Zdravlje Simptomi i pomoć 22. veljače 2021.

Najčešći simptomi emocionalnog burnouta i što ga razlikuje od stresa

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Burnout sindrom, sindrom izgaranja stanje je emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane pretjeranim i dugotrajnim stresom. On smanjuje produktivnost osobe i crpi energiju, a događa se kada se osoba osjeća preplavljeno, kada osjeti emocionalnu iscrpljenost i nemogućnost ispunjenja stalnih zahtjeva.

Često u našim životima postoje situacije koje su izvan naše kontrole. No, za suočavanje s njima ponekad trebamo puno emocionalne snage koju je ponekad veoma teško prikupiti. Kada pojedinci u tome ne uspiju, ponekad se osjećaju poraženima, a dodatni stres samo produbljuje već loš osjećaj i lošu situaciju.

No, koja je zapravo razlika emocionalnog burnouta i "običnog" stresa? Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar navodi kako je "razlika upravo u razini i duljini stresa, što ranije se prepoznaju simptomi stresa to je veća šansa da se stres neće razviti u burnout. Stres je relativno kratkotrajan, može trajati do nekoliko dana primjerice u situacijama kad se neki projekt treba završiti ili predati prije određenog roka ili naučiti velika količina gradiva pred ispit. S druge strane, burnout se razvija kroz duže vrijeme kada osjećamo da je naš rad  besmislen, kada postoji nesrazmjer između onoga što želimo raditi i onoga što radimo."

Primavera Možda te zanima... Imaš burnout sindrom? Udahni ovo ulje! Ljepota i relax

Negativni učinci sindroma sagorijevanja prisutni su u gotovo svakom području života osobe, uključuju osobni, poslovni i socijalni aspekt, a uzevši u obzir da je briga o emocionalnom zdravlju od velike važnosti, važno je i da prepoznaš znakove koji ti govore da je tvojem tijelu i umu potreban odmor.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Najčešći simptomi emocionalnog burnouta

Emocionalna iscrpljenost može doći "potiho", a može se primijetiti na više načina, odnosno simptoma. Najlakše ih je razvrstati na - tjelesne, kognitivne, emocionalne i bihevioralne:

  • Primjerice, kada osjećaš više fizičkog umora nego što je to "normalno" ili uobičajeno uzevši u obzir svoje fizičke aktivnosti, ako imaš glavobolju, ako si u depresiji ili imaš problema sa spavanjem, radi se o tjelesnim simptomima.
  • Nadalje, emocionalni burnout može se manifestirati i putem manjka koncentracije, problema s pamćenjem ili kada imaš negativna razmišljanja o sebi te se onda radi o kognitivnim simptomima.
  • Emocionalni simptomi burnout sindroma najčešće su osjećaj neuspjeha, bespomoći, manjak samopouzdanja i gubitak motivacije.
  • Dok u bihevioralne simptome ubrajamo otuđenost, gubitak apetita, apatiju, socijalnu izolaciju te smanjenu produktivnost.

No, pošto navedeni simptomi mogu imati veze i s drugim stanjima, uvijek se preporučuje potražiti stručnu pomoć i obratiti se za razgovor osobi koja će ti pomoći, ako se nešto od prethodno navedenoga dogodi.

Možda te zanima... 5 prirodnih pomagača protiv stresa i anksioznosti Zdravlje

Emocionalna iscrpljenost i prekomjerno opterećenje

Kad je netko emocionalno iscrpljen, često ima osjećaj preopterećenja, a suprotno onome što misliš, pretjerani rad nije jedini razlog koji utječe na to. Emocionalna iscrpljenost događa se i u mnogim drugim situacijama. Ponekad se dogodi kada je osoba iscrpljena zbog pretjeranih stresova iz osobnoga života, zbog okolnosti vezanih uz partnera, roditelje ili brigu o drugima. Iako je obično predstavlja putem fizičkog umora, on može nastati i zbog nedostatka kontrole u životu ili prevelike odgovornosti, a ne zbog stvarne fizičke iscrpljenosti, prenosi Bright Side.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Dakle, razne okolnosti mogu izazvati emocionalnu iscrpljenost:

  • ako prolaziš kroz značajne životne promjene, poput razvoda ili smrti voljene osobe
  • ako imaš nestabilnu financijsku situaciju
  • ako radiš pod pritiskom ili imaš osjećaj socijalnog pritiska od obitelji ili od prijatelja
  • ako boluješ od kronične bolesti
  • ako si izložena zahtjevnom radnom okruženju

Osoba može biti i naglo preplavljena negativnim emocijama, mislima ili osjećajima, a osjećaj umora i emocionalne iscrpljenosti dolazi nakon cjelodnevne borbe s nošenjem spomenutih emocija u sebi. On se tijekom dana povećava, a najviši je u trenu ili kada je osoba najzaposlenija ili kada je kod kuće, možda u krevetu, sama sa svojim mislima.

Stoga, ako odjednom primijetiš promijene u svojem ponašanju i onome kako se osjećaš, razmisli o tome što se sve trenutno događa u tvojem životu i postoji li mogućnost da osjetiš utjecaj emocionalne iscrpljenosti. Također, obrati se stručnoj osobi s kojom možeš razgovarati, pa iako možda nije o tome slučaj, produktivni razgovor sigurno ti ne može odmoći.

Strath-Umorna_Poslovna_Zena Možda te zanima... Kako smanjiti stalni i iscrpljujući umor i ojačati imunitet? Zdravlje Umor-Simptom Možda te zanima... Često si umorna i iscrpljena? Možda ti fale ovi vitamini! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.