Zdravlje Zdravlje žena 17. studenoga 2017.

Kako liječiti gljivičnu infekciju za vrijeme mjesečnice?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što je gore od vaginalne gljivične infekcije? - Gljivična infekcija za vrijeme menstruacije. Taj nepodnošljivi svrab koji ne možeš ne počešati, a ne smiješ, plus bolni grčevi i nemogućnost korištenja tampona i menstrualnih čašica samo su dio komplikacija.

Kako dolazi do infekcije?

Američki Nacionalni institut za zdravlje procjenjuje da čak 75% žena oboli od gljivične infekcije tijekom života. 

Karakteriziraju ju jak svrab, osjetljivost i grudasti iscjedak nalik svježem siru, a nastaje kada se funkcija dobrih bakterija u vagini (lat. Lactobacillus acidophilus) poremeti i time otvori put širenju vaginalnih gljivica. 

Secer_2 Možda te zanima... Imaš li više dobrih ili "loših" bakterija u svojoj vagini? Hrana

Women's Health časopis piše da prema Klinici Mayo, podložnost vaginalne flore gljivicama pojačava se padom imuniteta, stresom, uzimanjem kontraceptiva i kortikosteroida, ako je u organizmu prisutna i neka druga bolest poput dijabetesa i ostalim stanjima u kojima se povisuje razina estrogena u tijelu.

A što kada "dobiješ"?

Suprotno uvjerenjima da dolazak mjesečnice pospješuje nastanak gljivica mijenjajući pH vagine, ona čak pomaže u liječenju iste

pH zdrave vagine kreće se između 3.5 i 4.5, koji je idealan za opstanak dobrih bakterija i sprečavanje razvijanja onih loših, uključujući i gljivice. pH krvi iznosi 7.3 pa može doći do neuravnoteženosti, no to uzrokuje bakterijsku vaginozu, koja može izazvati sličan svrab kao kod gljivica, ali to su dva različita stanja. 

Prolaskom krvi ne remeti se pH do te mjere da bi došlo do infekcije; niske razine estrogena i protok krvi će u biti pomoći 'isprati' dio tih gljivica i pružiti olakšanje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako si pomoći?

Flukanozol je lijek koji se često koristi u liječenju gljivica i kao oralna terapija rješava infekciju brže od vaginaleta. U slučaju mjesečnice, najjednostavnije je rješenje jer ima 'najmanje posla' s njim i jedino što ti treba je doktorski recept. 

Što se tiče krema koje su dostupne bez recepta, njih je bolje izbjegavati za vrijeme mjesečnice jer ih je teško zadržati na upaljenom mjestu dok krv prolazi preko njega. 

Možeš slobodno koristiti tampone i uloške bez straha, no nemoj ničime dodatno čistiti vaginu.

Prije nego sama ideš išta poduzimati, posavjetuj se s ginekologom kako bi bila sigurna u stanje na koje sumnjaš jer se gljivična infekcija (zbog svojih simptoma) može zamijeniti za spomenutu bakterijsku vaginozu ili trihomonijazu.

  Menstruacija1 Možda te zanima... Prirodni pripravak protiv vaginalne gljivične infekcije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.