Zdravlje 21. ožujka 2024.

Koristila je botoks za liječenje migrena, a onda skoro umrla: "Zamalo sam se ugušila vlastitom slinom"

Foto: instagram/alihallock Alicia Hallock koristila je botoks za liječenje migrena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Alicia Hallock (36) pet je godina primala botoks za liječenje migrena. No, botoks se proširio na mišiće i vrat što je uzrokovalo mnoge probleme.

Iako je riječ o vrlo rijetkoj komplikaciji, botoks se proširio na njezine vratne mišiće zbog čega nije mogla pomicati glavu te mora nositi ovratnik. Osim toga, Alicia nije mogla ni gutati što je dovelo do opasnog nakupljanja sluzi u njezinim plućima i grlu, zbog čega se gušila i prestala disati. Kapci su joj također spušteni što joj uzrokuje pritisak na oči, zamagljeni vid i vrtoglavicu, piše Daily Mail.

Da nije bilo liječnika koji ju je spasio, vjerojatno bi umrla. 

Primala je botoks za liječenje migrena

Iako je dobro poznat po svojoj kozmetičkoj upotrebi, botoks također može biti učinkovit u prevenciji migrena. Kada se migrena pojavi, tijelo otpušta neurotransmitere i molekule koje su povezane s boli. Botoks ometa signale boli koji pokreću neurotransmitere kada se ubrizgava u mišiće oko  glave i vrata, a zatim ga živci apsorbiraju u područje koje je uključeno u prijenos tih signala u i iz mozga.

Alicia je botoks primala u klinici za neurologiju, a neobični simptomi su se pojavili nakon što joj je prvi put ubrizgan botoks u određeni mišić na vratu. Međutim, liječnici nisu sigurni zašto se botoks proširio ili zašto je odjednom tako loše reagirala.

Počela je osjećati simptome poput ukočenog vrata unutar tri dana nakon injekcija, koji su se postupno pogoršavali. Rekla je da je tek devetog dana od pojave simptoma otišla u bolnicu i odmah je primljena na odjel intenzivne njege piše Daily Mail. 

"Stavili su mi šest cijevi u grlo kako bi izvukli svu sluz koja je zapela u mojim plućima i grlu", rekla je svojim pratiteljima na Instagramu. U jednom trenutku se ta sluz zalijepila za pluća zbog čega je privremeno prestala disati. Liječnici su tada morala podići razinu kisika u njezinom tijelu kako se ne bi onesvijestila. 

Liječnici su bili zabrinuti da Alicia ima botulizam, rijetko stanje koje napada živce i može biti smrtonosno. Riječ je o bolesti koja nastaje zbog toksina koje stvara bakterija Clostridium botulinum. Prema klinici Mayo, botoks je napravljen od pročišćenog oblika tog toksina. "Jedan od liječnika susreo se s botulizmom koji se prenosi hranom, ali nitko od liječnika to nikada nije vidio od injekcija botoksa", objasnila je Alicia. 

Zbog toga je dobila poseban antitoksin za botulizam kako bi se pokušali smanjiti učinci te bolesti. Nakon 18 dana provedenih u bolnici, Alicia je otpuštena kako bi mogla nastaviti oporavak kod kuće. 

"Odradit ću neke osnovne vježbe kod kuće, ali neću moći započeti s fizikalnom terapijom i ambulantnim liječenjem još četiri do šest tjedana, dok botoks ne počne više slabiti i dok neću moći koristiti i obnoviti snagu u mišićima vrata", dodala je Alicia.

Trenutno ide u šetnje i hrani se putem cjevčice, iako ponekad može pojesti krem juhu i pire krumpir. Uspjela je dobiti i par kilograma koje je izgubila dok je bila u bolnici, a može i više samostalno držati glavu uspravno, iako i dalje mora nositi ovratnik. 

Možda te zanima... Liječenje glavobolje botoksom: Koliko je učinkovito i kako se primjenjuje? Zdravlje

Boluje od nekoliko kroničnih stanja

Alicia je također rekla da boluje od bronhiektazije (bolest pluća), kao i lupusa i sindroma Ehlers-Danlos (skupina nasljednih poremećaja koji utječu na vezivna tkiva, prvenstveno kožu, zglobove i stijenke krvnih žila). Također su joj prošle godine liječnici odstranili gornji režanj desnog plućnog krila. Nije jasno je li neko od njezinih kroničnih stanja moglo utjecati na to kako je njezino tijelo reagiralo na injekcije botoksa.

Budući da je njezina reakcija rijetka, bolnica u kojoj je liječena radi studiju o njenom slučaju. 

Postoje izvješća da česta primjena kozmetičkog botoxa u kratkom vremenu može dovesti do botulizma. U jednom su istraživanju promatrali 86 pacijenata s botulizmom uzrokovanim kozmetičkim botoksom, zbog čega su svi završili u bolnici. Injekcije botoksa obično su sigurne ako ih daje ovlašteni i kvalificirani liječnik, napominju iz klinike Mayo.

Ipak, botoks može dovesti do neželjenih rezultata i nuspojava, kao što su spušteni kapci ili infekcija na mjestu uboda ili može uzrokovati štetu ako se nepravilno daje.

Možda te zanima... Lupus: Uzroci, konvencionalne i alternativne metode liječenja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.