Zdravlje Simptomi i pomoć 16. veljače 2020.

Bubrezi: Simptomi koji upućuju da ne rade kako bi trebali

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bubrezi su parni žljezdani organi smješteni u donjem dijelu leđa, po jedan bubreg na svakoj strani kičmene moždine. Glavni zadatak bubrega je filtriranje krvi i uklanjanje toksina koje šalje u mjehur, a mjehur ih eliminira kroz urin.

Kada dođe do zatajenja bubrega to obično znači smanjeno izlučivanje mokraće, uslijed čega dolazi do nakupljanja toksina u tijelu. To je životno opasno stanje koje se mora liječiti. Neki od najčešćih razloga zbog kojih može doći do zatajenja bubrega, prema Steth Newsu su:

Neadekvatan ili nedostatan dotok krvi u bubrege

Postoje neki uvjeti i bolesti koji mogu dovesti do prestanka dotoka krvi u bubrege, uključujući srčani udar ili druge bolesti srca, zatajenje ili drugi problemi s jetrom, dehidracija, alergijske reakcije, sepsa i druge vrste ozbiljnih infekcija. Neki lijekovi za smanjenje upala i hipertenziju mogu mogu ograničiti protok krvi.

Bubrezi_1 Možda te zanima... Zdrav si koliko su jaki tvoji bubrezi Zdravlje

Blokada mokraćovoda

Postoje određeni karcinomi poput raka debelog crijeva, mokraćnog mjehura i raka prostate koji mogu sprečavati izmokravanje. Kamen u bubregu i krvni ugrušci u mokraćnom sustavu također mogu uzrokovati probleme s mokrenjem.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ostali uzroci i simptomi

Drugi uzroci uključuju zloupotrebu droga i alkohola, kao i preopterećenja tijela teškim metalima koji uzrokuju toksičnost. U nekim slučajevima nema jasnih simptoma da je došlo do zatajenja bubrega, a ovo su neki od znakova koje treba shvatiti kao upozorenje:

  •      smanjena proizvodnja urina,
  •      oticanje gležnjeva, stopala i nogu zbog zadržavanja tekućine,
  •      iznenadno otežano disanje,
  •      zbunjenost,
  •      ekstremni umor ili pospanost,
  •      neprestana mučnina,
  •      napadaji,
  •      bol ili pritisak u prsima.
Možda te zanima... Bubrežni kamenac: Simptomi, prva pomoć i načini liječenja Zdravlje

Posljedice

Neki pacijenti sa zatajenjem bubrega mogu pasti u komu, zbog čega je ključno da se bolest dijagnosticira prije nego što se pogorša. Neki testovi za zatajenje bubrega uključuju analizu urina, mjerenje volumena urina, uzorke krvi i snimanje. Liječenje će varirati ovisno o razlogu zbog kojeg je došlo do disfunkcije bubrega. Uobičajeni načini liječenja su dijaliza i transplantacija bubrega.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Važno je javiti se liječniku čim se pojave simptomi, ali najbolji način za održavanje zdravlja bubrega je prevencija. Pod prevencijom se podrazumijeva izbjegavanje pretjerane i nepotrebne konzumacije lijekova, čak i aspirina, a također je poželjno ograničiti unos toksina poput duhanskih proizvoda, alkohola, pesticida i udisanja štetnih para (primjerice kemijska sredstva za čišćenje).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.