Zdravlje 04. srpnja 2023.

Kako njegovati dekolte i ukloniti znakove starenja

dekolte koža
Foto: Unsplash Dekolte zaštitite kremom za sunčanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dekolte, osjetljiva koža na vratu i prsima, često se zaboravlja prilikom rutine njege kože. Ovo područje može posebno biti osjetljivo na vidljive znakove starenja i oštećenja od sunca zbog čestog izlaganja UV zračenju. U nastavku saznajte kako se mijenja koža na području dekoltea s godinama te kako ju njegovati i obrnuti učinke sunčevog zračenja.

Znakovi oštećenja kože poput bora, pjega i opuštene kože češće se pojavljuju na dijelovima tijela koji su često izloženi suncu, a takvo je upravo područje dekoltea. Genetika ima ulogu u tome kako naša koža stari, međutim drugi faktori također utječu na količinu oštećenja, a njih možemo kontrolirati. Zaštiti kožu dekoltea možete na sljedeće načine, navodi Verywell Health.

Kako se s godinama dekolte mijenja?

Cijela koža se mijenja kako starimo i postaje manje puna, glatka i sjajna nego što je bila u mlađim godinama. Dodatno oštećenje od sunca na istaknutim područjima poput dekoltea olakšava pojavu bora, staračkih pjega, opuštene kože i suhoće na ovom dijelu tijela. Posebno primjetne promjene koje možete očekivati uključuju:

  • Promjena boje, staračke pjege i druge tamne mrlje od oštećenja od sunca
  • Suhoća jer lojne žlijezde proizvode manje ulja kako starimo
  • Gubitak elastičnosti kože zbog slabljenja kolagena tijekom menopauze
  • Mrlje i neujednačen ten zbog nakupljanja mrtvih stanica kože
  • Bore i sitne linije koje su vidljive zbog starenja i oštećenja od sunca.

Istraživanja sugeriraju da se otprilike 30 posto kožnog kolagena gubi tijekom prvih pet godina menopauze. Tijekom sljedećih 20 godina, razine kolagena padaju oko dva posto godišnje.

njega kože | Author: Unsplash Foto: Unsplash Na dekolteu možete koristiti istu kremu koju koristite na licu

Kako njegovati kožu dekoltea?

Stručnjaci preporučuju nekoliko savjeta kako biste spriječili oštećenje područja dekoltea, uključujući:

  • Zaštitite kožu od sunca - Redovito upotrebljavajte kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 30 ili više kako biste smanjili vidljive bore i staračke pjege te spriječili nastanak novih. Također razmislite o nošenju odjeće koja štiti od sunca.
  • Nježno čistite kožu - Područje dekoltea je osjetljivo, pa pokušajte koristiti vrhove prstiju za nježnu masažu koristeći sredstva za čišćenje, a zatim isperite mlakom vodom najviše dva puta dnevno i nakon znojenja.
  • Svakodnevno hidratizirajte kožu -  Hidratantna krema pomaže zadržati vlagu u koži i vidljivo smanjuje sitne linije. Razmislite o proizvodu koji sadrži peptide koji mogu pomoći u povećanju kolagena u koži. Na dekolteu možete koristiti istu kremu koju koristite na licu.
  • Piling kože - Piling proizvodima poput retinoida (derivata vitamina A) može kemijski ukloniti mrtve stanice kože i smanjiti sitne linije i bore na ovom području.
  • Izbjegavajte iritirajuće proizvode - Formule proizvoda za kožu koje peckaju ili peku pri nanošenju vjerojatno iritiraju vašu kožu. To može dovesti do veće suhoće i neujednačenosti područja dekoltea.

Stručnjaci također preporučuju da se tretira samo jedan problem kože dekoltea odjednom, poput bora ili tamnih mrlja, umjesto više njih. Ako proizvod nije iritirajući, dajte mu vremena da djeluje kako biste procijenili rezultate.
 

Možda te zanima... Mineralna ili kemijska krema za sunčanje - koja je bolja? Zdravlje
 

Kozmetički postupci za područje dekoltea

Naprednije oštećenje kože dekoltea koje vam smeta, a ne može se riješiti kućnim tretmanima, može zahtijevati posjet liječniku koji vas može uputiti stručnjaku za zdravlje kože odnosno dermatologu ili specijalistu za estetsku kirurgiju. Ovi stručnjaci će razgovarati s vama o različitim postupcima koji su dostupni za pomlađivanje kože i rješavanje različitih problema na području dekoltea. 

Laserski tretmani mogu pomoći u obnavljanju kože, uklanjanju pigmentacijskih mrlja, zaglađivanju bora i zatezanju opuštene kože.
Kemijski piling, odnosno kontrolirana primjena kiselina, može pomoći u uklanjanju oštećenih vanjskih slojeva kože. Tretmani mikrodermoabrazijom i mikroiglicama mogu se koristiti za rješavanje hiperpigmentacije i manjih ožiljaka. Vrsta preporučenog tretmana varirat će ovisno o procjeni stručnjak te vašim željama.
 

Možda te zanima... Recepti za tri prirodna pilinga za zdravu kožu Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.