Zdravlje 24. svibnja 2016.

Koliko vode treba dnevno tvojoj koži?

Voda2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj predstavlja manifestaciju nutritivne neravnoteže unutar organizma. Jasno je da raznolika i uravnotežena prehrana ima neospornu ulogu u postizanju i održanju zdravlja i ljepote kože, kao i  dodaci prehrani koji sadrže potrebne antioksidanse i vitamine

Međutim, koža je jedan od organa na kojem se prvo primjećuje nedovoljan unos vode. Zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe i vlakna kolagena i elastina pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje opuštena, naborana i beživotna. Nedostatak vode ubrzava procese starenja kože

Adekvatan unos vode pomaže u otklanjanju otpadnih tvari i "čisti" kožu. Također, pokazalo se da već pola litre vode povećava dotok krvi u kožu dajući joj blistaviji izgled. Kako bi se osigurala optimalna vlažnost i uklonili vidljivi znaci starenja kože, potrebno je unijeti barem 1.5 l tekućine dnevno, najbolje putem mineralne ili izvorske vode.

Pravo osvježenje može pružiti i ohlađeni čaj

Minerali koje sadrži izvorska voda hrane dubinske i površinske slojeve kože, i bitni su za normalan metabolizam proteina kože. U tom se smislu posebno ističe silicij, oligoelement važan za zdravu i lijepu kožu. Silicij čini sastavni dio makromolekula koje izgrađuju vezivno tkivo (elastina, kolagena, proteoglikana i glikoproteina). Ujedno je uključen u složene reakcije obnove kolagena i elastina što se danas tumači kao snažan anti-ageing učinak na kožu i smanjenje bora. Osim za ljepotu i zdravlje kože, silicij je važan i za nokte, zube, kosu i oči.

Osim vode, pravo osvježenje može pružiti i ohlađeni čaj, a dobar izbor su i svježi, nezaslađeni sokovi od sezonskog voća i povrća, izotonični napitci te funkcionalni napitci s biranim aktivnim tvarima. Redovito konzumiranje alkoholnih pića i kave dovodi tijelo do stanja dehidriranosti, a hrana bogata jednostavnim šećerima s vremenom uništava kolagen i elastin, zbog čega koža izgleda beživotno. Stoga ih trebaš izbjegavati.

Odrasle osobe trebale bi piti osam čaša vode dnevno

Tjelesne potrebe za vodom ovise o nekoliko čimbenika: temperaturi, stupnju aktivnosti, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi. Porastom temperature okoliša tijelo gubi vodu u svrhu održanja tjelesne temperature, te je tada potreban povišen unos vode. Fizički rad ili snažna tjelesna aktivnost povećavaju tjelesne potrebe za vodom.

Dob također igra važnu ulogu u određivanju tjelesnih potreba za vodom. Općenita je preporuka da bi odrasle osobe trebale piti osam čaša vode dnevno. Kako bi koža dobila sve potrebne vitamine i minerale možeš joj pomoći uzimanjem pravovaljanih nutrijenata putem dodataka prehrani. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.