Zdravlje Torbica za samoobranu 11. prosinca 2017.

Načini kako se možeš, a kako ne možeš zaraziti HPV-om

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od predrasuda o HPV-u je da ga imaju samo spolno aktivne osobe, međutim HPV je pronađen i kod djevica, a genitalni kondilomi opisani su i kod djece. Znači da bi netko imao HPV nije neophodno da bude spolno aktivan, budući da se virus nalazi u koži anogenitalne regije. Kako bi zaštitila svoje zdravlje bitno je da znaš kako se sve HPV prenosi.

  • Virus HPV-a prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom.
  • Tri glavna načina prijenosa HPV-a su seksualnim odnosom u što spada vaginalni, analni i oralni kontakt sa zaraženom osobom.
  • Rano stupanje u intimne odnose i često mijenjanje seksualnih partnera predstavlja povećani rizik od obolijevanja.
Možda te zanima... Prevrtljivi HPV: Kako spriječiti infekciju kod žena i muškaraca? Zdravlje
  • Istraživanje je pokazalo da sa svakim novim seksualnim partnerom raste mogućnost zaraze za 15%.
  • Jedini način prijenosa HPV-a s roditelja na dijete je infekcija prilikom poroda s majke na novorođenče.
  • Virus HPV-a može preživjeti u povoljnim uvjetima, u izlučevinama i na sobnoj temperaturi, iako je to malo vjerojatan način prijenosa.
  • Iako većina zaraženih HPV-om ne razvije nikakve simptome bolesti, može uzrokovati širenje infekcije.
Možda te zanima... Teške posljedice koje neliječeni HPV može ostaviti na muško zdravlje Zdravlje

HPV se ne prenosi:

  • Preko WC školjki - virus HPV ne može dugo preživjeti izvan tijela domaćina pa je zaraza putem WC-a nemoguća.
  • Na javnim kupalištima - HPV se prenosi direktnim kontaktom s kožom i sluznicom zaraženog te se kupanjem u bazenu ne može prenijeti. 
  • Zbog loše osobne higijene - HPV živi unutar epitelnih stanica, a ne na površini kože i zato osobna higijena ne utječe na dobivanje i širenje infekcije.
  • Držanjem za ruke - HPV može uzrokovati bradavice na rukama koje su izrazito zarazne, ali bradavice s ruku ne mogu se prenijeti na genitalno područje i obrnuto. Genitalna HPV infekcija prenosi se isključivo spolnim kontaktom.
  • Genetskim nasljeđem - HPV se ne može prenijeti genetski, jedini način prijenosa HPV-a s roditelja na dijete je infekcija prilikom poroda s majke na novorođenče.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako pomoći spriječiti bolesti povezane s HPV‑om

Postoje načini na koje i muškarci i žene mogu pridonijeti vlastitoj zaštiti od bolesti koje uzrokuje HPV.

Cijepljenje - Cjepiva protiv HPV‑a mogu zaštititi i muškarce i žene od raka i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Cijepljenje protiv HPV‑a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV‑a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV‑om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58.

Možda te zanima... Zajedno protiv HPV-a: Imaš li svoju torbicu za samoobranu? Zdravlje

Probir na rak vrata maternice - Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa žene se poziva na preventivni ginekološki pregled koji uključuje Papa test svake tri godine. Cilj tog organiziranog probira je uključiti što više žena u rano otkrivanje raka vrata maternice, smanjiti učestalost invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost zbog raka vrata maternice za 80%.

Možda te zanima... Koje su posljedice klamidije i neliječene infekcije HPV-om i? Zdravlje

Korištenje prezervativa (za spolno aktivne osobe) - Ako se koriste svaki puta i na pravilan način, prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije HPV‑om. Međutim, HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom, što znači da oni ne pružaju potpunu zaštitu od HPV‑a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      alice

      Google sada plaća 600 do 800 eura dnevno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije dva mjeseca i napravio sam 22376 € u prvom mjesecu tog posla. Lako je i lako poslovati, a zarada je ogromna. Ne mogu vjerovati koliko je lako kad sam to pokušao. Potencijal s tim je beskrajan. To je ono što radim ...........QW1 >>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w­.­B­u­z­z­C­a­s­­h­3­.­C­o­m

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.