Zdravlje 07. ožujka 2023.

Intervju s umjetnom inteligencijom: Evo kako odgovara na pitanja o zdravlju

Foto: Pexels Intervju s ChatGPT chatbotom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razgovarali smo s chatbotom ChatGPT i istražili kako nam može pomoći u prepoznavanju simptoma, razumijevanju dijagnoze pa čak i naručivanju na liječnički pregled

Napredak umjetne inteligencije omogućio nam je ChatGPT, chatbot koji odgovara na sva naša pitanja i to potpuno besplatno. Dok je njegova primjena u brojnim poslovima već postala gotovo svakodnevna, nas je zanimalo kako nam može pomoći po pitanju zdravlja. Upravo je prepoznavanje simptoma, pružanje informacija o dijagnozi i terapiji najkorisniji dio ovakve vrste chatbota kada je u pitanju zdravlje. Osim za informiranje, ChatGPT mogao bi nam pomoći izbjeći sve one poslove koje nikome nisu zanimljivi kao što su pisanje ispričnice za bolesno dijete ili e-mala liječnicima opće medicine kako bismo se naručili na pregled. Je li se ChatGPT pokazao kao koristan alat, pročitajte u nastavku. 

mZ: Možeš li nam se predstaviti?

Dakako, ja sam ChatGPT, veliki jezični model koji je razvila tvrtka OpenAI. Moja svrha je generiranje prirodnog jezika i odgovaranje na pitanja, davanje savjeta i pomoć u rješavanju problema. Moj sustav učenja temelji se na velikim količinama teksta koji su prethodno prikupljeni, a potom sam treniran na ovom tekstu kako bih stvorio razumijevanje jezika. Ja sam program, a ne stvarna osoba, ali pokušavam pružiti korisne odgovore i rješenja za sve vaše upite i potrebe.

mZ: Koliko je široko tvoje poznavanje medicine?

Kao jezični model, imam pristup širokom spektru informacija iz medicinske literature i drugih izvora. Međutim, važno je napomenuti da ja nisam kvalificirani medicinski stručnjak i ne mogu zamijeniti stručno medicinsko savjetovanje ili dijagnostiku. Moja sposobnost da pružim korisne informacije o medicini ovisi o dostupnosti relevantnih podataka i stručnoj vještini interpretacije tih podataka. Ako imate specifično medicinsko pitanje ili problem, najbolje bi bilo potražiti savjet od kvalificiranog medicinskog stručnjaka.

mZ: Koji su tvoji nedostaci?

Kao i kod svih tehnologija, postoje i nedostaci kada je u pitanju korištenje ChatGPT-ja. Neki od njih su:

  1. Nepotpunost znanja: ChatGPT je naučen na velikim skupovima podataka, ali je i dalje moguće da ne posjeduje određene informacije. U takvim situacijama, ChatGPT neće biti u mogućnosti dati točan odgovor.
  2. Ograničena sposobnost razumijevanja konteksta: Iako ChatGPT može shvatiti složenije rečenice i gramatičke strukture, on može imati problema s razumijevanjem konteksta. Na primjer, ako pitate ChatGPT-a o nečemu što se dogodilo u prošlosti, on neće uvijek razumjeti kontekst u kojem se to dogodilo i može dati netočan odgovor.
  3. Nepotpuna preciznost odgovora: Iako ChatGPT može dati dobre odgovore na mnoga pitanja, točnost odgovora može biti ograničena. To je posebno slučaj ako je pitanje složeno ili ako postoji više mogućih odgovora.
  4. Nedostatak empatije i emocionalne inteligencije: ChatGPT nije sposoban razumjeti emocionalnu pozadinu pitanja i odgovora, niti je sposoban osjećati empatiju prema korisniku.
  5. Nedostatak fizičke interakcije: ChatGPT je virtualni agent i ne može pružiti fizičku interakciju koju bi mogao pružiti ljudski agent, što može biti važno u nekim situacijama, poput medicinskih ili psiholoških savjetovanja.
  6. Nedostatak kreativnosti: ChatGPT ima ograničene sposobnosti kreativnosti, što znači da neće biti u mogućnosti dati originalan odgovor na neka pitanja ili pružiti kreativno rješenje problema.

mZ: Kako ChatGPT možemo koristiti u medicinske svrhe?

