Zdravlje Prirodno liječenje 12. prosinca 2018.

Japanski liječnik prije smrti otkrio tajnu dugog života: uvijek idi stepenicama i zabavi se!

Stepenice
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Japanski liječnik koji je proučavao dugovječnost i doživio 105 godina rekao je da je tajna dugovječnosti neodlazak u mirovinu, odnosno odgađanje mirovine što je više moguće.

Prema Business Insideru dr. Shigeaki Hinohara koji je zaslužan za izgradnju temelja japanske medicine i koji je pomogao Japancima da postanu svjetski lideri u dugovječnosti, često je prakticirao ono što je govorio. 

Tajna dugovječnosti je jesti jaja i biti single

Liječnik, predsjednik emeritus Međunarodnog sveučilišta sv. Luke i počasni predsjednik Međunarodne bolnice sv. Luke, preporučio je nekoliko temeljnih smjernica za dugovječan i zdrav život u intervjuu novinaru Japan Timesa. Među njima: Nemoj ići u mirovinu. A ako moraš ići, odgodi to za puno kasnije od 65 godina.

U intervjuu je objasnio da je dob za odlazak u mirovinu u Japanu postavljena na 65 godina kada je prosječni životni vijek iznosio 68 godina. Sada ljudi žive mnogo duže - prosječni životni vijek u Japanu 2015. godine bio je gotovo 84 godina što znači da se treba povući u mirovinu mnogo kasnije. Do nekoliko mjeseci prije njegove smrti 18. srpnja u Tokiju, The New York Times je izvijestio da je Hinohara nastavio liječiti pacijente i zadržao poziciju još pet godina i radio do 18 sati dnevno. Imao je 105 godina. 

"Vjerovao je da život stalni doprinos zajednici pa imao nevjerojatan poticaj pomagati ljudima, rano se budio i činio nešto divno za druge ljude", rekla je dr. Kawaguchi koja je Hinoharu smatrala svojim mentorom dodajući: "To je ono što ga je držalo na životu i uvijek je imao ciljeve za danas, za sutra i za sljedećih pet godina."

Hinoharine smjernice za dugovječnost

  • Nemoj brinuti o kvalitetnom jedenju ili spavanju i zabavi se. "Svi se sjećamo kad smo bili djeca, kada smo se zabavljali, često smo zaboravili jesti ili spavati i mislim da možemo zadržati taj stav čak i kao odrasli."
  • Ako želiš dugo živjeti, nemoj imati prekomjernu težinu. "Za doručak pijem kavu, čašu mlijeka i neki sok od naranče sa žlicom maslinovog ulja. Maslinovo ulje je super za arterije i čuva moju kožu zdravom. Ručak je mlijeko i nekoliko kolačića, ili ništa kad sam previše zauzet za jelo. Nikad nisam gladan jer se usredotočim na rad. Večera je povrće, malo ribe i riža, a dva puta tjedno 100 grama mesa."
  • Nemoj slijepo slijediti što ti liječnik kaže. "Kada ti liječnik preporučuje da se testiraš ili imaš neku operaciju, pitaj ga bi li predložio članu obitelji ili djetetu da prođe takav postupak? Mislim da glazba i terapija životinjama mogu pomoći više nego što većina liječnika može zamisliti."
  • Da bi pobijedila bol, zabavi se. "Bol je tajanstvena, a zabava je najbolji način da to zaboravimo. Ako dijete ima zubobolju, a ti se počneš igrati s njim, odmah zaboravlja na bol. Svi se žele zabaviti. Mi u bolnici imamo terapiju glazbom i životinjama te satove likovnog."
  • Uvijek idi stepenicama i nosi svoje stvari. "Ja se penjem po dvije stepenice kako bi pokrenuo svoje mišiće."

Uči od najboljih: Himalajski recepti za dugovječnost

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.