Zdravlje 17. srpnja 2014.

Kako rade tvoja crijeva?

Crij-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod crijevima podrazumijevamo tanko i debelo crijevo. Tanko crijevo podijeljeno je na tri dijela i dugačko je između 5 i 6 metara, a osnovne funkcije su mu probava i apsorpcija produkata probave, većine vitamina te minerala. Debelo crijevo je podijeljeno na cekum, kolon i rectum, a dugačko je otprilike 1,5 metara

Riješi kviz o crijevima.

U crijevima se skriva milijun bakterija

Crijevo je najveći imunološki organ u kojem je smješteno više od 60 posto stanica imunološkog sustava. S dnevnim unosom između 1.5 i 2 kg hrane, dolazi i opasnost od unosa raznih otrova i patogenih organizama koje, zajedno s velikom količinom bezopasnih antigena, 'nadziru' crijevni imunološki sustav. Hrana koju jedemo u interakciji je s našim probavnim sustavom, a time utječe i na funkciju imunološkog sustava. U našim crijevima živi oko milijun bakterija. Pojednostavljeno možemo reći da smo više bakterije nego ljudi, budući da, primjerice, debelo crijevo sadrži oko 10 puta više korisnih bakterija nego što je ukupni broj stanica našeg tijela.

Bakterije koje obitavaju u crijevima grubo možemo podijeliti na one 'dobre' ili korisne i 'loše' ili patogene. Ove dvije skupine bakterija su u stalnoj međuigri, a njihova ravnoteža određuje brojne funkcije u probavnom sustavu i utječe na zdravlje cjelokupnog organizma. Smatra se da povoljna ravnoteža intestinalne mikroflore igra važnu ulogu u razvoju i održavanju snažnog imunološkog sustava. Osim što su imunološki organ, crijeva su i probavni organ. U crijevima se odvija više od 95 posto probave, apsorpcija nutrijenata te eliminacija tvari koje su potencijalno rizične za zdravlje.

Riješi kviz o crijevima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.