Zdravlje 06. prosinca 2022.

Nova metoda može otkriti dijabetes i predijabetes u samo 12 sati

Foto: shutterstock S podacima prikupljenim za samo 12 sati, znanstvenici su mogli razlikovati osobe s dijabetesom tipa 2, predijabetesom i osobe bez oslabljene tolerancije na glukozu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uređaji za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi do sada su korišteni samo kod dijabetičara, a nova primjena mogla bi promijeniti način kako se postavlja sama dijagnoza

Prema podacima Medical News Today, oko 463 milijuna ljudi diljem svijeta živi s dijabetesom, a čak 95 posto njih ima dijabetes tipa 2. Predijabetes je stanje koje prethodi dijagnozi dijabetesa, a procjenjuje se da pogađa oko 7,3 posto populacije. Preko 80 posto odraslih u Americi nije svjesno da žive s predijabetesom. Dijabetes i predijabetes obično se dijagnosticiraju mjerenjem razine šećera u krvi kroz period od tri mjeseca A1c testom te testovima razine šećera na prazan želudac i testom tolerancije glukoze. Znanstvenici su novim istraživanjem pokušali pronaći jednako efektivan test koji bi drastično smanjio vrijeme potrebno za dijagnozu, a rješenje su pronašli u umjetnoj inteligenciji i uređajima za kontinuirano mjerenje razine šećera u krvi

Kontinuirano praćenje glukoze u krvi pomoću uređaja koji se pričvrsti za kožu već se neko vrijeme koristi kao jedan od načina kako mjeriti glukozu u krvi kod dijabetičara. Otkako su došli u široku uporabu, takvi uređaju uvelike su olakšali svakodnevicu osobama s dijabetesom tipa 1 i 2. "Kontinuirani mjerači glukoze sve su popularniji kod osoba koje nemaju dijabetes, a koriste ih iz zdravstvenih razloga ili drugih specifičnih ciljeva", objašnjava dr. William Dixon, klinički asistent profesora hitne medicine na Sveučilištu Stanford koji nije bio dio istraživanja. 

U novom istraživanju znanstvenici su istraživali mogu li koristiti očitanja kontinuiranih mjerača glukoze (CGM) za dijagnosticiranje predijabetesa i dijabetesa. S podacima prikupljenim za samo 12 sati, znanstvenici su mogli razlikovati osobe s dijabetesom tipa 2, predijabetesom i osobe bez oslabljene tolerancije na glukozu. Glavni autor istraživanja Jouhyun Clare Jeon, dr. sc., rekao je za Medical News Today: “Vjerujem da naša metoda nudi puno potencijala kao novi alat za pomoć pružateljima zdravstvenih usluga u donošenju odluka o pacijentu, posebno za udaljenu ili virtualnu skrb. Za širu javnost, naša se metoda ne koristi samo za praćenje i ranu dijagnozu, već i upozoravanje pacijenata na rizik od razvoja dijabetesa”. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Uređaj za kontinuirano praćenje glukoze

U istraživanje je uključeno 436 osoba koji su uređaj nosili 12 dana, a zabilježeni su i podaci o njihovom spolu, starosti i indeksu tjelesne mase. Među njima 172 osobe su imale dijabetes tipa 2, 87 predijabetes te je 177 njih bilo zdravo. Znanstvenici su postavili granice rezultata A1c testova na sljedeći način: sve ispod 5,5 posto znači da je osoba zdrava, između 5,5 i 6,5 posto ukazuje na predijabetes, a iznad 6,5 posto na dijabetes. Mjerenja su napravili u nekoliko vremenskih intervala te su nakon obrade podataka pomoću modela razvijenog umjetnom inteligencijom zaključili da je interval od 12 sati jednako efektivan kao i duži vremenski intervali. Nakon što su odabrali takav vremenski period i dodatno ga optimizirali, dobili su rezultat od 87, 84 i 86 posto poklapanja u sve tri kategorije. 

Ovakvi rezultati pokazali su velik potencijal za dijagnosticiranje predijabetesa i dijabetesa tipa 2, a autor istraživanja dodaje kako je potrebno provesti isto istraživanje na većem uzorku. Dr. sc. Michael Lieberman, direktor istraživanja i razvoja u Klick Applied Sciences, pohvalio je ovakav pristup: "Sa stajališta javnog zdravstva, predijabetes se u velikoj mjeri nedovoljno dijagnosticira. Sposobnost lakog utvrđivanja s visokim stupnjem vjerojatnosti da je netko u predijabetesu bez liječničkog posjeta mogla bi biti iznimno korisna”. Dr. Lieberman je dodao da rano otkrivanje predijabetesa može zdravstvenom timu i samoj osobi pružiti dovoljno vremena da preokrene tijek bolesti prije nego što bude prekasno. 
 

Možda te zanima... Dijabetes: Simptomi, vrste lijekova i tehnička pomagala za kontrolu bolesti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.