Zdravlje 23. travnja 2021.

Kada si dobila prvu menstruaciju? Upravo je taj podatak važan za dugovječnost i zdravlje!

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prisjeti se onog groznog dana kada je tvoja mjesečnica prvi put stigla. Jesi li li bila prva djevojka među prijateljicama koja je "postala ženom"?

Iako je dob kada si prvi put dobila menstruaciju sigurno utjecala na tvoje osnovno ili srednjoškolsko iskustvo, možda nikada nisi shvatila da bi mogla utjecati i na zdravlje. Prema istraživanju istraživača sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, žene koje su prvu menstruaciju dobile kasnije u životu vjerojatnije će živjeti dulje. Tijekom studije istraživači su pogledali podatke 16.000 žena u menopauzi, koje je prikupila Inicijativa za žensko zdravlje.

Pritom su otkrili da dob prve menstruacije kao i dob ulaska u menopauzu čine razliku u ukupnom zdravlju i dugovječnosti. Istraživanje ukazuje da je dobivanje menstruacije u dobi od 12 godina naviše, kao i početak menopauze nakon 50 godina, povezano s dužim životom.

Možda te zanima... Što si ranije dobila prvu mjesečnicu, raste rizik od ovih bolesti Zdravlje

Druga zanimljiva otkrića iz studije bila su da su žene koje su dobile menstruaciju kasnije u životu rjeđe razvile dijabetes ili stvorile naviku pušenja. Jedan od vođa studije, Aladdin Shadyab, rekao je: „Naš je tim otkrio da žene koje su dobile menstruaciju u kasnijoj dobi imaju manje šanse da imaju određene zdravstvene probleme, poput koronarne bolesti, a one koje su kasnije doživjele menopauzu vjerojatno će biti u izvrsnom zdravstvenom stanju, što može biti moguće objašnjenje za naša otkrića. "

Menstruacija | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ženama u Španjolskoj koje pate od jake menstrualne boli bit će dopušteno da uzmu dopust s posla do tri dana svakog mjeseca

Također je naglasio da određeni čimbenici, "poput pušenja, mogu oštetiti kardiovaskularni sustav i jajnike, što može rezultirati ranijom menopauzom. Žene s kasnijom menopauzom i duljim reproduktivnim životnim vijekom možda imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti."

Možda te zanima... Otkriveni razlozi zbog kojih sve više žena ranije ulazi u menopauzu Zdravlje

Čini se da ljudi uvijek traže načine kako živjeti dulje, a iako su uobičajeni načini zdrava prehrane i vježbanje, tajna bi zapravo mogla biti u tome kada si dobila menstruaciju. "Ostvarivanje dugovječnosti glavni je zdravstveni cilj, a mnogi od nas se pitaju: kako živjeti duže? "

Istraživanje je otkrilo da su žene koje su dobile menstruaciju u dobi od 12 godina ili kasnije, doživjele menopauzu, prirodno ili kirurški, u dobi od 50 ili više godina, povećale su šanse za život do 90 godina ", zaključio je Shadyab.

Inspiriran svojim djedom koji je živio više od 100 godina, Shadyab se nada da će još dublje istražiti ono što ženama nudi dugovječnost.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.