Zdravlje Simptomi i pomoć 30. ožujka 2021.

Kako smanjiti rizik od kronične bolesti bubrega?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bubrezi imaju izuzetno važnu ulogu u našem organizmu. Oni kontroliraju razinu mnogih minerala i molekula u krvi, uključujući natrij i kalij, te pomažu u kontroli kiselosti krvi. Svakog dana pažljivo kontroliraju sol i vodu u tijelu tako da krvni tlak ostaje isti.

Bubrezi imaju izuzetno važnu ulogu u našem organizmu. Oni kontroliraju razinu mnogih minerala i molekula u krvi, uključujući natrij i kalij, te pomažu u kontroli kiselosti krvi. Svakog dana pažljivo kontroliraju sol i vodu u tijelu tako da krvni tlak ostaje isti. Uzimajući sve to u obzir, veoma je važno obratiti pozornost na njih i održavati ih zdravima kako bi se spriječiti upalni procesi te razvoj određenih bolesti. Jedna od njih jest i kronična bolest bubrega.

Što je kronična bolest bubrega?

Kronična bolest bubrega (KBB) progresivan je gubitak funkcije bubrega tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci ili godina. Svaki od bubrega ima oko milijun sitnih filtara, nazvanih nefroni. Ako su nefroni oštećeni, prestaju raditi. Neko vrijeme zdravi nefroni mogu preuzeti dodatni posao, ali ako se šteta nastavi, sve više i više nefrona se zatvara. Nakon određenog trenutka, preostali nefroni ne mogu dovoljno dobro filtrirati krv da bi bili zdravi.

Kada funkcija bubrega padne ispod određene točke, to se naziva zatajenje bubrega. Zatajenje bubrega utječe na cijelo tijelo, a ako ostane neliječeno može biti opasno po život. Stoga, ove je činjenice važno zapamtiti:

  • Rana kronična bolest bubrega nema znakova ili simptoma.
  • Kronična bolest bubrega ne prolazi sama od sebe.
  • Bolest bubrega se može liječiti. Što ranije znaš da ju imaš, to su veće šanse za učinkovit tretman.
  • Testovi krvi i urina koriste se za provjeru bolesti bubrega.
  • Bolesti bubrega mogu prerasti u zatajenje bubrega.
Trbuh_Mjehur Možda te zanima... Psihološka pozadina problema s urinarnim traktom i kako si pomoći Kolumne

Simptomi kronične bolesti bubrega

Znakovi i simptomi kronične bolesti bubrega razvijaju se polagano, paralelno s napredovanjem oštećenja bubrega. Neki od njih mogu uključivati: 

  • mučninu
  • povraćanje
  • gubitak apetita
  • umor i slabost
  • probleme sa spavanjem
  • promjene u količini mokrenja
  • smanjenu mentalnu oštrinu
  • trzanje i grčenje mišića
  • oticanje stopala i gležnjeva
  • stalni svrbež
  • bol u prsima, ako se tekućina nakuplja oko sluznice srca
  • kratkoća daha, ako se tekućina nakuplja u plućima
  • visok krvni tlak (hipertenzija) koji je teško kontrolirati.

Znakovi i simptomi bolesti bubrega često su nespecifični, što znači da ih mogu uzrokovati i druge bolesti. Budući da su bubrezi vrlo prilagodljivi i sposobni su nadoknaditi izgubljenu funkciju, simptomi se možda neće pojaviti dok ne nastanu nepovratna oštećenja, piše klinika Mayo.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kada posjetiti liječnika

Dogovori se sa svojim liječnikom, ako imaš bilo kakve znakove ili simptome bubrežne bolesti. Također, ako imaš zdravstveno stanje koje povećava rizik od bolesti bubrega, liječnik će vjerojatno tijekom redovitih posjeta nadgledati tvoj krvni tlak i rad bubrega pretragama urina i krvi. 

Kako smanjiti rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti

Slijedi upute o lijekovima koji se prodaju bez recepta - kad koristiš lijekove protiv bolova bez recepta, kao što su aspirin, ibuprofen i drugi slijedi upute na pakiranju. Uzimanje previše sredstava za ublažavanje boli može dovesti do oštećenja bubrega i obično ih treba izbjegavati ako već imaš bubrežnu bolest. Pitaj svog liječnika jesu li ti lijekovi sigurni za tebe.

Održavaj zdravu tjelesnu težinu - ako imaš zdravu težinu, potrudi se održavati je tjelesnom aktivnošću većinu dana u tjednu. Ako trebaš smršavjeti, razgovaraj sa svojim liječnikom o strategijama zdravog mršavljenja. Često to uključuje povećanje svakodnevne tjelesne aktivnosti i smanjenje kalorija.

Prestani pušiti - pušenje cigareta može oštetiti bubrege i pogoršati postojeće oštećenje bubrega. Ako si pušač, razgovaraj sa svojim liječnikom o strategijama za prestanak pušenja. Grupe podrške, savjetovanje i lijekovi mogu pomoći da prestaneš.

Zdravstveno stanje neka nadgleda tvoj liječnik - ako imaš stanje koje povećava rizik od bolesti bubrega, razgovaraj sa svojim liječnikom kako bi kontrolirala to stanje te spriječila da ono dovede do daljnjih oštećenja organa. 

Možda te zanima... Bubrezi: Simptomi koji upućuju da ne rade kako bi trebali Zdravlje

Bolesti bubrega su uobičajene, štetne i često se mogu liječiti

Između 8 i 10 % odrasle populacije ima neki oblik oštećenja bubrega, a svake godine milijuni prerano umru od komplikacija povezanih s kroničnim bubrežnim bolestima.

Prva posljedica neotkrivene kronične bolesti bubrega rizik je od progresivnog gubitka funkcije bubrega koji može dovesti do zatajenja, što znači da je za preživljavanje potreban redoviti dijalizni tretman ili transplantacija bubrega.

Druga posljedica KBB je da povećava rizik od prerane smrti zbog pridruženih kardiovaskularnih bolesti (tj. srčanog i moždanog udara). Pojedinci koji se čine zdravima i kod kojih se tada utvrdi da imaju KBB imaju povećani rizik od prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na to imaju li ikad zatajenje bubrega.

Može se izliječiti: ako se rano otkrije i ako se na odgovarajući način upravlja njome, a rizik od povezanih kardiovaskularnih komplikacija može se smanjiti.

Možda te zanima... Tupa bol u leđima, cista na bubregu jedan od mogućih uzroka Zdravlje Kopriva_1 Možda te zanima... Čaj od koprive, diuretik bogat željezom, snižava i šećer Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.