Zdravlje 18. lipnja 2018.

Jedan od najpriznatijih dječjih neurokirurga otkriva kako liječi cerebralnu paralizu

Foto: Prof. dr. Memet Özek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilikom redakcijskog posjeta Acibadem bolnici u Istanbulu razgovarali smo s prof. dr. Memetom Özekom, jednim od pet najpriznatijih svjetskih pedijatrijskih neurokirurga i dobitnik niza nagrada za kliničke i znanstvene doprinose u dječjoj neurokirurgiji.

Tim koji je u proteklih 30 godina liječio više od 10 tisuće djece iz cijelog svijeta

Prof. dr. Memet  Özek specijaliziran je za operacije spastičnosti, cerebralne paralize, epilepsije, dubokih tumora u mozgu, kranijalnih i drugih malformacija kod novorođenčadi i djece. Centar za pedijatrijsku neurokirurgiju, kojemu je na čelu prof. dr. Özek, pruža vrhunsku zdravstvenu skrb za novorođenčad i djecu zahvaljujući svom stručnom medicinskom timu i revolucionarnoj tehnologiji.

Koriste stečeno iskustvo u procjeni i liječenju najsloženijih neuroloških poremećaja najsuvremenijim metodama liječenja, a operacije izvode u tzv. Hibridnoj operacijskoj sali, jedinoj takvoj u svijetu. Naime, taj tim je u proteklih 30 godina liječio više od 10 tisuća djece iz cijeloga svijeta sa iznimno uspješnim ishodima liječenja.

Cerebralna paraliza - uzrok je oštećenje mozga, a češća je kod "in vitro" oplodnje

Cerebralna paraliza zapravo je uzrokovana oštećenjem mozga koje je uzrokovano ozljedom ili abnormalnim razvojem mozga dok se dječji mozak još razvija - prije rođenja, tijekom rođenja ili neposredno nakon rođenja. Nesreće, pogrešno liječenje, nemarnost, infekcije samo su neki od poznatih čimbenika rizika koji mogu dovesti do cerebralne paralize.

 | Author: PR Foto: PR

Cerebralnu paralizu odlikuju različite karakteristike, a dijeli se po kategorijama ovisno o mjestu oštećenja mozga ( ponekad je spastičnost - povećani tonus u rukama i nogama koji ograničava kretanje) prisutan samo u nogama, ponekad na jednoj strani tijela, a ponekad u rukama i nogama. Ponekad djeca imaju grčeve i poteškoće u održavanju ravnoteže tijekom hodanja. Drugi problemi u djece sa cerebralnom paralizom su problemi s inteligencijom, napadaji, problemi s prehranom (nemogućnost gutanja i žvakanja), poteškoća u govoru i problemi sa zubima.

Cerebralna paraliza - jedna od najučestalijih bolesti prerano rođene djece

"Svako peto na tisuću prerano rođene djece ima rizik obolijevanja od cerebralne paralize, ali 50% prijevremeno rođenih beba kada odrastu imaju problem s kretanjem, što je čini jednom od najučestalijih bolesti prerano rođene djece. Jedan od glavnih uzroka cerebralne paralize je rani porođaj koji je češći kod "in vitro" oplodnje, a s liječenjem se mora početi još dok je beba u inkubatoru. Prvi korak je izuzetno rana rehabilitacija prerano rođenog novorođenčeta, dakle fizioterapija još u inkubatoru. Bebe imaju sposobnost zvanu neuroplastičnost, koju odrasli nemaju. Ako dio mozga odumre, a odmah počnemo sa rehabilitacijom dok je beba mlađa od 12 mjeseci mi praktično učimo stanice oko mrtve zone da preuzmu funkciji koje je trebalo da obavljaju mrtve stanice. Kod odraslih to nije moguće. Dakle, nemamo taj luksuz da roditeljima kažemo da dođu par mjeseci kasnije", istaknuo je prof. Ozek.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Od treće godine bebina života pristupa se istraživanju. Ukoliko se razvila spastičnost, beba se mora podvrgnuti hitnoj operaciji, a najbolji period je između 2 i 6 godine. Koja vrsta operacije je potrebna odlučuje čitav tim stručnjaka. U Acibademu zbog ovog širokog spektra problema, cerebralnu paralizu kod djece liječe multidisciplinarnim pristupom, kombinirajući fizioterapiju, medicinski tretman uz neurokirurške intervencije, ortopedske intervencije, pomoć psihologa i govornu terapiju.

Jesu li tumori mozga u porastu?

Iako se čini kako ih ima sve više, zapravo se radi o tome da ih danas samo puno lakše otkrivamo radi MR snimaka. Prof. Ozek se specijalizirao za dječju neurokirurgiju, osobito kirurgiju duboko smještenih tumora u mozgu (moždano deblo, talamus, hipotalamus). Kaže kako se svaki tumor može izvaditi radi napredne moderne tehnologije koja je poboljšala uspješnost operacija, ali ne bez posljedica. Na pitanje koliko je emotivno teško operirati djecu, kaže kako za emocije nema mjesta u operacijskoj sali, njegova misija je spašavanje života, a za to je prije svega potrebna hladna glava, stručnost i zajednička sinergija i razmjena znanja vrhunskih stručnjaka.
Možda te zanima... Transplantacija budućnosti: više nećemo čekati odgovarajućeg donora Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.