Zdravlje 16. prosinca 2022.

Maska za lice od kurkume i meda osvježit će izgled kože

Foto: shutterstock Od kurkume napravite masku za lice ili gel protiv prištića
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kurkuma je indijski začin s nizom prednosti. Poznata je po tome što sadrži antioksidanse i djeluje protuupalno. Ovaj, uobičajeno gastronomski začin, cijenjen je u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Osim u kulinarskom svijetu, kurkuma se koristi i u zdravstvene svrhe.

Biljka kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, a kroz povijest se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Pruža snažnu protuupalnu zaštitu, pogoduje zdravlju zglobova, potiče optimalno zdravlje, pogoduje zdravlju srca te je kurkuma je također koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija koji su zdravi za srce, željeza koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale. 

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana. 

Kurkuma1_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke. On je prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanja na organizam gdje se osobito ističe jako protuupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarcinogeno djelovanje. 

Kurkuma_5 Možda te zanima... Kurkuma za ujednačen ten bez mrlja Ljepota i relax

Kurkuma se općenito smatra sigurnom za uporabu u umjerenim količinama, ali važno je razgovarati s liječnikom prije korištenja ove ili bilo koje druge tvari jer neke mogu reagirati u kombinaciji s različitim lijekovima. Osim za zdravlje unutarnjeg organizma, kurkumu možete koristiti i za vanjsku upotrebu kako bi vaša koža bila lijepa i njegovana. Ovih nekoliko recepata može vam poslužiti kao ideja za primjenu kurkume:

Maska za lice

Kurkumu možete nanijeti i na lice, primjerice, u obliku maske kako bi vaša koža bila čišća i ljepša. 

Način pripreme: Pomiješajte dvije žlice nezaslađenog jogurta s pola čajne žličice kurkume i jednom žlicom meda. Od smjese ćete dobiti masku koju trebate nanijeti na kožu lica i ostaviti pet minuta, zatim isprati. Možete koristiti i vlažni ručnik kako biste počistili masku s lica prije pranja.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Maska za lice

Gel protiv akni 

Protuupalna svojstva kurkume pomoći će u borbi protiv akni. Napravite pastu od meda i kurkume u omjeru 2:1 i prirodni gel nanesite na akne. Ostavite da djeluje nekoliko minuta te isperite.

Možda te zanima... Limun, kurkuma, đumbir i češnjak: Pomažu li zaista u jačanju imuniteta? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.