ChatGPT može biti koristan u medicini na nekoliko načina. Evo nekoliko primjera:

  • Odgovaranje na pitanja o zdravlju: Ako imate pitanja o određenim medicinskim uvjetima, simptomima, liječenju ili prevenciji, možete postaviti pitanja ChatGPT-u kako biste dobili informacije i savjete. Važno je napomenuti da ChatGPT nije zamjena za medicinsko savjetovanje ili dijagnostiku.
  • Pretraživanje medicinskih informacija: ChatGPT može pomoći u pretraživanju medicinskih informacija i literature kako bi se pronašle relevantne studije, članci ili drugi izvori. To može biti korisno za medicinske stručnjake, studente medicine ili istraživače.
  • Pomoć u razumijevanju medicinskih pojmova: Medicinska terminologija može biti složena i teška za razumijevanje. ChatGPT može pomoći u definiranju medicinskih pojmova i objašnjavanju njihovog značenja na način koji je lakši za razumijevanje.

Važno je napomenuti da ChatGPT nije zamjena za kvalificirani medicinski savjet ili liječničku pomoć. Ako imate medicinsko pitanje ili problem, najbolje je potražiti savjet od kvalificiranog medicinskog stručnjaka.

 | Author: Screenshot Foto: Screenshot Sučelje ChatGPT

mZ: Imam bolno grlo, visoku temperaturu, začepljen nos i glavobolju, o kojoj se bolesti radi?

Simptomi koje opisujete mogu ukazivati na nekoliko bolesti, uključujući prehladu, gripu ili upalu grla. Međutim, bez pregleda i dodatne dijagnostike nije moguće dati točnu dijagnozu. Ako se simptomi pogoršaju ili traju duže od nekoliko dana, savjetujem vam da potražite savjet kvalificiranog medicinskog stručnjaka. Oni će biti u mogućnosti izvršiti pregled i potvrditi dijagnozu, ako je potrebno, te preporučiti najbolji način liječenja za vas.

mZ: Možeš li nam napisati e-mail u kojem se naručujemo na pregled kod liječnika opće medicine zbog prehlade?

Naravno, evo jednog primjera e-maila koji biste mogli poslati svom liječniku opće medicine:

Poštovani doktore/ice [ime],

Pišem Vam u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem. U zadnjih nekoliko dana imam simptome prehlade, uključujući bolno grlo, visoku temperaturu, začepljen nos i glavobolju. Pokušao/la sam ublažiti simptome uzimanjem lijekova koje ste mi ranije propisali, ali nisu pomogli. Stoga bih htio/la zatražiti Vašu pomoć i naručiti se na pregled kod Vas.

Molim Vas da mi kažete koje su dostupne termine za pregled i kakav bi bio najbolji način za mene da zakažem pregled. Također, molim Vas da mi kažete da li biste trebali imati bilo kakve informacije o mom zdravstvenom stanju prije pregleda.

Unaprijed Vam zahvaljujem na Vašem vremenu i pomoći.

S poštovanjem, [Ime i prezime]

mZ: Možeš li nam opisati najnovije medicinski dokazane metode za liječenje prehlade?

Trenutno ne postoji lijek koji može potpuno izliječiti prehladu, jer se radi o virusnoj infekciji koja obično prolazi sama od sebe u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Međutim, postoje neke medicinski dokazane metode za ublažavanje simptoma prehlade i smanjenje trajanja infekcije. Evo nekoliko primjera:

Pijte puno tekućine: Pijenje dovoljno tekućine, poput vode, biljnog čaja i juha, pomaže u održavanju hidratacije tijela i ubrzava proces ozdravljenja.

Uzimajte lijekove protiv bolova i groznice: Lijekovi poput paracetamola i ibuprofena mogu pomoći u smanjenju boli, groznice i drugih simptoma prehlade. Važno je slijediti upute na pakiranju i ne prelaziti preporučenu dozu.

Koristite dekongestive: Lijekovi za smanjenje začepljenja nosa, poput nazalnih sprejeva i kapi, mogu olakšati disanje i smanjiti oticanje sinusa. Važno je slijediti upute na pakiranju i ne koristiti ove lijekove dulje nego što je preporučeno.

