Zdravlje 23. studenoga 2016.

Moćni oksidans iz kave štiti naš vid uslijed starenja

Curei_Kavajpg
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što su ustanovili da konzumiranje kave smanjuje opasnost od dijabetesa, znanstvenici su otkrili kako ispijanje crne kave štiti vid.

Da je kava dobra za oči, pokazalo je istraživanje nad miševima koje je proveo tim južnokorejskih i američkih znanstvenika.

Otkriveno je zašto neki ne mogu zamisliti dan bez kave

Oksidans koji se nalazi u kavi sprječava degeneraciju mrežnice

Naime, klorogenična kiselina (CLA), moćni oksidans koji se nalazi u kavi, čuva zdravlje očiju tako što sprječava degeneraciju mrežnice uslijed starenja. Znanstvenici navode da bi jedna kava dnevno bila dovoljna da se izbjegnu očne bolesti koje se manifestiraju s godinama.

Kava_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tijekom eksperimenta, miševima je ubrizgan azot monoksid, što je kod njih trebalo izazvati slijepilo. Međutim, kod glodavaca koji su liječeni klorogeničnom kiselinom nisu primijećena nikakva oštećenja na mrežnici.

Mrežnica, unutrašnja opna oka koja prima i organizira vizualne informacije, zahtijeva visoku razinu kisika. U suprotnom, postaje posebno osjetljiva na oksidativni stres i proizvodnju slobodnih radikala, što dovodi do oštećenja oka, pa i do gubitka vida

Zašto bi trebala dobro promisliti prije nego opereš šalicu od kave?

  • Default avatar -
    robi2

    Siguran sam da mislite na "antioksidans", a ne na oksidans.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.