Zdravlje Zdravlje žena 29. lipnja 2017.

Otkriveni razlozi zbog kojih sve više žena ranije ulazi u menopauzu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovije istraživanje pokazalo je da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog razdoblja kod žena, nije određena samo godinama i genetikom, nego i izlaganje pojedinim kemikalijama te štetnim tvarima ubrzava ovaj proces.

Dr. Amber Cooper sa Sveučilišta u Washingtonu smatra da pojedine kemikalije mogu ubrzati proces ulaska u menopauzu za čak četiri godine. Tim stručnjaka zajedno s dr. Cooper proveo je istraživanje na 31.575 žena starosti od 45 do 55 godina. Analizom uzoraka krvi i urina utvrđeno je da su žene koje su koristile veće koncentracije kemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici, kao i u spreju za kosu, ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.

Kako izbjeći dobivanje masnih naslaga na trbuhu nakon menopauze

Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje štetnim tvarima bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika, pa je na taj način utjecalo na reproduktivne funkcije.

Vrucina_Znoj_Ventilator | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina tih štetnih supstancija nalazi se svuda oko nas i nije nam lako zaobići ih. Dr. Cooper preporučuje da izbjegavamo kozmetiku koja sadrži pesticide, a više koristimo onu na prirodnoj bazi. Također, treba izbjegavati i parfeme koji sadrže ftalate, a posebno hranu upakiranu u plastičnoj ambalaži. Rekla da joj nije cilj ikoga plašiti, već želi povećati razinu svijesti o ovom problemu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.