Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 28. travnja 2020.

Hoće li biti drugog vala koronavirusa i zašto bi on mogao biti još opasniji

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom prošloga tjedna, nekoliko je država najavilo početak popuštanja mjera, a u Hrvatskoj je prva faza započela s jučerašnjim danom.

Iako su neki s veseljem dočekali početak smanjenih mjera, mnogi tvrde da postoji i rizik od preranog popuštanja mjera koji bi mogao dovesti do drugog vala koronavirusnih infekcija, naveo je direktor Centra za kontrolu bolesti (CDC) doktor Robert Redfield. On smatra kako bi drugi val mogao biti još opasniji. U razgovoru za Washington Post rekao je da postoji mogućnost da će "napad virusa sljedeće zime zapravo biti još teži nego ovaj kroz koji smo prošli." Isto se dogodilo 1918. godine u drugom valu virusa španjolske gripe kada je umrlo više od 50 milijuna ljudi. 

Možda te zanima... Proljev može biti jedan od ranih znakova koronavirusa Zdravlje

Mnogi stručnjaci slažu se s dr. Redfieldom i smatraju kako je drugi val koronavirusa neizbježan. "Ovo je virus koji se učinkovito širi i on neće nestati bez cjepiva", kaže za Health stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, viši znanstvenik u Johns Hopkins Centru za zdravstveno osiguranje u Marylandu. Još je prerano za identifikaciju obrazaca COVID-19, iako Adalja vjeruje da je najveća prijetnja drugog vala činjenica da se poklapa s početkom sezone gripe.

On upozorava da cjepivo neće biti spremno do tada, čak ni u najboljem scenariju. "Drugi val koji počinje na jesen mogao bi biti pomiješan s gripom što će biti poseban izazov za bolničke sustave i na njihovu mogućnost nošenja sa situacijom", kaže on.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Virusi SARS-a i MERS-a nisu imali drugi val

Doktor Urvish Patel, stručnjak za javno zdravstvo na odjelu neurologije bolnice Mount Sinai u New Yorku  za Health je rekao kako ne želi ništa pretpostavljati te je istaknuo da drugi virusi SARS-a i MERS-a nisu imali drugi val, ali isto tako naveo je i da trebamo biti spremni za sve moguće scenarije. On smatra da su "prevencija i mjere opreza" uvijek najbolji pristup u ovakvim borbama.

"Zemlje ne mogu duže vrijeme biti u karanteni zbog ekonomskog opterećenja i psihološkog utjecaja ostanka kod kuće, ali stanovnici moraju strogo slijediti socijalnu distancu dok se ne postigne imunitet stada", rekao je Patel i naveo da se to "vjerojatno neće dogoditi još šest do 12 mjeseci."

Možda te zanima... Koliko dugo bi nas kolektivni imunitet štitio od koronavirusa? Zdravlje

O drugom valu koronavirusa pričao je i Krunoslav Capak za vrijeme jučerašnje presice Stožera civilne zaštite. On je napomenuo kako postoji nekoliko scenarija kada je u pitanju koronavirus. "Stariji brat od koronavirusa, SARS, se naglo pojavio i naglo je nestao, ali imao je drugačije karakteristike. Ovo je podmukla bolest koja se širi i kod onih koji su asimptomatski i to će biti puno teže."

Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo manje oboljelih, virus vrati s istim karakteristikama koje ima sad, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala. No, tad ćemo znati više i možda ćemo se moći bolje zaštititi. Možemo očekivati drugi val ukoliko se nešto ne promijeni", poručio je dodavši kako ćemo "možda do tad imati puno efikasnije 'oružje' da se zaštitimo", prenosi 24sata.

Možda te zanima... 4 moguće dobrobiti za ekologiju nakon koronakrize Eko Možda te zanima... Dok mi zbog izlocije patimo, Zemlja se oporavlja: Što će biti nakon koronavirusa? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.