Zdravlje Zdravlje žena 23. svibnja 2018.

Ida Prester, Anđa Marić i Bruno Šimleša o borbi s poremećajem hranjenja

1/2
Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Idućih desetak dana Centar za poremećaje hranjenja BEA putem crowdfunding kampanje prikuplja novac za uređenje Savjetovališta za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije. U kampanju „I ja sam tu. Vidiš li me?“ uključile se i osobe iz hrvatskoga javnog života

U Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje čak 40.000 ljudi, a anoreksija je psihička bolest s najvećom stopom smrtnosti – od te bolesti umire čak 10 posto oboljelih. Činjenice su to na koje ukazuje crowdfunding kampanja „I ja sam tu. Vidiš li me?“.

Kako bi se radilo na prevenciji poremećaja hranjenja, a oboljele poticalo na liječenje uz pružanje odgovarajuće psihosocijalne potpore, Centar za poremećaje hranjenja BEA uređuje Savjetovalište za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije. Ono je prije djelovalo u neodgovarajućem prostoru koji se dijelio s lokalnim organizacijama političkih stranaka, na zagrebačkom Ribnjaku, no Grad Zagreb sada je Bei na korištenje dao prostor u Ilici 106. Prostor bivše trgovine potpuno je zapušten i potrebna mu je temeljita adaptacija. Trošak je to od 125.000 kuna. Crowdfunding kampanjom na platformi Indiegogo do sada je prikupljeno manje od petine potrebnog iznosa, a među prvim je donatorima bila Ella Dvornik koja ima i osobno iskustvo s poremećajem hranjenja.

 | Author: PR Foto: PR

Kako bi pomogli kampanji, Ida Prester, Anđa Marić i Bruno Šimleša iščitali su iskustva triju korisnica Centra BEA. Riječ je o iskustvima koja razotkrivaju teške borbe s poremećajem hranjenja – od prijezira prema vlastitu tijelu do njegova prihvaćanja.

„Iako u videu poznate osobe govore autentične rečenice iz ispovijesti oboljelih djevojaka, same djevojke su vidljive samo na marginama kadra i one ostaju u sjeni. Na taj smo način simbolično pokazali kako su oboljeli od poremećaja hranjenja među nama iako ih često ne prepoznajemo i ne znamo za njihovu unutarnju borbu, ali da svatko od nas može biti njihov glas i zauzeti se da oboljeli od poremećaja hranjenja budu prihvaćeni u društvu“, kazala je Jelena Balabanić Mavrović, izvršna direktorica Centra BEA.

 | Author: PR Foto: PR

Centar BEA djeluje od 2012. godine na području prevencije i savjetovanja oboljelih od poremećaja hranjenja i njihovih obitelji. Razni oblici psihosocijalne podrške obuhvatili su preko 700 oboljelih djevojaka i mladića iz čitave Hrvatske te članova njihovih obitelji. Kroz programe prevencije u školama i edukacije stručnjaka u rad Centra BEA uključeno je oko 5.000 osoba.

Građani se u crowdfunding kampanju za uređenje Savjetovališta još 11 dana mogu uključiti putem poveznice: https://www.indiegogo.com/projects/i-am-here-too-can-you-see-me--2#/

Udrugu Centar za poremećaje hranjenja BEA podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Ina d.d.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.