Zdravlje 10. svibnja 2010.

L-karnitin - eliksir mršavljenja?

L-Karnitin
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao dodatak prehrani L-karnitin popularan je među sportašima, ali i među osobama koje žele smršavjeti jer potiče proizvodnju energije iz masnih kiselina. Donosimo ti zaključke znanstvenih istraživanja o djelotvornosti ovog dodatka prehrani te pregled proizvoda s L-karnitinom koje možeš kupiti u Hrvatskoj

Najčešće definirana kao ''tvar slična aminokiselinama'' L –karnitin u obliku dodatka prehrani neprestano plijeni pažnju sportaša, osoba koje žele smršavjeti, ali i znanstvenika. Jaki marketing u suradnji s vječitom ljudskom težnjom za jednostavnijim rješenjima pozicionirao je L-karnitin visoko na listi proizvoda koji ''tope'' masnoće i utječu na rast mišićne mase.

No, velik je broj skeptika koji popularnost L-karnitina pripisuju promidžbi i ničemu više. Priča o L-karnitinu je ustinu zanimljiva, a najbolje ju ipak može ispričati znanost i znanstveno dokazane činjenice.

Što je L- karnitin?

L – karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza. U normalnim uvjetima jetra i bubrezi proizvode dovoljne količine karnitina potrebne ljudskom organizmu. Dodatno, životinjsko meso, naročito meso krave i ovce predstavlja vrijedan izvor ove tvari.

Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj slabosti.

Neke nasljedne genetske bolesti mogu biti uzrokom nedovoljne sinteze karnitina, a njegov manjak moguć je i kod pacijenata na hemodijalizi. U nizu studija utvrđena je korisnost upotrebe L-karnitina u poboljšanju stanja bolesnika s tim bolestima. Ipak, najveći broj studija bavi se pitanjem L-karnitina i sportskih izvedbi, a u znatno manjem broju pitanjem utjecaja L-karnitna na mršavljenje.

L-karnitin kao dodatak prehrani

Neprestano zanimanje znanstvene zajednice za L-karnitin u obliku dodatka prehrani iznjedrilo je niz zanimljivih istraživanja te rezultiralo nizom potencijalnih primjena, ne samo u sferi sporta i rekreacije, već i kvaliteti života i općem poboljšanju zdravstvenog stanja.

Pozitivni učinci uzimanja L-karnitina uključuju:

 • podizanje razine energije
 • gubitak tjelesne mase
 • podizanje imuniteta
 • pospješivanje mentalnih sposobnosti i raspoloženja
 • snižavanje razine triglicerida i povećanje razine HDL kolesterola
 • zaštita srca i krvožilnog sustava

U akciji "Mršavimo zajedno" i Boris i Ines su uzimali L-karnitin!

L-karnitin i sportska izvedba

Sportaši su jedni od najvećih potrošača L-karnitina. Vjeruje se da je ''krivac'' njegove iznimne popularnosti među ovom populacijom glasina da su dodaci L-karnitnina pomogli talijanskoj reprezentaciji u osvajanju svjetskog prvenstva u nogometu 1982. godine.

Od famoznog prvenstva do danas najuvjerljiviji dokazi na temu L-karnitina govore da ova supstanca uspješno pojačava mišićnu snagu te ubrzava oporavak nakon treninga i natjecanja.

Zbog toga se smatra da se najveće koristi od uzimanja očituju pri sportovima snage te u manjoj mjeri sportovima izdržljivosti i to osobito ako se uzimaju visoke doze kroz dulji period.

Osobito su zanimljiva istraživanja koja su proučavala utjecaj L –karnitina na oporavak nakon tjelesnih napora. U studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Sports Medicine ispitanici su dobivali 3 g L-karnitina dnevno kroz period od 3 tjedna.

Rezultati su pokazali da je suplementacija L-karnitinom, među ostalim, dovela do smanjene proizvodnje slobodnih radikala i smanjenog osjećaja mišićne boli.

Zaključak je znanstvenika da L-karnitin u obliku dodatka prehrani ima blagotvoran učinak na oporavak nakon tjelovježbe.

Riješi kviz i provjeri svoje znanje o sportskoj prehrani!

L-karnitin i mršavljenje

Studije koje su promatrale rezultate dijeta u sklopu kojih se uzimao L-karnitin dale su oprečne rezultate. Ipak, ono što se pokazalo sasvim jasno je da samostalno uzimanje dodataka L-karnitina bez tjelesne aktivnosti ne utječe na redukciju masnog tkiva.

To je i sasvim logično jer ako nema aktivnosti koja će pokrenuti masti s bedara, bokova i trbuha L-karnitin ne može obavljati svoju zadaću. Stoga L-karnitin isključivo u suradnji s poglavito aerobnom tjelesnom aktivnošću može pomoći u gubitku tjelesne mase.

Ostale blagodati L-karnitina

Karnitin ima svoje mjesto u poboljšanju zdravstvenog statusa osobito kada je riječ o zdravlju srca i krvnih žila. Naime, postoje čvrsti znanstveni dokazi koji govore u prilog sposobnosti karnitina da smanji razinu kolesterola u krvi te poveća razinu tzv. "dobrog" HDL kolesterola.

Dodatno, smatra se da karnitin može biti od koristi i u oporavku od srčanog udara te smanjenju simptoma kod angine pectoris.

Blagotvorni učinci suplementacije L-karnitinom kod drugih bolesti i stanja poput dijabetesa, Alzheimerove bolesti ili muške neplodnosti nisu toliko uvjerljivi i još su predmet znanstvenih rasprava te ćemo morati pričekati za jednoznačne odgovore.

