Iako postoje brojne sorte grožđa, najznačajnija je razlika između bijelog i crnog grožđa. Kožica crnoga grožđa bogata je tvarima koji mu daju boju i okus, a ljudima zdravlje. Sadrži polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine. To su antioksidansi koji uništavaju slobodne radikale koji mogu izazvati tumore.
Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući rizik za bolesti srca te snižavaju loš kolesterol. Crno grožđe također sadrži kalij, mangan, vitamin C, B1 i B6. Bogato je i biljnim vlaknima, kalcijem i željezom. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava razine melatonina , hormona neophodnog za zdrav san. Bijelo grožđe po energetskoj vrijednosti je slično crnom, no siromašnije fenolima, kalijem i kalcijem.
Kura protiv gastritisa
Tri puta dnevno, 20 dana zaredom natašte, jedi 40 dekagrama crnoga grožđa s komadom crnog kruha, starog najmanje jedan do dva dana.
Uklanjanje bradavica
- Tri žličice sjemenki bijeloga grožđa i sjemenki dunje usitni u mikseru ili mužaru te prelij s dva decilitra prokuhane vode.
- Kad se sve ohladi, pripremljenom mješavinom natopi bradavice nekoliko puta dnevno.
- Nakon dvadesetak minuta bradavice obriši vatom namočenom u mlaki čaj od kamilice.