Fitness 02. rujna 2020.

Britney Spears kaže da joj je hladno nakon vježbanja, evo zašto se to događa

Foto: Instagram/Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britney Spears ovih dana vodi pravnu bitku jer želi da joj se vrati poslovna sposobnost koju je izgubila 2007. godine kada je imala slom živaca te je skrb nad njom i njezinom imovinom preuzeo njezin otac Jamie Spears. Ali nedavnom objavom na Instagramu Britney nije komentirala te događaje nego se osvrnula na razdoblje karantene u kojem se posvetila vježbanju te je sa sljedbenicima podijelila i kao joj je nakon vježbanja znalo biti hladno.

Britney je napisala kako je vrijeme kada se nema kuda ići zbog koronavirusa posvetila vježbanju i izgradnji svoga tjela, ali našalila se i da hrana nikad nije bila tako ukusna. Rekla je i da voli hranu jer joj ona dira dušu. Napisala je kako joj nekad znalo biti hladno nakon vježbanja te da je naučila uživati u vlastitom znoju dok vježba.

Taj komentar nameće pitanje je li normalno osjećati hladnoću nakon treninga? Očigledno da, kaže dr. Nathaniel Jenkins, docent na Odjelu za zdravlje i ljudsku fiziologiju Sveučilišta Iowa, za Health. Tijekom vježbanja tijelo se znoji i zagrijava se, a kako bi se vratilo na svoju normalnu, hladniju temperaturu, mora učiniti nešto s tom dodatnom toplinom. "Za vrijeme vježbanja povećava se protok krvi u koži i počinje proces znojenja, radeći obje te stvari tijelo oslobađa dio topline nakupljene tijekom vježbanja u okoliš, kako ne bi došlo do pregrijavanja. Nakon treninga, tijelo prepoznaje da se više ne mora znojiti, a tjelesna temperatura vraća se u normalu. Ali ponekad tijelo ne registrira uvijek kraj treninga i može nastaviti raditi na hlađenju čak i kad to nije potrebno. To može izazvati osjećaj hladnoće nakon treninga", kaže Jenkins.

 
 

Normalno je osjećati hladnoću nakon treninga, ali nije za vrijeme treninga

"Ovo nije nužno loše. To je dobro kako bi se tjelesna temperatura spustila na početnu razinu", kaže liječnik, dodajući kako je moguće da se to događa češće nakon treninga gdje se puno znoji kao što je hot joga. "Ljudi koji imaju veću površinu tijela vjerojatno bi tom procesu trebali bili skloniji. Zato što maju više kože, njihovo će se tijelo više znojiti, ali i nastaviti raditi na snižavanju tjelesne temperature nakon što završe trening", dodaje Jenkins.

 

Znači prilično je normalno osjetiti hladnoću nakon treninga, ali ako osjećaš hladnoću za vrijeme treninga to je neobično i znak je da nešto nije u redu, kaže Jenkins. U tom slučaju, tijelo šalje poruku ili da je dehidrirano ili da je šećer nizak. Tome se može doskočiti primjerenom hidratacijom i uzimanjem malog zdravog obroka prije treninga bogatog složenim ugljikohidratima i proteinima, poput kriške tosta od cjelovitih žitarica s malo maslaca od kikirikija ili banane s bademima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.