Zdravlje 06. prosinca 2013.

Kako spavaju Hrvati?

Ljudi2630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pitali smo novinara crne kronike, frizerku, inženjera elektrotehnike, knjižničarku, spisatelja, pravnicu i liječnika kako im njihove profesije utječu na kvalitetu  spavanja. Neki od njih rješavaju poslovne nedoumice u snu, protiv noćnih mora se bore tako da spavaju tijekom dana, a drugi u budnom stanju poduzimaju sve što je u njihovoj moći da izbjegnu profesionalne previde

'Ne jedem poslije šest i to mi pomaže da mirno spavam'

Davor Butorac, novinar Crne kronike: "Rad u 'crime sectionu', kako crnu kroniku nazivaju u SAD-u najteži je posao na svijetu. Tako su pokazala istraživanja profesija provođena posljednjih 20-tak godina, a zamalo toliko bavim se ovim poslom i to u svim oblicima, od terenskog izvještavanja preko praćenje sudskih postupaka do uređivanja tuđih tekstova rubrike. No, usprkos tome, spavam uredno, a to je u najvećoj mjeri rezultat discipline u prehrani. Naime, ne jedem nakon 18 sati i tako osim mozga i mišića i moj probavni trakt može noću odmoriti. S time u vezi, zbog noćnog nerada probave i moj krvotok, odnosno srce, imaju 'manje posla'."

'Petkom me muči nesanica'

Svjetlana Cvjetković, vlasnica frizerskog salona Beauty Point: "U frizerskom poslu petak i subota su vrlo stresni dani, jer se tada žene uređuju za vikend i razne proslave. Najlošije spavam petkom jer sam napeta zbog subote kad se održavaju svadbe i druge svečanosti, a frizure mojih klijentica moraju biti savršene i to u vrlo ograničenom vremenu. Također, ako primijetim da neka od mojih klijentica nije zadovoljna s frizurom ne spavam najbolje, iako u svom poslu uvijek nastojim dati maksimum."

'U snu rješavam poslovne probleme'

Mario Pandur, dipl.ing. elektrotehnike kaže da je velika spavalica i da nema problema sa spavanjem ni kad ga muče poslovni problemi: "Kvalitetu svog spavanja bih ocijenio kao vrlo dobru. Ipak, moram naglasiti da sam velika spavalica i uvijek mogu spavati dulje. Noćna sam ptica tako da više volim kasnije leći, ali i kasnije ustati. Nikada nemam noćne more, barem koliko znam. Ako ih i imam ne sjećam ih se, pa vjerujem da nisu toliko strašne. Kad sam suočen s izazovnim zadatkom na poslu i kada 'stišću' rokovi zna se dogoditi da sanjam posao i programiranje. U snu čak često i dođem do rješenja za svoje stvarne probleme. Naravno da je to sve fiktivno i da nisam našao nikakva rješenja, ali sam ujutro svejedno jako ljut kad se ne mogu sjetiti svojih snovitih rješenja. S nesanicom nemam apsolutno nikakvih problema. Ista stvar je i s tzv. digitalnom nesanicom. Kad sam umoran uvijek mogu zaspati bez obzira koliko prije toga sjedio ispred monitora, a sjedim do dugo u noć, obično igrajući igrice. One mi dođu kao neka vrsta opuštanja, tako da ne vjerujem da negativno utječu na moj san."

'Spavam na mjestu bez negativnih podzemnih tokova'

Ksenija Stojanovski, knjižničarka objasnila je da spava dobro i da se uglavnom budi odmorna: "Mjesto u stanu na kojem spavam je odabrano tako da se izbjegnu podzemne vode i tokovi kao i druga zračenja koja bi mi ometala san. Ponekad noću proživljavam neka burna dnevna događanja, ali to nikako nisu noćne more. Radom na sebi već dulji niz godina pokušavam stres na dnevnoj bazi svesti na najmanju mjeru ili ublažiti, pa zato on znatno ne remeti moj san. Kraj kreveta imam uvijek barem nekoliko knjiga koje sam započela čitati i svaki dan prije spavanja čitam neku prema raspoloženju. Zapravo, to mi je užitak i najljepši način uspavljivanja - kad mi knjiga padne na nos."

'Da imam noćne more, spavao bih preko dana'

Hrvoje Šalković,  putopisac i spisatelj nema problema sa spavanjem jer kaže da se prije puno godina riješio stresa: "Nikad nemam problema sa spavanjem, a kada bih imao noćne more znao bih kako to riješiti. Spavao bih po danu, pa to više ne bi bile noćne more. Redovno zaspem na boku, ali ujutro, po neredu plahte i jastuka shvatim da sam se okretao kao creski janjac na kolcu. Spavam u majici i boksericama, ali nekada, ako je izlazak bio buran, probudim se potpuno odjeven, u košulji i hlačama. Sezonski mijenjam bioritam. Ljeti liježem oko jedan poslije ponoći i spavam do devet ujutro. Zimi liježem oko četiri ujutro i spavam do podneva. Prozori su mi okrenuti prema jugu, pa kada zimi nema sunca, nema me što niti probuditi. Knjige pišem u normalnom radnom vremenu. Počnem malo prije podnevna, radim do deset navečer, onda se malo opustim i odem na spavanac. I tako mjesecima."

'Ako ne mogu spavati ustanem iz kreveta'

Marija Dill Bračić, pravnica u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika: "U pravilu nemam problema sa spavanjem, ali zna se dogodite da me neke brige drže duže budnom ili se probudim prije nego što bih trebala. U ovim recesijskim vremenima puno ljudi ostaje bez posla, a moj zadatak je da to spriječim ili im osiguram bolje uvjete rada. Budući da o ishodu određenog ročišta ovisi materijalna egzistencija osobe koju zastupam, a posredno i njegove obitelji, za miran san mi je važno da dam svoj maksimum i da se za svaki predmet dobro pripremim. U slučaju nesanice za mene je najbolje da ustanem iz kreveta i radim nešto dok ne osjetim ponovni poriv za spavanjem."

'Opuštam se uz književne klasike'

Dr. Nebojša Tadić, ing. medicinske radiologije: "Mogu brzo zaspati i imam kvalitetan san. Istrenirao sam se kad sam na poslu da dajem sve od sebe, pratim stručnu literaturu i najnovija dostignuća na području radiologije i onkologije. Poslovne brige ostavljam u bolnici u Ilici, a privatne probleme doma u Savskoj ulici. Osim stručne literature volim književnost i opuštam se uz  djela Shakespearea, Goethea, ali i političke biografije."

Još članaka o spavanju potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.