Zdravlje 21. veljače 2023.

ChatGPT položio ispit za liječničku licencu, može li uskoro zamijeniti liječnike?

Foto: Pexels ChatGPT je još potrebno usavršiti prije nego postane dio medicine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je riječ je o najnovijem naraštaju umjetne inteligencije za stvaranje teksta, potrebno je još vremena i usavršavanja da se počne primjenjivati u medicini

ChatGPT je osvojio internet u samo nekoliko tjedana otkako je nastao. Ovaj besplatni i vrlo napredni program pogonjen umjetnom inteligencijom odgovara na sva pitanja koja mu postavimo, neovisno o tematici koja nas zanima. Osim što u trenu piše eseje ili pjesme koje su gotovo iste onima koje bi napisala stvarna osoba, ima i poprilično veliko medicinsko znanje. Upravo je to navelo liječnike da ispitaju koliko su vjerodostojni odgovori ovog chatbota i može li se takva tehnologija iskoristiti u medicinske svrhe.

ChatGPT uspješno položio ispit za liječničku licencu 

Liječnici su zadali chatbotu da riješi ispit kojim se stječe dozvola za samostalni rad liječnika odnosno licenca. U prvim rezultatima istraživanja ChatGPT postigao je rezultate iznad 50 posto što bi mu osiguralo da dobije licencu. Iako su chatbotu dostupne informacije zaključno s krajem 2021. godine, i s pitanjima iz 2022. godine pokazao je impresivne rezultate. "Nasumično pogađanje osiguralo bi uspješnost od 20 posto. Dobro educirana osoba koja nema medicinsku pozadinu ne bi mogla postići rezultate iznad 40 do 50 posto. Ipak, ChatGPT je konzistentno davao rezultate iznad 50 i 60 posto, nekada čak i 70 posto", objašnjava liječnik Victor Tseng, jedan od autora istraživanja. 

Unatoč visokim rezultatima na ispitu, ChatGPT je još daleko od stvarne primjene u medicini. Stručnjak za umjetnu inteligenciju s MIT-a Ignacio Fuentes za Verywell Health napominje da ovakav chatbot nema dobru prosudbu i svijest te da predviđa odgovore na temelju informacija koje su mu zadane od prije. Još jedan znanstvenik s MIT-a, Léonard Boussioux, objašnjava kako takav program samo spaja informacije u smislenu cjelinu, no one ne moraju uvijek biti točne. 

 | Author: Screenshot Foto: Screenshot Pitali smo ChatGPT o simptomima koji ukazuju na prehladu, a odgovor je stigao u nekoliko sekundi

Kako će umjetna inteligencija ove vrste zaživjeti u medicini?

I sam ChatGPT odnosno njegovi tvorci navode kako je chatbot sklon greškama u stvaranju odgovora. Također je moguće da stvori pristrane odgovore ovisno o informacijama koje su mu ponuđene te predloži radnje koje su potencijalno opasne. No unatoč svim nedostacima, ChatGPT se već pokazao kao koristan alat. Tseng navodi primjer u kojem su koristili ovaj alat da napišu pismo žalbe osiguravajućoj kući, a koristiti se može i za istraživanje potencijalnih novih ideja u medicini, ali i drugim poslovima. 

Boussioux dodaje kako će najveća korist biti jednom kada se chatbot dodatno usavrši i "nauči" više informacija. U tom će slučaju biti koristan alat za dijagnozu pacijenata jer će brzo moći istražiti sve potencijalne bolesti vezane uz zadane simptome. U tom procesu usavršavanja nalazi se još jedna prepreka, a to je povjerljivost informacija. Dodatno usavršavanje morat će osigurati da informacije budu dostupne, ali da se ujedno čuva identitet oboljelih. 

Budući da je ChatGPT dostupan svima koji se registriraju bez dodatnih troškova, liječnici strahuju da će si pacijenti pokušati sami postaviti dijagnozu u razgovoru s chatbotom. Ako se odlučite na razgovor s umjetnom inteligencijom možete pitati više o svojim simptomima, no za konačnu dijagnozu i postupak liječenja svakako razgovarajte sa svojim liječnikom. 
 

Možda te zanima... Nova metoda može otkriti dijabetes i predijabetes u samo 12 sati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.