Zdravlje 16. kolovoza 2018.

Liječenje glavobolje botoksom: Koliko je učinkovito i kako se primjenjuje?

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Noviji trend u liječenju migrena korištenjem botoksa pokazao se kvalitetnim na nekoliko razina, odnosno ispostavilo se da smanjuje intenzitet i učestalost pojavljivanja migrena.

Razgovarali smo s dr. sc. Ivanom Nolom, spec. dermatovenerologije iz poliklinike Nola u Zagrebu koja nam je objasnila pozitivne efekte botoksa na liječenje glavobolja i migrena. 

"Ne liječim migrene botoksom, no susretala sam se s pacijenticama koje su došle k meni na botoks zbog estetskih razloga, ali su navele da su im se i uvelike smanjile glavobolje", navela je Nola

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Naime, ubrizgavanje botoksa u predio čela i vlasišta zaista može pomoći u liječenju, no odgovara na pitanje zašto je toliko djelotvoran još uvijek nema. 

"Pravog odgovara nema, još nije objašnjeno, ali postoji nešto u prijenosu osjećaja boli na neurotransmiterima. Dakle, na sinapsama, koje su mjesto komunikacije dva neurona, postoje neurotransmiteri koji kemijskim putem prenose informacije. Najvjerojatnije ubrizgavanjem botoksa dolazi do blokade prijenosa osjećaja boli i time izaziva pozitivan efekt na liječenje migrena i glavobolja", objasnila je Nola.

Botox_-Mlada_Cura Možda te zanima... Zašto botox traže i mladi? Ljepota i relax Nina-Badric Možda te zanima... Poznate Hrvatice ne zaziru od botoxa Ljepota i relax

Dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA Dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije

Botoks eliminira glavobolje i ublažava migrene

Injekcije botoksa potrebno je ponavljati svakih 4 do 6 mjeseci, ali mogu trajati i duže. Nekoliko mjeseci koliko traje učinkovitost botoksa na kožu, toliko traje i djelovanje na glavobolje. No, kako su migrene puno jače od glavobolja, botoks na migrene može djelovati smanjenjem njihovog intenziteta. 

Isto tako, dermatologinja kaže da ograničenja u korištenju botoksa nema. 

"Znamo da se botoks koristi već zadnjih 40, ako ne i 50 godina, za liječenje neuroloških poremećaja. Iz toga razloga, botoks nema ograničenja koja bi sputavala u liječenje", objasnila je Nola.

Također, navodi da opasnosti za zdravlje u botoksu nema. 

 

"Postoje stručne publikacije u kojima što postoje podaci o otpornosti na botoks. Osobno nisam imala takvih slučajeva. No, to ne znači da se takve stvari povremeno ne mogu javiti, čovjek reagira na svaku terapiju drugačije. Ipak jedino što se može dogoditi je da je manje učinkovit, ali ne i opasan", zaključila je dermatologinja. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.