Zdravlje 04. lipnja 2024.

Izvanredan imunoterapijski lijek mogao bi potpuno izliječiti oboljele od raka crijeva

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imunoterapijski lijek mogao bi pacijente s rakom crijeva poštedjeti potrebe za operacijom i kemoterapijom nakon što su rezultati pokazali da je učinkovit u 100 posto slučajeva.

Lijek dostarlimab koji se prodaje pod markom Jemperli, pokazao je "rezultate bez presedana", rekao je proizvođač GSK, bez dokaza o bolesti kod svih liječenih pacijenata, piše The Sun.

Svi koji su uzimali lijekove imali su lokalno uznapredovali rektalni rak, prema podacima  predstavljenim na konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Chicagu.

Podaci su pokazali da su sva 42 pacijenta u ispitivanju koje je vodio Memorial Sloan Kettering Cancer Center u SAD-u imala potpuni odgovor na liječenje, bez dokaza o tumorima na snimkama. Prva 24 pacijenta do sada su praćena u prosjeku nešto više od 26 mjeseci. Studije pokazuju darak rektuma čini pet do 10 posto svih karcinoma rektuma.

bol u trbuhu Možda te zanima... 4 simptoma raka debelog crijeva kod mlađih od 50 Zdravlje

"Podaci koji pokazuju da nema znakova bolesti kod 42 pacijenta su izvanredni. Ovi rezultati dovode nas jedan korak bliže razumijevanju potencijala dostarlimaba u liječenju za pacijente s lokalno uznapredovanim rakom rektuma", rekao je Hesham Abdullah, viši potpredsjednik GSK-a.

"Veselimo se procjeni dostarlimaba u određenim kolorektalnim karcinomima u našim tekućim registracijskim studijama AZUR-1 i AZUR-2", dodao je Abdullah. Trenutačni standard skrbi za pacijente s ovom vrstom raka je kemoterapija plus zračenje, nakon čega slijedi operacija.

Možda te zanima... Najizgledniji uzrok pojave raka debelog crijeva među mlađom populacijom Zdravlje

Andrea Cercek, glavna istraživačica druge faze studije, rekla je da je novi tretman pokazao trajnu potpunu regresiju tumora bez potrebe za liječenjem poput kemoterapije i operacije koje pacijentima može promijeniti i otežati život. "Kao liječnica sam iz prve ruke vidjela iscrpljujući učinak standardnog liječenja raka rektuma. Oduševljena sam potencijalom dostarlimaba kod ovih pacijenata."

Lijek je odobrila Europska komisija centraliziranim postupkom za sve države članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA).

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novo dijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća). Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. rak debelog crijeva otkriven je u 3706 osoba – 2174 muškaraca i 1532 žene, a 2022. godine od raka debelog crijeva umrle su 2042 osobe – 1196 muškaraca i 846 žena.

Možda te zanima... Polipi na crijevima: Zašto nastaju i jesu li alarm za rak, simptomi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.