Zdravlje 10. listopada 2023.

Je li loše uzimati prenatalne vitamine ako niste trudni?

tablete
Foto: Pexels Hormonska nadomjesna terapija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da prenatalni vitamini sadrže najviše hranjivih tvari, mnoge ih trudnice piju kako bi bile sigurne da dobivaju te vitalne tvari. Piju ga i one žene koje pokušavaju zatrudnjeti, ali i one koje žele poboljšati zdravlje svoje kose, kože i noktiju.

Ako pokušavate zatrudnjeti, trebali biste piti prenatalne vitamine čak tri mjeseca prije same trudnoće. Prenatalni vitamini omogućavaju da vaše razine folne kiseline, koja je od temeljne važnosti za fetus u razvoju, budu dovoljne nakon što zatrudnite. Ginekologinja Stephanie Hack za Livestrong napominje da je tijekom trudnoće potrebno i više vitamina B, koji pomaže u sprječavanju određenih urođenih mana. Kako bi provjerili nedostaje li vam neki od nutrijenata, dijetetičarka Kristin Brown napominje da vađenjem krvne slike provjerite razine vitamina D i B12 te željeza. To vam može pomoći da odaberete one prenatalne vitamine koji mogu pokriti vaše nedostatke. 

No, ukoliko ne planirate trudnoće i mislite da su prenatalni vitamini jednako dobri za vas jer sadrže potrebne vitamine i minerale, razmislite ponovno. Kao i mnoge stvari u životu, više nije uvijek i bolje. Ovo vrijedi i za određene hranjive tvari, osobito kada ih vaše tijelo ima dovoljno. Naravno, najbolji način da dobijete hranjive tvari je kroz hranu jer vaše tijelo lakše apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Evo koje moguće nuspojave se mogu pojaviti ako pijete prenatalne vitamine bez planiranja trudnoće.

Može utjecati na razine vitamina B12

Vitamin B12 ključan je za zdrave crvene krvne stanice, sintezu DNK i pravilno funkcioniranje vašeg središnjeg živčanog sustava, piše Harvard. Kada uzimate prenatalne ‌vitamine bez planiranja trudnoće, možda ćete imati manjak vitamina B12. To je zato što prenatalni vitamini sadrže puno folne kiseline, koja se ne "spaja" uvijek dobro s B12.

Trudnicama je potrebno više folne kiseline kako bi se spriječile određene urođene mane, tako da mnogi prenatalni vitamini imaju oko 800 mikrograma folne kiseline. Prema klinici Mayo, ova je količina općenito prevelika za žene koje nisu trudne, a koje trebaju oko 400 mikrograma dnevno. Ovaj višak folne kiseline može utjecati na vaše postojeće razine vitamina B12.

"Neke studije su pokazale da uzimanje previše folne kiseline može pogoršati neke simptome nedostatka vitamina B12 (poput anemije ili kognitivnog oštećenja)", kaže dr. Hack. Brown dodaje da dosljedno uzimanjem viših doza folne kiseline može prikriti nedostatak vitamina B12, što otežava dijagnosticiranje i liječenje. 

Ipak, Brown napominje da prenatalni vitamin obično sadrži i folnu kiselinu i vitamin B12, tako da je manje vjerojatno da će doći do nedostatka vitamina B12. Srećom, većina zdravih žena u reproduktivnim godinama obično dobiva dovoljno vitamina B12 putem prehrane ili drugih vitaminskih dodataka. Osim toga, Brown kaže da je nedostatak vitamina B12  češći kod starijih osoba.

Možda te zanima... Simptomi nedostatak vitamina B12 Zdravlje

Možda nećete dobiti dovoljno cinka

Cink je još jedan nutrijent neophodan za dobro zdravlje, a prema Harvardu igra vitalnu ulogu u formiranju DNK, rastu stanica, stvaranju proteina, zacjeljivanju tkiva i snažnom imunološkom sustavu. Uzimanje prenatalnih vitamina kada niste trudni može spriječiti apsorpciju cinka jer su, napominje Hack, prenatalni vitamini formulirani sa željezom, koje se natječe s cinkom za apsorpciju. 

U osnovi, prekomjerni unos jedne hranjive tvari može utjecati na razine druge, pa ako vaše tijelo dobije višak željeza, neće apsorbirati dovoljno cinka. Ovo je jedan od razloga zašto Brown preporučuje da se željezo uzima odvojeno od prenatalnog vitamina.

Cink Možda te zanima... Cink jača imunitet: 10 namirnica bogatih ovim važnim mineralom Hrana

Mogao bi uzorkovati gastrointestinalne probleme

Gastrointestinalni problemi poput zatvora ili rijetke stolice česte su nuspojave prenatalnih vitamina, piše klinka Mayo. Često su te nuspojave povezane s većom dozom željeza koja se nalazu u tim vitaminima, a prema National Library of Medicine, dodaci željeza također mogu uzrokovati grčeve u želucu i mučninu. 

suplementi Možda te zanima... Tri vrste dodataka prehrani koje je bolje izbjegavati Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.