Zdravlje Prirodno liječenje 07. veljače 2017.

Bubrežni kamenac: Simptomi, prva pomoć i načini liječenja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojava bubrežnih kamenaca je jedan od najčešćih poremećaja mokraćnog sustava. Većinom nastaju između 30. i 50. godine života i češći su kod muškaraca, iako raste broj oboljelih žena. Uz liječničku pomoć, postoje i prirodne metode koje ti mogu pomoći u liječenju ove tegobe.

Bubrežni kamenci se stvaraju iz kristala koji se talože iz mokraće i zatim nakupljaju s unutarnje strane bubrega. Visoke vanjske temperature, razne dijete i anatomske abnormalnosti mokraćnog sustava mogu pospiješiti stvaranje bubrežnih kamenaca, kao i prehrana bogata kalcijem, fosfatima i oksalatima, tvrdi dr. med. Neven Kapun, spec. urolog.

Dovoljan unos vode sprječava nastanak bubrežnih kamenaca

Simptomi

Najčešći simptomi bubrežnih kamenaca su pojava krvi u urinu, osjećaj peckanja tijekom mokrenja, mučnina i povraćanje, gnoj ili bijele krvne stanice u urinu, smanjenje količine izlučene mokraće, osjećaj groznice i izraženi bolovi u području zdjelice.

Liječenje

Većina pacijenata sa simptomima napadaja bubrežnog kamenca bude hitno prevezena u bolnicu ili dom zdravlja gdje im se najčešće injiciraju antireumatici u venu ili mišić, a uz to dobivaju i infuziju.

"Bol najčešće popusti za sat ili dva. Pacijentu se savjetuje da pije puni tekućine te uzima nesteroidne antireumatike u slučaju ponovnih bolova. U većini slučajeva pacijent kamenac izluči bez dodatnog liječenja. Ako su bolovi neizdrživi ili pacijent dobije temperaturu, ostavlja se na bolničkom liječenju i pregleda se klinički, da se kamenac locira te da mu se odredi veličina i način liječenja. Danas se većina kamenaca može tretirati SWLom. To su aparati koji ciljano pomoću ultrazvučnih valova razbijaju kamenac i omogućuju da se on lakše i po dijelovima izluči. Tretman se izvodi bez anestezije", tumači dr. Kapun.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prirodna pomoć

Oni koji preferiraju prirodne metode liječenja mogu pospiješiti lakše prirodno izlučivanje bubrežnih kamenaca  sirupom od limuna i peršina. Za pripremu sirupa potreban ti je jedan limun, jedan veliki korijen peršina, šalica maslinova ulja, šalica javorovog sirupa i šalica prirodnog meda. Nasjeckaj limun i korijen peršina pa ih ubaci u mikser. Zatim dodaj i ostale sastojke pa sve zajedno miješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu. Gotovu smjesu prebaci u staklenu posudu i spremi ju u frižider. Dovoljno je ujutro natašte uzeti jednu žlicu ovog sirupa i piti deovoljno tekućine tokom dana.

Kako prehranom pospiješiti rad bubrega

Kako sirup djeluje?

Peršin je prirodan diuretik koji će te poticati na češće mokrenje. Maslinovo ulje ima ulogu svojevrsnog podmazivača tvog organizma. Javorov sirup i med imaju učinak prirodnog antibiotika dok limun pojačava kiselost urina i tako pospješuje razbijanje bubrežnih kamenaca.

Više o bubrežnom kamencu i načinima njegova liječenja možeš pročitati ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.