Zdravlje 11. lipnja 2021.

Mršave li brže oni koji se više znoje i još 6 zanimljivosti

Foto: shutterstock Što je netko više istreniran, to je vjerojatnije da će se više znojiti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nitko ga ne voli, ali jednostavno ne možemo pobjeći od znoja. Razjašnjavamo sedam mitova o ovom neugodnom fenomenu.

Kad se ispod pazuha na novoj bijeloj bluzi pojave neugodne mrlje, obično nas to jako živcira. Čini se da nitko ne može podnijeti znoj. Međutim, koliko god malo voljeli tu dosadnu tekućinu, znoj je od vitalne važnosti za naše tijelo. Naime, tijelo se hladi kad znoj isparava i tako se štiti od pregrijavanja.

7 mitova o znoju

Što se znojenja tiče, puno je predrasuda. Ali što je zapravo istina? Ispitat ćemo sedam mitova o znoju.

Hladna pića štite od znoja

Bilo bi to lijepo, osobito ako je vani jako vruće, a znoj samo curi. Zapravo se događa upravo suprotno: hladnim pićem hladimo želudac, što je u početku ugodno. Ali, mozak prima signal da je prehladno, tjelesna temperatura se potom odmah povećava. Bolje je piti mlaka pića, na primjer čaj.

Znoj uvijek loše miriše

To nije istina: svježi znoj gotovo da nema mirisa. Iznimka: kod tinejdžera može hormonalna promjena dati miris i svježem znoju. Ali zašto nam je tako često neugodan „miris znoja“ u nosu? To je zbog bakterija koje na kraju razgrađuju znoj. To je zato što se dugolančane masne kiseline razgrađuju na male molekule, poput maslačna kiselina. I u skladu sa svojim imenom, stvara miris koji podsjeća na užegli maslac, naš „miris znoja“.

Možda te zanima... Britney Spears kaže da joj je hladno nakon vježbanja, evo zašto se to događa Fitness

Najviše se znojimo ispod pazuha

Zvuči ludo, ali zapravo se ispod pazuha pojavljuje manje od jedan posto znoja! Međutim, otkud goleme mrlje od znoja na bluzi? Problem su naše ruke: budući da obično prekrivaju pazuhe, tamo znoj teže ispari. Stoga znoj ostaje na koži i "pobrine se" za ružne mrlje. Osim toga, bakterije se mogu posebno dobro širiti u vrućini vlažnog pazuha tu se najvjerojatnije razvija gore spomenuti miris znoja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Fit ljudi se manje znoje

Naprotiv! Što je netko više istreniran, to je vjerojatnije da će se više znojiti. Naime, tijelo sportaša reagira odmah kada mu temperatura lagano poraste i odmah započinje proces hlađenja znojenjem. Tada tjelesna temperatura sporije raste - što zauzvrat poboljšava performanse. Ukratko: sportaši se znoje brže i više (nego oni manje fit), ali i učinkovitije.

Gubiš kilograme znojenjem

Nažalost, ne. Ne gubiš kilograme samo znojenjem, barem ne onako kako to možda misliš, a nadasve ne kako bi to željela. Naime, kad se jako znojimo, na primjer u sauni, prvenstveno gubimo tekućinu. Obično je to oko 100 do 500 mililitara dnevno. Oni koji su cijeli dan bili izuzetno tjelesno aktivni, znojenjem mogu izgubiti čak jednu do dvije litre tekućine. To možeš vidjeti na vagi, ali vitalno je važno nadoknaditi gubitak tekućine! Ako želiš smršavjeti, trebala bi promijeniti prehranu i vježbati. 

Možda te zanima... Kako skratiti trening, a potrošiti više kalorija i 'proliti' više znoja Fitness

Žene i muškarci znoje se podjednako

To također nije istina. Muškarci se znoje više i brže od žena. To je zbog muškog hormona testosterona, koji otvara znojne kanale. Međutim: žene se tijekom menopauze također znoje intenzivnije i mogu se dogoditi valunzi. Razlog: tijekom menopauze povećava se udio testosterona u ženskom tijelu.

Zimi se ne znojimo

Još jedna zabluda. Tijelo mora i zimi regulirati vlastitu temperaturu, makar samo zato što je temperaturna razlika velika u vanjskim i unutarnjim prostorima. Oblačimo debelu odjeću kako bismo se zaštitili od hladnog zimskog zraka, a obično nosimo i odjeću koja slabo diše. Nažalost, jasno je da se onda ispod i znojimo, osobito kad opet uđemo u toplu kuću toplo obučeni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.