Zdravlje Vodič za zdravu i lijepu kožu na suncu 24. srpnja 2022.

Mineralna ili kemijska krema za sunčanje - koja je bolja?

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S porastom ekološke osviještenosti i brige o budućnosti našeg planeta sve se više diskutira o važnosti odabira kozmetike s ekološkim predznakom. Kada je zaštita od sunca u pitanju, najveća je dilema odabrati mineralne kreme ili one kemijske. No, premda koža može apsorbirati kemikalije kroz kožu – možda će te iznenaditi činjenica da to (ponekad) i nije tako loše kao što misliš

Svaka godina i svako godišnje doba donosi nove wellness, fitness i beauty trendove. Sigurno si već čula ili sve znaš o pastama za zube s drvenim ugljenom, biokeramičkim infracrvenim terapeutskim pidžamama (o da, i to postoji) kao i o inovativnim tretmanima uljepšavanja lica.

Kako odoljeti reklamama o 'zdravijim verzijama' krema za sunčanje?

Zadnjih se godina jako puno diskutira i o važnosti zaštite kože od sve štetnijih sunčevih zraka. S porastom ekološke osviještenosti i brige o budućnosti našeg planeta sve su popularnije potpuno prirodne ili mineralne kreme za sunčanje, a kako se ljeto približava, uvjereni smo kako je tvoj feed na društvenim mrežama zatrpan reklamama 'inovativnih' sredstava za zaštitu od sunca te savjetima o navodno 'zdravijim verzijama' konvencionalnih krema za sunčanje.

Bez obzira na to je li mineralna krema za sunčanje sigurnija ili zdravija od kemijske, za sada je ta dilema još uvijek u svojevrsnoj 'sivoj zoni' - jer ne postoje istraživanja koja su to dokazala generalno. No, ono što svakako trebaš znati jest koje su prednosti mineralnih krema u odnosu na klasične te koje sastojke svakako trebaš izbjegavati na deklaracijama preparata za zaštitu kože od sunca.

Kako djeluju mineralne, a kako kemijske kreme za zaštitu od sunca?

Sredstva za zaštitu od sunca podijeljena su u dvije velike klase, odnosno, klasificirana su kao kemijska i mineralna (fizička), ovisno o tome kako djeluju. Istraživanja su pokazala kako obje klase smanjuju kratkoročna i dugotrajna oštećenja kože, te smanjuju rizik od opeklina od sunca i raka kože. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Pa u čemu je onda razlika, sigurno se pitaš? 

Jedina stvarna razlika je kako one zapravo djeluju. Kemijske kreme za sunčanje djeluju gotovo poput spužve, upijajući UV svjetlo, dok mineralne kreme djeluju više kao štit, odbijajući sunčeve zrake!

No, premda kemijski filtri apsorbiraju UV zrake, neki od njih mogu uzrokovati neželjene alergijske reakcije kod osoba s osjetljivom kožom. Nadalje, uočeno je i kako imaju štetan utjecaj na okoliš i oštećuju koraljne grebene (razmisli o ovome ako ideš na neku daleku destinaciju – no ni naš prelijepi Jadran nije imun za štetne ostatke raznih krema koje ostavimo iza sebe nakon što se u njemu okupamo!). Mineralni filtri s mikročesticama ne prodiru kroz barijeru kože i tako nemaju štetne učinke na naš organizam, no postoje preparati s nanočesticama, koje mogu imati negativan utjecaj.

Uobičajeni sastojci u kemijskim - ili konvencionalnim - kremama za sunčanje uključuju oksibenzon, avobenzon, oktizalat, oktokrilen, homosalat i oktinoksat. Zbog svoje teksture, kemijske kreme za sunčanje imaju tendenciju da su 'elegantnije u smislu jednostavnosti nanošenja i minimiziranja neugodnog bijelog traga krema na koži'. S druge strane, fizičke tj. mineralne kreme za sunčanje sadrže cink oksid ili titanijev dioksid koji je glavni krivac onog (neugodnog) osjećaja ljepljivosti na koži.

Možete li naša koža apsorbirati sastojke kemijske kreme za sunčanje?

Dio razloga zašto su mineralne kreme za sunčanje postale tako popularne je taj što se mnogi brinu hoće li njihova koža apsorbirati dio sastojaka krema za sunčanje. Naime, sigurno si puno puta čula kako nije svejedno što stavljaš na kožu jer ona određeni postotak upije u svoje stanice, pa čak stižu i do krvotoka! 

No, da te utješimo – dermatolozi objašnjavaju kako je ta vjerojatnost kod mineralnih preparata vrlo mala upravo zbog njihove teksture – one ostaju na površini kože i odbijaju sunčeve zrake, ali se zato lako ispiru znojem ili vodom.

 | Author: dm

S obzirom da ni sama znanost nije sasvim sigurna, ni dermatolozi neće decidirano reći – da, ova je krema bolja od druge. Zapravo, kada je zaštita kože u pitanju jedino što će ti odlučno savjetovati jest da potpuno izbjegavaš sunce između 10 i 14 sata, da se zaštitiš odjećom i šeširom od sunčeva zračenja i da obavezno prije izlaska vani, pa taman i na kavu s prijateljicom – zaštitiš kožu s kremom sa visokim zaštitnim faktorom!

Mineralna ili kemijska – u svakom slučaju, vjerojatno si pomislila, bolje ijedna nego nijedna! Ako i dalje dvojiš, evo našeg generalnog savjeta: bez obzira na mehanizam blokiranja UV zraka (fizički ili apsorpcijski), potraži kremu s nekoliko (drugih) ključnih karakteristika; da je širokog spektra, tj. da ima UVA i UVB zaštitu, sa SPF od 30 ili više te da je vodootporna.

Osim toga, još je jedan jako važan faktor kod odabira sredstava za zaštitu kože od sunca – visoka cijena ne garantira da je proizvod kvalitetan. Umjesto da iskeširaš 'malo bogatstvo' za 'brendiranu' kremu za sunčanje, odaberi kvalitetu s razumnom cijenom, a višak novaca će ti ionako trebati za dobar provod izvan plaže!

Kreme za sunčanje iz dm-ove Sundance linije ne sadrže umjetna bojila, parabene ni parafine, vrlo lako se razmazuju i dobro upijaju u kožu, a unutar linije možeš pronaći čak i Pro Climate i veganske preparate za zaštitu od sunca za lice i tijelo što je dodatni plus jer osim što štite tvoje zdravlje, štite i naš okoliš. Ovog ljeta odluči se za Sundance zaštitu od sunca i budi zdrava, vesela i ono najvažnije - sigurna i bezbrižna na suncu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.