Zdravlje Prirodno liječenje 14. svibnja 2018.

Medicinski kanabis - stiže nova, jeftinija pošiljka: Tko ga može dobiti?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Imunološkom zavodu priprema se uvoz u izmijenjenim dozama, saznajemo prema neslužbenim informacijama, i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad, što je ključan faktor koji će pacijentima olakšati pristup.

Nestašica medicinskog kanabisa na policama ljekarni, do koje je došlo zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza, trebala bi u dogledno vrijeme biti riješena uvozom nove pošiljke pripravka koji je u Hrvatskoj odobren za onkološke bolesnike, oboljele od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma, javlja Novi list. Prema neslužbenim informacijama, u Imunološkom zavodu priprema se uvoz u izmijenjenim dozama, i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad. 

Cijena je ključan faktor koji bi, uz promjenu stava liječnika prema medicinskom kanabisu, trebao olakšati pristup pacijenata legalnim pripravcima koji se uz recept mogu kupiti u ljekarni. Zbog nevoljkosti liječnika da svojim teško bolesnim pacijentima pomognu propisujući im kapsule ili ulje kanabisa, oni se i dalje mahom snalaze na crnom tržištu, gdje su takvi pripravci jeftiniji, ali upitne kvalitete i djelovanja.   

Problem je, međutim, što će i nakon novog uvoza zakinuti ostati brojni pacijenti, od onih čiji onkolozi neće smatrati potrebnim takvo liječenje, do pacijenata s kroničnom boli koji i dalje, prema utvrđenim indikacijama, nemaju pristupa terapiji. 

Zbog visokih cijena, pacijenti se okreću crnom tržištu

Ljekarnici svjedoče o izuzetno niskom interesu za medicinski kanabis koji u ljekarni, ovisno o dozi, stoji do maksimalnih 2.500 kuna mjesečno. 

"Kad je kanabis za medicinske svrhe legaliziran u Hrvatskoj, očekivali smo navalu. Međutim, u prvih 20 dana nismo imali niti jednog pacijenta s takvim receptom. I danas se jako malo oboljelih odlučuje ići prema ljekarnama, puno više okreću se crnom tržištu", rekla je za Novi list Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Crno je tržište primamljivije ne samo zbog cijene, jer i tu se za mjesečnu terapiju, ovisno o tome na koga se naleti, mora platiti na tisuće kuna, već i zbog činjenice da će malo koji specijalist svom pacijentu napisati bijeli recept s kojim može do legalnog pripravka medicinske konoplje.   

Možda te zanima... Maserka izumila kupku s kanabisom protiv depresije i anksioznosti Zdravlje Marina_2 Možda te zanima... Kanabis na recept za određene bolesti Zdravlje

Pacijenti sami svjedoče, kaže Soldo, da su manje zakinuti cijenom, a više nedostupnošću pripravka i preniskom dozom koju mogu dobiti na recept. Po njenoj računici, najviša dopuštena doza koja se može napisati na recept, a propisuje se jedino terminalno bolesnima, mjesečno stoji 2.500 kuna, dok terapija za smanjenje spazama kod multiple skleroze u ljekarni stoji oko 700 kuna mjesečno.   

Na crnom tržištu, gdje takvih ograničenja nema, mjesečna doza, po njenim saznanjima, plaća se i do 5.000 kuna.   

"Prema svjedočenju pacijenata, doza koja je kod nas službeno propisana i registrirana preniska je, pa im pripravci koje smo imali na policama nisu u dovoljnoj mjeri pomagali", kaže Soldo.   

Ljekarnici se zato zalažu za sustavno praćenje pacijenata na medicinskom kanabisu, kako bi se točno znalo djeluje li im terapija ili od nje odustaju. 

Vlasti nemaju razumijevanja

U Udruzi Medicinski kanabis ogorčeni su politikom vladajućeg HDZ-a prema uporabi kanabisa u medicinske svrhe

"Zadnje HDZ-ove vlade nisu skupile dovoljno empatije za bolesnike da bi na popis bolesti stavile kroničnu bol, PTSP i druge bolesti. Nevjerojatno je, s druge strane, da se morfij propisuje bez problema, pa ljudi umiru kao teški ovisnici o morfiju. To je podbačaj struke i Ministarstva zdravstva, gdje sjede državni službenici koji cijelu priču »štopaju«. Da li zbog nebrige ili zbog predrasuda ne znam, ali zbog njih pacijenti trpe", rekao je Novom listu Saša Bajlo, dopredsjednik Udruge koja se već godinama zalaže da se u Hrvatskoj regulira uzgoj konoplje. Tako bi, kažu, pacijentima bila dostupnija i višestruko jeftinija.

Možda te zanima... Proteinski prah konoplje: napravi ga brzo i jeftino Hrana
  • Default avatar -
    miro1540

    Komentar nadležnih o nezainteresiranosti za medicinski kanabis nije točan. Tko lud bi kupovao kanabis za 5000 kn na crnom tržištu a ne u ljekarni za 5x manju cijenu. Stvar je u tome što je kanabis iz ljekarne "topla vodica" i nema u propisanoj dozi nikakav učinak. Ovo je moje osobno iskustvo

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.