Zdravlje Zdravlje žena 28. rujna 2023.

Neočekivano vaginalno krvarenje učestalije nakon cijepljenja protiv covida

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Velika kohortna studija koja je obuhvatila 21 tisuću žena mjerila je koliko su često žene prijavljivale krvarenje nakon što su cijepljene protiv covida.

Žene koje nemaju menstruaciju imale su veću vjerojatnost da će doživjeti neočekivano vaginalno krvarenje nakon cijepljenja protiv covida, pokazalo je novo istraživanje. Istraživači su sugerirali da bi to moglo biti povezano sa šiljastim proteinom SARS-CoV-2 u cjepivima. Studija je objavljena u časopisu Science Advances. Nakon što su cijepljenja postala široko dostupna, mnoge su žene prijavile jače menstrualno krvarenje od uobičajenog.

Istraživači s Norveškog instituta za javno zdravstvo u Oslu ispitali su podatke, posebno među ženama koje nemaju menstruaciju, poput onih koje su prošle menopauzu ili uzimaju hormone. Istraživači su koristili istraživanje o zdravlju stanovništva koje je u tijeku pod nazivom Norwegian Mother, Father, and Child Cohort Study (Norveška kohortna studija majke, oca i djeteta), izvijestio je Nature.

Možda te zanima... Čest uzrok obilnog menstrualnog krvarenja Zdravlje

Ispitali su više od 21.000 odgovora žena u postmenopauzi, perimenopauzi i žena bez menstruacije u predmenopauzi. Neke su bile na dugotrajnoj hormonskoj kontracepciji. Saznali su da su 252 žene u postmenopauzi, 1008 žena u perimenopauzi i 924 žene u predmenopauzi prijavile neočekivano vaginalno krvarenje. Oko polovice je reklo da je do krvarenja došlo unutar četiri tjedna od prve ili druge injekcije ili obje. Istraživači su otkrili da je rizik od krvarenja bio tri do pet puta veći za žene u predmenopauzi i perimenopauzi te dva do tri puta za žene u postmenopauzi, piše Nature.

Neočekivano krvarenje nakon menopauze obično se smatra medicinski ozbiljnim simptom i moglo bi biti rani znak stanja uključujući karcinom endometrija i prekancerozne lezije. Iako uzrok krvarenja nakon cijepljenja nije jasan, ako je to poznata nuspojava cjepiva, liječnici to mogu uzeti u obzir pri procjeni stanja pacijenta. “Postmenopauzalno krvarenje često je vrlo zabrinjavajuće i mogući je znak raka. Poznavanje statusa cijepljenja pacijenta moglo bi njegovu učestalost krvarenja staviti u kontekst,” kaže Kate Clancy, biološka antropologinja sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign.

Možda te zanima... Cijepljenje smanjuje šanse za dugotrajni covid Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.