Zdravlje 29. siječnja 2024.

Nakon drastičnih promjena raspoloženja u 50. je otkrila da ima demenciju:"Bila sam stvarno shrvana"

Foto: facebook/jananelson Jana Nelson (52) je u kasnim četrdesetima imala iznenadnu promjenu osobnosti te joj je dijagnosticirana demencija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Jana Nelson prolazila je kroz drastične promjene raspoloženja, iako je inače bila veoma opuštena osoba i njezina obitelj znala je da nešto nije u redu.

Jana Nelson (52) je u kasnim četrdesetima imala iznenadnu promjenu osobnosti te joj je dijagnosticirana demencija. Sve je počelo kada je 2017. prolazila kroz drastične promjene raspoloženja što, kako kaže njezina obitelj, nikako nije bilo normalno za nju jer je inače bila opuštena osoba. Osim toga, Jana je imala i poteškoće s ravnotežom te se često ponavljala. Liječnik ju je poslao na pregled jer je sumnjao da možda ima multiplu sklerozu. No, nakon magnetske rezonancije, liječnici su otkrili da Jana ima demenciju u dobi od 50. godina te da vjerojatno neće doživjeti 60. "Mislite da biste znali kada nešto nije u redu, ali ja nisam znala da su stvari toliko loše. Bila sam stvarno shrvana", rekla je Jana za Daily Mail, dodajući da više nije u stanju raditi. 

Liječnik joj je rekao da će joj biti potrebna svakodnevna pomoć, a Jana je priznala da su njezini simptomi, a i testove koje je morala obavit bili su prilično intenzivni. "Fakultetski sam obrazovana i poslovna sam žena, ali nisam mogla rješavati jednostavne matematičke zadatke i imenovati različite boje", dodala je Jana.

Njezini simptomi sve su gori

Demencija prije 65. godine javlja se u samo tri posto slučajeva, a prije dijagnoze Jana je rekla da je bila oštroumna, odlučna i uvijek je govorila ono što misli. Bila je uvjerena u svoje sposobnosti, studirala je psihologiju te je bila menadžerica. No, zbog niza simptoma koji su se počeli pojavljivati 2017., njezin se suprug Kenny (55) zabrinuo zbog čega ju je potaknuo da ode kod liječnika. "Imala sam toliko problema s reguliranjem svojih emocija, postala sam toliko bijesna zbog stvari na koje se obično ne bih ljutila, poput ljudi koji bi me ispravljali ako bih rekla nešto krivo", opisala je, dodajući kako joj je bilo teško smiriti se u tim trenucima. 

Iako u njezinoj obitelji nitko nije imao demenciju, Jana je mislila da će imati zdravstvene probleme jer joj je 2012. dijagnosticiran kongenitalni hidrocefalus zbog kojeg je sljedeće godine morala na operaciju mozga. Hidrocefalus uzrokuje nakupljanje tekućine u mozgu što može oštetiti tkivo. Osim nenormalne veličine glave, drugi simptomi mogu uključivati glavobolju, mučninu, povraćanje, zbunjenost i probleme s vidom. Uzrok hidrocefalusa obično je nepoznat, ali može biti posljedica problema s komorama u mozgu ili temeljnog zdravstvenog problema koji utječe na protok krvi, poput bolesti srca.

Jana je morala obavit i razne neurološke testove i magnetsku rezonancu. Rečeno joj je da riješi probleme s brojevima, zapamti uzorke bljeskajućih svjetala i imenuje različite boje i brzo je postala frustrirana i uplašena nakon što ih nije uspjela dovršiti tako dobro kao što je mislila. "Rasplakala sam se zbog testova. Bilo je to tako demoralizirajuće i razarajuće da sam se uplašila jer sam znala da nešto nije u redu", rekla je. Nakon svih testova, dijagnosticiran joj je četvrti stadij demencije. "Liječnica je čak rekla da je iznenađena što funkcioniram tako dobro jer je vidjela ljude s gorim simptomima u ranijim fazama demencije", dodala je Jana. 

Njezini simptomi sve su gori te Jana sada ima problema i s govorom. Njezina demencija uznapredovala je do petog stadija u kojem se obično pojavljuju simptomi poput dezorijentiranosti, izraženog gubitka pamćenja i sindroma zalazećeg sunca što uzrokuje zbunjenost koja se pogoršava noću.

Jana je svoje iskustvo odlučila podijeliti na TikToku gdje je naišla na ljude svojih godina koji pate od slične vrste demencije. S nekima od njih je u prijateljskim odnosima i njihova iskustva koristi kao putokaz onoga što bi mogla očekivati od svoje bolesti. "Stvarno je nagrađujuće što sam našla ljude koji prolaze kroz isto iskustvo kao i ja. Oni me razumiju i bez objašnjavanja", dodala je.

Do sada je Jana trebala kućnu njegu samo ako je ozlijeđena ili bolesna, ali liječnici smatraju da će joj tijekom sljedeće godine trebati stalna njega.

žena Možda te zanima... Kako razlikovati gubitak pamćenja koji dolazi s godinama i demenciju? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.