Zdravlje Simptomi i pomoć 07. srpnja 2016.

Na upaljeni zglob ide zamrznuti grašak, a na mišiće topli ručnik

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod naglih i oštrih traumatskih ozlijeda, kao što su pad ili uganuće, pri čemu zglob može biti natečen, osjetljiv i topao na dodir, najbolja prva pomoć je mirovanjei hlađenje zgloba , kaže dr. med. Vlasta Urban tripović, specijalistica za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu iz Pule.

Kod bolnih stanja kod kojih je koža hladna bolno mjesto se zagrijava

  • "Možeš stavljati mokri ručnik, obloge s kockicama leda ili vrećicu zamrznutog graška koji će se dobro prilagoditi tijelu. Oblog drži 15-ak minuta, makni ga na pola sata ili sat, dok se koža ne ugrije, pa ponavljaj hlađenje", savjetuje sugovornica. Toplina je kaže, znak upale koju hlađenjem ublažavamo. 
  • Kad su u pitanju povrede i bolna stanja kod kojih je koža hladna, tada se bolno mjesto zagrijava. Najčešće je riječ o kroničnim ukočenjima i bolnim mišićima, koje toplinom treba opustiti. To se dobro postiže vlažnim toplim ručnicima  ili posebnim toplim oblogama za sportaše.
  • Zglobove i mišiće smiješ zagrijavati 20-ak minuta, pa napraviti pauzu te ponoviti. Bolna mjesta mogu se zagrijavati i prije vježbanja, kako bi se ublažili grčevi mišića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.