Zdravlje 24. kolovoza 2022.

Genitalni herpes: Tri stadija bolesti i kako živjeti s njim

1/2
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rizik od zaraze virusom genitalnog herpesa nakon seksualnog odnosa sa zaraženom osobom prilično je velik, a pojavnost infekcije veća je u ženskoj nego u muškoj populaciji. Simptomi genitalnog herpesa očituju se kroz tri stadija, a virus zauvijek ostaje u organizmu što znači da nije moguće zauvijek se riješiti genitalnog herpesa. Ginekologinja dr. sc. Senka Sabolović Rudman objašnjava što je genitalni herpes i kako živjeti s njim.

Genitalni herpes prenosi se isključivo vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom s osobom koja je zaražena virusom. Iako je od 10 do 25 posto žena reprodukcijske dobi inficirano virusom genitalnog herpesa, tek u oko polovine inficiranih žena s vremena na vrijeme nastupaju simptomi bolesti.

Genitalni herpes spada u skupinu spolno prenosivih bolesti koje uzrokuje Herpes simplex virus. Specijalistica ginekologije i opstetricije te specijalistica uže fetalne medicine i opstetricije dr. sc. Senka Sabolović Rudman pojašnjava kako je uzročnik genitalnog herpesa u 70 posto slučajeva Herpes simplex virus tip 2 (HSV tip 2), a u manjem postotku i Herpes simplex virus tip 1 (HSV 1) koji ipak najčešće izaziva groznice na usnicama i licu.

Obje vrste virusa vrlo su zarazne, a prvi simptomi se javljaju od jednog do dva tjedna nakon kontakta sa zaraženom osobom. Virusi se mogu prenijeti s kože na kojoj se nalaze promjene u obliku mjehurića koje oni izazivaju, ali se mogu također prenijeti putem kože na kojoj nema ovakvih promjena. ''Pri tome se čini da je pojavnost infekcije Herpes simplex virusom veća u ženskoj populaciji. Naime, transmisija virusa s inficiranog muškarca na njegovu žensku partnericu je izglednija od obrnutog puta. Tako je prema istraživanjima provedenima u Americi svaka peta žena u dobi između 14 i 49 godina inficirana HSV-2, dok je u istoj dobnoj skupini tek svaki deveti muškarac inficiran ovim virusom'', tvrdi dr. sc. Sabolović Rudman.

Tri stadija razvoja genitalnog herpesa

Ginekologinja nadodaje kako infekcija HSV-2 ne znači nužno i razvoj simptoma bolesti. ''Dio inficiranih osoba s HSV-2 ne razvije uočljive simptome bolesti ili su oni vrlo blagi i neprepoznatljivi te se zamijene i krivo dijagnosticiraju nekom drugom kožnom bolesti. Upravo zbog toga neki pacijenti nisu niti svjesni da su inficirani Herpes simplex virusom te ga dalje šire u populaciji'', objašnjava. Simptomi genitalnog herpesa razvijaju se tipično u tri stadija:

  • Prvi stadij: Javljaju se nelagoda, trnci, parestezije i bol u području zahvaćenim virusom, što može potrajati i do 12 dana. Ponekad ove simptome prate osjećaj umora i opća slabost. 
  • Drugi stadij: Pojavljuju se mjehurići (vezikule) koji potom pucaju ostavljajući bolne defekte sluznice ili kože, uz nerijetko povišenu tjelesnu temperaturu. Defekti kože zarastaju tijekom perioda od deset do dvadeset dana. Promjene na genitalnom području obično prati uvećanje regionalnih (ingvinalnih) limfnih čvorova, kao i bolovi kod mokrenja. 
  • Treći stadij: Podrazumijeva povlačenje virusa u živčane ganglije donjeg dijela kralježnice, gdje može ostati pritajen više mjeseci ili čak godina. 

Virus trajno ostaje u organizmu

Jednom ostvareni kontakt s HSV-1 i HSV-2 podrazumijeva da virus ostaje trajno u organizmu i nemoguće ga je iz organizma eliminirati. Pitanje je samo daljnjeg tijeka, odnosno suživota domaćina i ovog virusa tijekom vremena. Tako, pojašnjava dr. sc. Sabolović Rudman, od prvih 6 do 12 mjeseci kod 50 do 80 posto pacijentica javlja se recidiv, odnosno ponovno izbijanje simptoma te tako dolazi do sekundarne infekcije herpesom. 

