Zdravlje Zdravlje žena 20. listopada 2016.

Kako način prehrane i stres mogu utjecati na 'bujanje' candide

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se količina naših korisnih mikroorganizama smanji, candida prekomjerno poraste i uzrokuje brojne tegobe. Iako se nalazi u našim crijevima, candida, ako se prekomjerno proširi, izaziva brojne tegobe. Što dovodi do bujanja ove gljivice?

  • Prije svega, moderan način prehrane stvara savršene uvjete za rast candide jer gljivicama treba šećer da bi se razmnožavale. Prerađeni ugljikohidrati i industrijska hrana, prerađene žitarice i alkohol pogoduju širenju candide. S druge strane, prehrana bogata šećerom dokazano oslabljuje imunitet, pa zbog toga organizam lakše „popusti“ pred candidom.
  • Najčešći uzrok pretjeranog širenja candide je terapija antibioticima. Oni uništavaju bakterije, kako loše, tako i one dobre, koje štite naše tijelo i nalaze se u crijevima. Uzimanje probiotika može u određenoj mjeri održati ravnotežu crijevne flore i spriječiti širenje candide. 
  • Stres i te kako može biti okidač infekcije candidom, zbog kortizola, hormona koji oslabljuje imunološki sustav i povećava količinu šećera u krvi. Ovaj hormon, koji se luči pri stresnim situacijama, na taj način „pomaže“ candidi. Kroničan stres slabi nadbubrežne žlijezde, koje su važan dio imunološkog sustava. 
  • Pilule za kontracepciju mogu biti krivci za širenje infekcije candidom. Želudac je vrlo osjetljiv organ, a uzimanjem kontracepcijskih pilula može se narušiti krhka ravnoteža između mikroorganizama i gljivica koji potpomažu probavljanje hrane. Također, estrogen, koji je glavni sastojak pilula, potiče razvoj gljivica. 

Uz ovaj test kod kuće možeš sama otkriti 'bujanje' candide

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.