Zdravlje Zdravlje žena 05. siječnja 2017.

Hrana koju treba izbjegavati za vrijeme menstruacije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog bolnih grčeva u trbuhu, depresije i nadutosti često smo bezvoljni za vrijeme onih dana. Vjerovala ili ne, hrana ima i te kako važnu ulogu u poboljšanju tvog fizičkog i mentalnog zdravlja tijekom ciklusa.

Kako bi se ublažili simptomi PMS-a i sami bolovi tijekom menstruacije preporučuje se izbjegavati sljedeću hranu:

  • Meso - obično sadrži zasićene masnoće koje dodatno povećavaju bol i upalu. Ako već patiš od menstrualnih grčeva, zasićene masnoće samo će pogoršati situaciju. Ako baš ne možeš odoljeti mesu, izaberi ono s manje masnoća, poput piletine, ili još bolje jedi ribu.
  • Sir i sladoled - iako je porcija sladoleda baš ono što ti treba u tom trenutku, mliječni proizvodi također sadrže visoki postotak masnoća koje izazivaju isti efekt kao masno meso. Zato izbjegavaj kremasta jela i obroke s puno sira.
  • Grickalice - industrijska hrana možda je vrlo ukusna, ali može pojačati menstrualne bolove.  Grickalice i konzervirana hrana često sadrže velike količine natrija koji uzrokuje nadutost. Kada poželiš nešto gricnuti, radije biraj šaku orašastih plodova.
  • Kofein - ako dan ne možeš zamisliti bez kave, možda će ti biti teško odviknuti se svog omiljenog napitka na nekoliko dana. Stručnjaci tvrde da kofein uzrokuje nesanicu i depresiju za vrijeme menstruacije. Iako i pojedini čajevi sadrže kofein, uvijek su bolji izbor od kave. Također, izbjegavaj i energetske napitke. 
  • Slatkiše - čokoladama, tortama, kolačima, biskvitima i ostalim slatkišima moraš svakako reći NE tijekom onih dana. Istina je da će ti poboljšati raspoloženje, ali samo na kratko. Šećer zapravo potiče grčeve, pa ako se poželiš zasladiti, radije biraj voće.
  • Alkohol - alkohol pojačava simptome PMS-a, pa ga izbjegavaj tih nekoliko dana u mjesecu.

Eterična ulja kroz menstrualni ciklus

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.