''Ponavljajuće infekcije imaju uglavnom iste simptome kao i primoinfekcija, ali su ipak nešto blaži i traju kraće. Kod bolesnika s HSV-2-genitalnim herpesom, vjerojatnost razvoja recidiva infekcije je čak oko 80 posto. Pojavnost ponavljanja bolesti je individualna i uglavnom je povezana sa slabljenjem imunološkog sustava, fizičkim naporima, različitim emocionalnim stanjima ili drugim bolestima'', dodaje.

Možda te zanima... Herpes zoster: Simptomi, uzroci nastanka, liječenje Zdravlje

Genitalni herpes i trudnoća

Genitalni herpes se najčešće upravo u trudnoći javlja u obliku ponavljajuće infekcije budući da se obično primoinfekcija dogodi ranije u životu. Kod 50 posto novorođenčadi zaraženih majki doista se razvija bolest. ''Herpes infekcija može prijeći s majke na dijete i rezultirati potencijalno fatalnom infekcijom, odnosno neonatalnim herpesom. U slučaju recidiva ove bolesti, prijenos infekcije s majke na dijete je moguć i najčešće se zbiva prolaskom djeteta kroz porodni kanal pa se u ovakvim slučajevima preporučuje trudnoću dovršiti carskim rezom. 

Neki autori preporučuju preventivnu primjenu antiviralnih lijekova u trudnica od 36. tjedna nadalje, kako bi se spriječila pojava recidiva bolesti u terminskoj trudnoći. Također, preporučuju se češće i temeljite kontrole kako bi se na vrijeme prepoznali prvi znaci recidiva bolesti koji često mogu biti vrlo blagi i jedva prepoznatljivi'', tvrdi dr. sc. Sabolović Rudman.

Klinički znakovi HSV-2 infekcije novorođenčeta obično se manifestiraju između 5. i 17. dana života, iako su mogu razviti i vrlo rano - već nakon 24 sata. ''Klinički simptomi novorođenačke infekcije su različiti i mogu uključivati povišenu tjelesnu temperaturu, žuticu, pojačan iscjedak iz oka, a zbog nezrelosti djetetova imunološkog sustava i neadekvatne antivirusne zaštitite može doći do teške upale pluća, sepse pa i smrti novorođenčeta. S druge strane, ne razvijaju simptome ove infekcije sva novorođena djeca majki s genitalnim herpesom'', dodaje.

Vaginalni prištići Možda te zanima... 'Što bih voljela da sam znala kad sam prije 7 godina dobila genitalni herpes' Zdravlje

Život s genitalnim herpesom

Iz svega do sada navedenog, jasno je da nije moguće izliječiti oboljele od genitalnog herpesa. Ipak, dr. sc. Sabolović Rudman pojašnjava kako se medikamenti s antiviralnim djelovanjem koriste u terapiji genitalnog herpesa kako bi ublažili bol i neugodu. ''Aciklovir, famciklovir i valaciklovir koriste se u terapiji genitalnog herpesa jer mogu stimulirati brže cijeljenje defekata kože i sluznice. Čini se da ovi lijekovi učinkovitije djeluju u simptomatskoj terapiji primoinfekcije genitalnim herpesom, nego kod razvoja ponavljajuće bolesti.''

Međutim, odgovornim spolnim ponašanjem osoba s genitalnim herpesom, moguće je smanjiti širenje ove infekcije. ''U prevenciji značajno mjesto zauzima edukacija adolescenata budući da su istraživanja u SAD-u pokazala kako je svaki peti adolescent bio u kontaktu s HSV-2. Većina adolescenata podcjenjuje rizik i značenje ove infekcije. Nerijetko je uporaba kondoma neispravna ili neredovita, a smatra se da je upravo korištenje kondoma najbolja zaštita od genitalnoga herpesa'', zaključuje ginekologinja.

Nauči kako prevenirati HPV infekciju i saznaj jesi li u rizičnoj skupini.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Možda te zanima... Kako razlikovati herpes od prištića? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.