Zdravlje Prirodno liječenje 05. lipnja 2019.

Kurkuma: Dokazi da su njezina ljekovita svojstva precijenjena

Kurkuma1_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kurkuma je biljka iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena dobiva istoimeni začin aromatičnog okusa. Za kurkumin, aktivni sastojak kurkume smatra se da imam brojne dobrobiti za zdravlje te je postao silno popularan i na Zapadu.

Melinda Wenner Moyer, autorica brojnih znanstvenih i zdravstvenih publikacija u New Yorku iznijela je svoja istraživanja o zdravstvenim učincima kurkumina. Kaže da je ona za upotrebu kurkume u prehrani, ali prvenstven zbog okusa koji daje jelima. "Zauzela sam takav stav zato što je istraživanje koje sugerira da je kurkuma čarobni lijek, krajnje neuvjerljivo. Štoviše, ključni sastojak kurkume, kurkumin koji je navodno odgovoran za njegove zdravstvene prednosti toliko je kemijski nestabilan, odnosno nema potrebnu stabilnost kako bi odradio što treba u tijelu.

Da bi kurkuma bila ljekovita trebalo bi pojesti svaki dan 10 čajnih žlica, a i tada bi bio problem u apsorpciji

Kurkuma se obično koristi u obliku praha, a njezin ključni sastojak kurkumin u sadržaju praha zastupljen je količinom od tri posto. "To znači, ako poslušaš brojne savjete za uvođenje kurkume u svoju svakodnevnu prehranu koji najčešće preporučuju da dodaš u svoj smoothie žličicu, dvije kurkume, konzumirat ćeš samo 15 miligrama kurkumina. Za usporedbu, u kliničkim studijama koje procjenjuju kako kurkumin utječe na zdravlje, istraživači općenito daju sudionicima najmanje 500 miligrama kurkumina dnevno. Da bi se unijela ta količina putem praha bilo bi potrebno svaki dan konzumirati više od 8 čajnih žličica kurkume u prahu", tumači Wenner Moyer i objašnjava:

"Čak i da pojedeš 10 žličica kurkume svaki dan, tijelo bi apsorbiralo samo mali dio kurkumina. U većini kliničkih studija, istraživači daju svojim subjektima specijalne kurkuminske pripravke koji se lakše apsorbiraju od prirodnog kurkumina koji se nalazi u kurkumi. To je zato što, prema preglednom članku iz 2017. objavljenom u časopisu Journal of Medical Chemistry čiji su autori istraživači sa Sveučilišta Minnesota, Sveučilišta Illinois u Chicagu i Brighamu i bolnice za žene u Bostonu, prirodni kurkumin se tako brzo raspada u tijelu da nikada ne dođe do točke kada bi mogao biti od koristi. U preglednom radu zaključeno je da je stabilnost kurkumina i dok je na policama trgovina vrlo slaba u usporedbi s drugim lijekovima. 

 
Kurkuma_ | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock


U drugoj studiji, istraživači sa Sveučilišta u Michiganu dali su jednoj skupini od šest osoba po 10 grama kurkumina, a drugoj skupini od 6 osoba po 12 grama kurkumina  što je ekvivalent 192 čajne žličice kurkume i zatim analizirao njihovu krv. Našli su samo netaknute molekule kurkumina u jednom od ispitanika 30 minuta kasnije. Pronašli su djelomice razbijene molekule kurkumina u drugim subjektima u različitim vremenskim razmacima, ali nije jasno kakve biološke učinke imaju.

A što je onda sa svim studijama o dobrobitima kurkumina?