Koristite antivirusne lijekove: Antivirusni lijekovi se mogu propisati u nekim slučajevima ako postoji rizik od komplikacija ili ako simptomi ne prolaze nakon nekoliko dana. Međutim, ovi lijekovi nisu uvijek potrebni i mogu imati nuspojave.

Opustite se i odmarajte: Važno je odmarati se i izbjegavati naporan fizički napor dok se oporavljate od prehlade. Tijelu treba vremena da se izliječi, pa je važno dati mu priliku da to učini.

Napomena: Prije uzimanja bilo kojeg lijeka ili početka bilo koje nove terapije za prehladu, savjetujte se s liječnikom. 

 | Author: Screenshot Foto: Screenshot ChatGPT generira odgovor u stvarnom vremenu

mZ: Kako djeluje ibuprofen i koje su nuspojave?

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID) koji djeluje blokirajući enzime koji su odgovorni za stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu, bol i povišenu temperaturu. Stoga ibuprofen smanjuje upalu, ublažava bolove i smanjuje temperaturu.

Međutim, ibuprofen kao i svaki drugi lijek ima i potencijalne nuspojave. Nekoliko najčešćih nuspojava ibuprofena uključuje:

  • želučane tegobe poput žgaravice, mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu
  • proljev ili zatvor
  • glavobolju ili vrtoglavicu
  • alergijske reakcije poput osipa, svrbeža, oteklina, te u rijetkim slučajevima anafilaktičkog šoka
  • mogućnost povećanja krvnog tlaka i zadržavanja tekućine u organizmu
  • povećani rizik od srčanog udara i moždanog udara kod dugotrajne primjene ili visokih doza.

Važno je slijediti upute na pakiranju i preporuke svog liječnika prilikom uzimanja ibuprofena kako bi se smanjio rizik od nuspojava. Također, važno je ne uzimati više od preporučene doze i ne uzimati ga dulje nego što je potrebno.

mZ: Kako bi se umjetna inteligencija mogla koristiti u budućnosti medicine?

Umjetna inteligencija (UI) ima velik potencijal za transformiranje načina na koji se medicina prakticira i istražuje. Neki od primjera na koje se UI može primijeniti su:

  1. Dijagnostika: UI se može koristiti za analizu simptoma i podataka pacijenata kako bi se donijela brža i preciznija dijagnoza.
  2. Lijekovi i terapije: UI se može koristiti za pretraživanje velikih baza podataka lijekova i razvoj novih terapija. Također se može koristiti za praćenje i optimizaciju terapije pacijenata.
  3. Radiologija: UI se već koristi za pomoć u interpretaciji medicinskih slika, kao što su CT i MRI skenovi, čime se ubrzava proces dijagnostike i liječenja.
  4. Personalizirana medicina: UI se može koristiti za analizu genoma pacijenata i prilagodbu terapija individualnim potrebama.
  5. Praćenje stanja pacijenata: UI se može koristiti za praćenje podataka pacijenata, poput krvnog tlaka, otkucaja srca i razine šećera u krvi, te upozoravati medicinsko osoblje na moguće probleme prije nego što postanu ozbiljni.
  6. Održavanje medicinskih uređaja: UI se može koristiti za održavanje i nadzor medicinskih uređaja kako bi se spriječio neuspjeh opreme i poboljšala sigurnost pacijenata.
Možda te zanima... ChatGPT položio ispit za liječničku licencu, može li uskoro zamijeniti liječnike? Zdravlje

Ove primjene samo su neki od primjera na koje se UI može primijeniti u medicini. Kako tehnologija napreduje, vjerojatno će se pojaviti i nove primjene koje će pomoći u poboljšanju zdravlja i života pacijenata. Možemo vidjeti kako je ChatGPT odgovorio na naša pitanja poprilično dobro. Posebno je važno što chatbot u svakoj prilici napominje da je podatke koje nam daje potrebno provjeriti s liječnikom ili drugom profesionalnom osobom. Samim time pokazuje nam koliko je tehnologija napredovala te ujedno ukazuje na činjenicu da ne može zamijeniti ljude koji su stručnjaci za određenu temu - barem ne u skoroj budućnosti. 
 

Možda te zanima... Rizici i prednosti korištenja interneta za postavljanje dijagnoze i liječenje bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.