Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 06. listopada 2016.

Kurkuma – čudotvorni začin za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja

Kurkuma1_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biljka kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, a kroz povijet se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Kurkuma je zapravo koncentrirani izvor jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina, koji ima nevjerojatno snažna protuupalna svojstva. Naime, u mnogim se studijama pokazalo da su protuupalna svojstva njezina fitonutrijenta usporediva sa snažnim protuupalnim lijekovima koji se uobičajeno koriste.

Terapijska svojstava kurkume 

Upravo zbog glavnog aktivnog spoja, kurkumina, popis terapijskih svojstava kurkume je podugačak. Naime, pokazalo se da kurkumin posjeduje snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Isto tako pogoduje dijabetičarima jer ima povoljno djelovanje regulaciju razine inzulina u krvi, a pokazalo se da djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav smanjujući razinu ukupnog i LDL ('lošeg') kolesterola, istovremeno povisujući razinu HDL ("dobrog") kolesterola.

Kurkuma pridonosi općem zdravlju i na druge načine. Rezultati istraživanja s laboratorijskim životinjama govore da bi kombinacija kurkume i povrća poput cvjetače, brokule i kelja mogla pomoći u prevencije karcinoma prostate. Nedavna istraživanja također govore da fitonutrijent kurkumin iz kurkume stimulira makrofage bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti da čiste beta-amiloidni plak, koji inače pridonosi plaku karakterističnom za ovu bolest.

Kurkuma za zdravlje zglobova

Protuupalno svojstvo kurkumina korisno je kod brojnih bolesti, a kako je pokazala studija objavljena 2005. godine u časopisu Indian Journal of Pharmacology kurkumin može ublažiti otečenost zglobova i jutarnju ukočenost, svojstvo koje je uvelike korisno oboljelima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva kurkume su razlog zbog kojeg je ljudima s bolesnim zglobovima lakše kada redovito koriste taj začin. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima koji su imali reumatoidni artritis uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio je vrijeme hodanja i smanjio ukočenost zglobova.

Primjena kurkume u Ayurvedskoj medicini

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana

Uz Almagea CURCUMIN FORTE+ osiguraj zdravlje cijelog organizma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.