"Činjenica je da je na tisuće studija provedeno na kurkumi i kurkuminu u prosjeku se u tjednu pojavljuje oko 50 stranica radova na tu temu, "kaže Wenner Moyer i objašnjava: "Neki radovi sugeriraju da spojevi imaju potencijalno zanimljive biološke učinke. Problem je u tome što je većina studija bila ono što se naziva in vitro studije, što znači da su znanstvenici istraživali što kurkumin čini izoliranim stanicama i drugim biokemijskim ekstraktima u laboratorijskim pokusima. Ipak, znanstvenici ne bi smjeli ekstrapolirati iz ovih vrsta studija kako bi donijeli zaključke o tome kako kurkumin utječe na ljudsko tijelo nakon što se pojede. Tisuće spojeva ubijaju stanice raka u laboratoriju, ali još uvijek nemamo tabletu koja liječi rak. Iako su neke studije na životinjama pokazale da kurkumin ima obećavajuće učinke, neki također sugeriraju da kurkumin može predstavljati rizik. Jedna studija je utvrdila da je kurkumin u određenim situacijama oštetio genetski materijal štakora, dok je istraživanje na miševima pokazalo da kurkumin smanjuje tjelesne zalihe željeza, što može izazvati njegov nedostatak u tijelu."

Nekoliko kliničkih ispitivanja izravno je istraživalo učinke kurkumina na ljude s različitim oboljenjima, ali rezultati nisu bili ni uvjerljivi. Na primjer, unatoč člancima s naslovima poput Move Over, Prozac: How Turmeric Helps with Depression,” (Dosta je bilo Prozaca: kako kurkumin može pomoći kod depresije), kontrolirana klinička ispitivanja općenito nisu otkrila da kurkumin pomaže kod simptoma depresije. U gore spomenutom članku psihijatar Kelly Brogan opisuje nedavno suđenje na kojem je izneseno da kurkumin nije dao bolje rezultate u odnosu na usporedne tretmane. Pregled dokaza objavljenih u Journal of Clinical Psychiatry zaključuje da, na temelju dostupnih dokaza, "kurkumin ima upitne ili nikakve antidepresivne koristi".


"Iako sam pokušala, nisam mogla pronaći niti jedno kliničko ispitivanje koje bi pokazalo da kurkumin djeluje protiv liječenje raka, infekcija, bolesti srca ili Alzheimerove bolesti. Jedno ispitivanje koje se navodi kao uzbudljiv dokaz da kurkumin ima zdravstvene koristi objavljeno je 2012. godine i istraživalo je učinke kurkumina na simptome reumatoidnog artritisa - ali ovo je također teško interpretirati. U njemu su istraživači davali 500 mg visoko apsorbirajućeg oblika kurkumina 15 osoba s reumatoidnim artritisom svaki dan tijekom osam tjedana. Drugoj skupini od 15 bolesnika dali su diklofenakom, lijek protiv boli sličan ibuprofenu, a zatim je treća skupina od 15 ispitanika uzela kombinaciju diklofenaka i kurkumina. Otkrili su da su se kod svih ispitanika smanjili bolovi i otekline. Ipak, teško je izvući jasne zaključke jer je studija bila mala. Prema preglednom članku iz 2017. objavljenom u Journal of Medicinal Chemistry, napisano je da: 'kurkumin nikada nije pokazao da je konačno učinkovit u randomiziranom, placebo-kontroliranom kliničkom ispitivanju za bilo koju indikaciju'."

 
 

Za sada nema dovoljno dokaza, ali ne znači da ih neće biti

"Samo zato što studije još nisu pokazale da kurkumin i kurkuma mogu liječiti ili spriječiti određene bolesti, ne znači i da ne mogu. Potrebno je još mnogo kliničkih istraživanja na ljudima kako bi se dokazala njihova dobrobit za zdravlje. In vitro studije su vrijedne za otvaranje novih znanstvenih pitanja i područja koja treba istražiti, ali nam ne daju relevantne medicinske informacije, a neodgovorno je da liječnici i nutricionisti tvrde da kurkumin liječi. Ako voliš upotrebljavati kurkumu u jelima samo naprijed, ali nemoj očekivati da će te izliječiti", zaključila je Wenner Moyer.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.