Hrana Analizirali smo 26. ožujka 2018.

Proteinski prah konoplje: napravi ga brzo i jeftino

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od najstarijih biljki na svijetu, konoplja (Cannabis sativa L.), koristi se i danas kao čuvar zdravlja, imuniteta i pomoći kod mršavljenja, a posebno je korisna srcu te za regulaciju krvnog tlaka, šećera u krvi i lošeg kolesterola. Sjemenke konoplje imaju visoku nutritivnu vrijednost i nude brojne načine konzumacije.

Zašto se odlučiti za konoplju (ako već nisi)?

Sjemenke konoplje imaju "visok udio lako probavljivih proteina i to na 100 grama čak 35 grama, dok usporedbe radi, sjemenke suncokreta imaju oko 20 grama proteina." kaže nutricionistica Vitaminke Mirja Jošić za Zdravu kravu u Receptima i drugim načinima upotrebe konoplje.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Poznata je i po savršenom omjeru omega-3 i omega-6 masnih kiselina te brojnim dragocjenim nezasićenih masnim kiselinama u sastavu, poput GLA (gama-linolenske masne kiseline)  koja je tajni sastojak za lijepu i zdravu kožu. 

Nastavlja, "Sjemenke konoplje su bogate magnezijem te značajno doprinose sadržaju fosfora, željeza, mangana i cinka u prehrani, a od vitamina se mogu pohvaliti udjelom vitamina B skupine i to tiamina (B1) i pantotenske kiseline (B5) te udjelom vitamina E u obliku tokoferola."

Pune su i prehrambenih vlakana (oko 30 g na 100 g) koje doprinose normalnoj probavi. 

Konoplja-Ulje-Sjemenke Možda te zanima... Sjemenke konoplje sadrže obilje proteina dragocjenih vegetarijancima Hrana Andrejjjj Možda te zanima... CBD ulje od konoplje, novost na tržištu Zdravlje

Koja je razlika između proteinskog praha i praha sjemenki konoplje?

Pored raznih drugih oblika, sjemenke konoplje mogu se pretvoriti u dva hranjiva praha.

Prah od konopljinih sjemenki proizvodi se jednostavnim mljevenjem konopljinih sjemenki. Finim mljevenjem postaje konopljino brašno, bogat izvor proteina i vlakana te odlična alternativa za pšenično i kukuruzno brašno.

Konopljini proteini dobivaju se mehaničkim prešanjem konopljinih sjemenki, iz kojih se ekstrahira visokonutritivno ulje (koje se koristi u kulinarstvu i u zdravstvene svrhe), a ostaje takozvana "torta", iz čije se smjese ukloni oko 30% vlakana kako bi se na taj način povećao udio proteina, i od koje se zatim proizvodi proteinski prah. 

Mag. nutr. Sandra Krstev Barać iz tima Vitaminoteke kaže kako "Zbog toga ekstrakt proteina konoplje ima viši sadržaj proteina (udio proteina iznosi 30-50 %) i vlakana te nižu kalorijsku vrijednost od samih sjemenki konoplje što ga čini dobrim odabirom ukoliko želiš smršavjeti."

Po pitanju samih sjemenki, Krstev Barać kaže: "S druge strane,  sjemenke konoplje imaju viši sadržaj masnoća te samim time i višu kalorijsku vrijednost. Iako sjemenke konoplje neće polučiti toliki učinak na liniju kao proteini konoplje, oni čine odličan odabir za obogaćivanje prehrane nezasićenim masnim kiselinama."

Kako su proteini konoplje često skuplji i teži za pronaći, te namijenjeni za osobe koje se intenzivno bave sportom, ti možeš proizvesti svoju verziju praha, s nešto manjom, no i više nego dovoljnom količinom proteina i iskoristit ju u kolačima, shakeovima, kruhu i brojnim drugim receptima, kao zamjenu za orašaste plodove, brašna, i slično.

Domaći prah od konoplje

Sve što ti treba je blender ili mlinac za kavu za finiju strukturu i sjemenke konoplje

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Osobno više volim mlinac za kavu jer ju koristim u shakeovima pa mi je draže ako je što sitnije mljevena.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Samo ubaci sjemenke u blender ili mlinac i melji do željene strukture. Primijetit ćeš kako se uz stijenke bendera ili mlinca stvoriti naslage mljevenog praha, koje će se slijepiti zbog bogatstva zasićenih masnih kiselina u sebi. Na ovaj ćeš ih način ekstrahirati i ubaciti u neki budući hranjivi obrok. 

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Kako je saveznik mršavljenja i očuvanja organizma, slobodno ju ukomponiraj u svakodnevni jelovnik za jako srce, imunitet i poboljšanu probavu. 

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Probaj neke od ovih recepata i uvjeri se i sama:

Proteinski kolačići od kokosa

Sastojci:

  • ½ šalice kokosovog brašna
  • 2 žlice proteina konoplje
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice mljevenog lana pomiješane s 4 žlice vode (ostaviti da stoje 10 minuta)
  • ¼ šalice maslaca od badema (ili običnog maslaca)
  • ¾ šalice zobenog mlijeka s okusom vanilije
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro promiješaj sve suhe sastojke, a zatim dodaj lanene sjemenke, ekstrakt vanilije, maslac, zobeno mlijeko i dobro promiješaj.

Od dobivene smjese oblikuj kuglice, uvaljaj ih u kokosovo brašno, stavi na papir za pečenje i peci 10 do 15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Hummus od konoplje

Sastojci: 

  • konzerva slanutka
  • ¼ šalice sjemenki konoplje
  • ½ žličice soli
  • 2-3 žlice svježe cijeđenog limunova soka
  • 1 režanj češnjaka, protisnut
  • 1 žlica paste od sezama (po želji)
  • Maslinovo ulje ili ulje konoplje

Priprema:

  • U blenderu usitniti sjemenke konoplje, zatim dodati slanutak, sol, limun, češnjak i pastu od sezama i miksati te pritom ulijevati ulje dok se ne postigne kremasta konzistencija namaza.
  • Umjesto sjemenki konoplje mogu se koristiti i proteini konoplje u količini od 6 žlica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.