Zdravlje Torbica za samoobranu 24. studenoga 2017.

Prevrtljivi HPV: Kako spriječiti infekciju kod žena i muškaraca?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prevrtljivi HPV, humani papiloma virus, kod većine osoba niti ne uzrokuje zdravstvene tegobe jer se 90% infekcija povuče samo od sebe unutar dvije godine. Međutim, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti.

Zaraza HPV-om može biti niskorizična i visokorizična. Možeš ga dobiti jednostavnim trljanjem, igranjem prstima, preko wc školjke, ručnika, balzama za usne, pa čak i u solariju ili na depilaciji! Ako sumnjaš na infekciju, svakako bi se trebala obratiti svojem ginekologu.

Detaljnije načine prijenosa možeš proučiti i ovdje.

Hpv1 Možda te zanima... Prehranom kontroliraj infekciju HPV-om Hrana

Spolna edukacija

Prvi korak u prevenciji ovih bolesti su informiranje i edukacija, pogotovo za one skupine koje su najranjivije, a ti su tinejdžeri. Budući da još nema spolnog odgoja u školama, djeci nema tko govoriti o načinima prevencije, a činjenica je da se u Hrvatskoj tek 5% djevojčica odazvalo na cijepljenje od ovog virusa.

Roditelji također igraju veliku u logu u prevenciji HPV-a, no iako se za njih u školama održavaju sastanci/predavanja o HPV-u, većina se na njih ne odaziva – spuštaju glavu na spomen spolnosti, kao da njihova djeca neće biti spolno aktivna jednog dana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zato bi se trebali angažirati oko zdravlja svoje djece tako da ih upute u sve načine zaštite spolnog zdravlja i ponude pomoć u nekima od brojnih savjetovališta za spolno zdravlje koje vode Zavodi za javno zdravstvo u Hrvatskoj.

Kako bi se dodatno zaštitila od ovog virusa i eliminirala rizik od raka maternice, rodnice i stidnice, anusa, te orofaringealnog raka (područje glave i vrata) nudimo pregled preventivnih mjera.

Cijepljenje

Cjepiva protiv HPV-a mogu zaštititi i muškarce i žene od raka i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Cijepljenje protiv HPV-a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV a kojem je cilj pridonijeti zaštiti od bolesti povezanih s HPV-om koje uzrokuje HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58 i besplatno je.

Cjepivo je, zapravo, jedina pouzdana i učinkovita zaštita od opasnih posljedica HPV infekcije. Kondom pruža zaštitu od brojnih spolno prenosivih bolesti, ali nije 100 posto pouzdana zaštita od HPV-a koji uzrokuje 6 vrsta raka kod muškaraca i kod žena.

Probir na rak vrata maternice

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske pokrenulo je nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa žene se poziva na preventivni ginekološki pregled koji uključuje Papa test svake tri godine. Cilj tog organiziranog probira je uključiti što više žena u rano otkrivanje raka vrata maternice, smanjiti učestalost invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost zbog raka vrata maternice za 80%.  

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Korištenje prezervativa (za spolno-aktivne osobe)

Ako se koriste svaki puta i na pravilan način, prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Međutim, HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom, što znači da oni ne pružaju potpunu zaštitu od HPV-a.

Ova bolest napada i muškarce; kod njih također uzrokuje nekoliko vrsta raka - rak penisa, anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika - pa svakako preporuči navedene metode zaštite i svom partneru. 

G.zarez – točne, provjerene i od strane stručnjaka potvrđene informacije o HPV-u.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.