Zdravlje 31. kolovoza 2021.

I službeno postoji najsretniji čovjek na svijetu, a ovo je njegov savjet za sreću

Foto: shutterstock Matthieu Ricard (desno) 2017. godine u Davosu u Švicarskoj na poslovnoj konferenciji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vidhipssa Mohan autorica koja se bavi temama ljubavi i mentalnog zdravlja napisala je: "Biti sretan nije natjecanje ili sam barem mislila da nije. Ali, istražujući otkrila sam da postoji čovjek koji je proglašen najsretnijom osobom na svijetu, a to je potvrđeno istraživanjem."

"Skeniranje je pokazalo da Ricardov mozak kada meditira na suosjećanje proizvodi gama valove, povezane sa sviješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem", rekao je Richard Davidson, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Wisconsin.

Maknuti fokus s ja, ja, ja pa opet ja, je prvi korak ka sreći

Matthieu Ricard službeno je najsretnija osoba na svijetu. Ima 75 godina i živi u Nepalu u budističkom samostanu. Prije nego što je postao redovnik, bio je znanstvenik i doktorirao molekularnu genetiku. Pa, kako je uspio biti proglašen najsretnijom osobom? Sam Ricard je rekao da svatko može biti najsretnija osoba na svijetu, ako sreću traži na pravom mjestu. Problem je u tome što mi to obično ne činimo. Ricard kaže da je prvi korak prema sreći prestati biti usredotočen na sebe i prestati razmišljati ja, ja, ja. "Razmišljanje o sebi je iscrpljujuće i stresno i u konačnici dovodi do nesreće. Kada neprestano razmišljate o sebi onda se počinjete osjećati ugroženo od svega i svakoga. Korak do sreće je biti dobroćudan jer tako ćete se osjećati bolje, a i drugi će vas više voljeti. To ne znači da biste trebali dopustiti drugim ljudima da vas iskorištavaju, ali općenito treba nastojati biti ljubazan. Ako je um ispunjen lijepim mislima, dobrotom i solidarnošću to pogoduje svakoj vrsti procvata - psihičkoj, fizičkoj i duhovnoj", prenosi Ricardove misli o sreći Insider.

Kao budistički monah mnogo meditira. Prema njegovim riječima, sjedenjem i njegovanjem suosjećanja promijenit će se naš um, promijenit će se naš mozak, a onda će se promijeniti i naši životi, ako de posvećuješ meditaciji nekoliko minuta dnevno, svaki dan. Ricard također govori o tome da svako jutro provede nekoliko minuta razmišljajući o sretnim mislima.

Možda te zanima... Kako možeš steći unutarnji mir i promijeniti svoj život? Psiha i seks

Eksperiment

Može li jednostavno meditacija nekoga učiniti sretnijom osobom? Autorica teksta Mohan je odlučila ovo isprobati na sebi. "Natjerala sam sebe da meditiram deset minuta svaki dan mjesec dana. Sigurna sam da Matthieu Ricard meditira mnogo više od ovoga, ali budući da sam početnica, ovo je bilo dobro za početak. Prvi dan tražila sam video s meditacijom na YouTubeu i sjedila sam u sobi prekriženih nogu i zatvorenih očiju. Neću lagati. Bilo je teško i mislim da nisam dobro odradila posao. Stalno sam se ometala. Ali nakon deset minuta suze su mi se pojavile na obrazima! Kako je to moguće? Nisam razumjela. Nisam bila tužna, ali sam plakala.

Koje osobe su mentalno najzdravije i imaju najmanje loših dana u godini?

No, brzo pretraživanje na internetu pokazalo mi je da je uobičajeno da ljudi plaču nakon meditacije. Osjećala sam se i puno lakše. Ranije tog dana bila sam pod stresom zbog nadolazećeg projekta, ali nakon te meditacije bila sam smirena. Znala sam da imam dovoljno vremena da dovršim taj projekt i nisam imala razloga brinuti.Nastavila sam to raditi svaki dan cijeli mjesec. Ponovno sam plakala još nekoliko puta, ali svaki put kad sam meditirala, osjećala sam se tako dobro. Je li to bila sreća o kojoj Ricard govori? Može biti. Naravno, ponekad bih se osjećao rastreseno. Tih 10 minuta nipošto nije bilo besprijekorno. Dosadilo bi mi ili bih se osjećala kao da želim raditi nešto drugo, što je normalno jer samo sjedenje u tišini nije baš lak zadatak za većinu ljudi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Može li jednostavno meditacija nekoga učiniti sretnijom osobom?

Ali nisam mogla vjerovati da ću se na kraju osjećati kao puno sretnija verzija sebe. Ušla sam u to otvorenog uma, poželjevši ljubav i suosjećanje prema drugima i prema sebi. Iskreno rečeno, osjećala se jako dobro. Međutim, te pozitivne emocije zapravo nisu dugo trajale kad sam završio s 10 minuta. Vjerujem da ću za svaku trajnu promjenu morati meditirati puno dulje od deset minuta dnevno mjesec dana", ispričala je Mohan za Your tango.

Možda te zanima... Dobro raspoloženje: 3 načina kako uvijek biti dobre volje Psiha i seks

Misli poznatih osoba o sreći

"Toplo preporučujem svima da barem jednom probaju meditaciju. Ali, ne zato što meditacija ima tajni ključ sreće. Zapravo, naučila sam da meditacija nije tamo gdje je sreća - sreća već postoji u vama, meditacija pomaže da je pronađete. Zapravo, sreća za različite ljude izgleda drugačije", kaže Mohan. Evo nekih popularnih ličnosti koje opisuju što za njih znači sreća.

  • Paulo Coelho je u knjizi The Alchemist napisao: "Ako se uvijek možete koncentrirati na sadašnjost, bit ćete sretan čovjek."
  • Helen Keller je rekla: "Sretan život ne sastoji se u nepostojanju, već u ovladavanju teškoćama."
  • "Nadam se da će se svi moći obogatiti i postati slavni te da će imati sve o čemu su sanjali pa će znati da to nije odgovor na sreću", rekao je Jim Carrey.
  • Jane Austen napisala je: "Veliki prihod najbolji je recept za sreću za koji sam čula."
Možda te zanima... 3 izvora sreće koji nisu vezani za ljude ili stvari Psiha i seks

Meditacija nam pomaže razumjeti što sreća znači za svakog od nas. Ricard kaže da su osjećaji ljubavi i sreće često prolazni jer jednom kad se jave, brzo prelazimo na sljedeću misao. Stoga se, umjesto toga, treba koncentrirati na to da ne dopustimo da nam um odvrati pozornost i da se dulje vrijeme usredotočimo na pozitivne emocije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.