Doziranje i sigurnost

Potencijalni pozitivni učinci karnitina primjećeni su pri relativno visokim dozama stoga bi oni koji se odluče koristiti L-karnitin u obliku dodatka prehrani trebali uzimati najmanje 500 mg ove tvari, nekoliko puta na dan. Neki znanstvenici preporučuju dnevni unos i do 6 g, no pametnije je ipak ne preći dozu od 4g, jer u suprotnome koža može poprimiti neugodan "riblji" miris.

Inače, karnitin je vrlo siguran dodatak, bez registriran toksičnih učinaka i vrlo čest sastojak formula za mršavljenje. Kupci takvih pripravaka moraju obratiti pažnju na dozu karnitina, budući da su pozitivni učinci mogući samo uz gore navedene visoke doze.

Želiš smršavjeti? Pronađi najbolju dijetu za sebe!

Weider

L-karnitin tablete za žvakanje

Registriran kao: dodatak prehrani

Sastav 1 kapsule/ tablete: L-karnitin, 300 mg

Doziranje: 1-3 tablete tijekom dana, do 30 minuta prije treninga.

Cijena: 124,90 kn

Pakiranje: 60 tableta

Indikacije: fizičkom aktivnošću smanjuje masnoću pretvarajući ju u eneregiju.

Mišljenje: proizvod u obliku tableta za žvakanje, proizvođač poznate reputacije u okviru dodataka prehrani za sportaše.

Encian

L - karnitin

Registriran kao: dodatak prehrani

Sastav 1 doze: L - karnitin, 500 mg

Doziranje: kao dodatak prehrani, uzeti 1 kapsulu 3-4 puta dnevno, uz jelo.

Cijena: 39,99 kn

Pakiranje: 30 kapsula

Indikacije: podrška zdravlju srca i mišića. Podrška kontroli tjelesne težine. Poboljšava performanse, odgađa umor i ubrzava oporavak sportaša i rekreativaca.

Mišljenje: cjenovno najpristupačniji proizvod visoke koncentracije aktivne tvari.

Bio Tech

L – karnitin ampula, okus ananas i mango

Registriran kao: dodatak prehrani

Sastav 1 doze:

 • L – karnitin; 1000 mg
 • C vitamin; 300 mg

Doziranje: jedna ampula oko 30 min prije treninga.

Cijena: 225,00 kn

Pakiranje: 20 ampula

Indikacije: L-Karnitin igra važnu ulogu u metabolizmu masnoća prenoseći masne kiseline u ćelijski mitohondrij gdje se masne kiseline mogu pretvoriti u iskoristivu energiju. Mišići dobijaju gorivo i istovremeno izgaraju masnoće! L-Karnitin pomaže u pravilnom funkcioniranju srca i spriječava njegova oštećenja. Također je koristan za bubrege i jetru.

L - karnitin

Registriran kao: dodatak prehrani

Sastav 1 doze: L – karnitin kompleks; 1000 mg

Ostali sastojci: Dikalcij fosfat, stearinska kiselina, magnezij stearat.

Doziranje: jedna do dvije tablete oko 30 min prije treninga.

Cijena: 130,00 kn

Pakiranje: 30 tableta

Indikacije: L-Karnitin igra važnu ulogu u metabolizmu masnoća prenoseći masne kiseline u ćelijski mitohondrij gdje se masne kiseline mogu pretvoriti u iskoristivu energiju. Mišići dobijaju gorivo i istovremeno izgaraju masnoće! L-Karnitin pomaže u pravilnom funkcioniranju srca i spriječava njegova oštećenja. Također je koristan za bubrege i jetru.
Visoka doza aktivne tvari sa relativno niskom cijenom u odnosu na druge preparate u kategoriji.

Mišljenje: pripravak u tekućem obliku sa visokom koncentracijom aktivne tvari i okusima ananasa ili manga. Dodatak C vitamina.

Nutrix

L - carnitine

Registriran kao: dodatak prehrani

Sastav 1 doze: L - karnitin; 1100 mg

Doziranje: 15 ml (jušna žlica) 30 min prije treninga

Cijena: 166,00 kn

Pakiranje: 476 ml

Indikacije:

 • važna uloga u metabolizmu masti
 • daje energiju i povećava izdržljivost
 • blagotvorno djeluje na srce

Mišljenje: Pripravak u tekućem obliku, visoka doza aktivne tvari s relativno niskom cijenom.

Twinlab

Twinlab L-karnitin

Registriran kao: dodatak prehrani

Sastav 1 kapsule/ tablete: L-karnitin, (iz L karnitin tartarata), 250 mg

Ostali sastojci: želatina, pročišćena voda, celuloza, srednjelančani trigliceridi, magnezij stearat

Doziranje: kod slabosti i energetske iscrpljenosti organizma jednu kapsulu dnevno ili po preporuci stručne osobe. Ukoliko se koristi kod redukcijskih dijeta preporučuje se uzimati pola sata prije treninga, fitnesa ili tjelesne aktivnosti. Za umjerenu tjelesnu aktivnost jedna do 2 kapsule na prazan želudac; za intenzivne napore 3 do 4 kapsule.

Cijena: 293,00 kn

Pakiranje: 60 kapsula

Indikacije: L - karnitin omogućava prijenos dugolančanih masnih kiselina u stanice gdje se one iskorištavaju za stvaranje energije, što povećava učinkovitost tjelesne aktivnosti kod dijeta mršavljenja.

Mišljenje: suplement višeg cjenovnog razreda sa navedenim izvorom aktivne tvari.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.