Ljepota i relax Zdrava koža 23. veljače 2018.

Kako razlikovati herpes od prištića?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prištići i ranice od herpesa na ustima vrlo su slične i imaju puno toga zajedničkog - najviše se javljaju onda kada ne treba, 'hrane' se stresom i zahtjevaju od tebe da postaneš profesionalni šminker kada ih treba prekriti.

Kako ih razlikovati?

Kao prvo, trebaš znati što uzrokuje koju pojavu.

Prištići su rezultat upale zbog začepljenih pora i bakterija u njima. Hormoni također mogu tu 'igrati veliku ulogu', prenosi portal Woman's Health.

"Kod žena, akne uzrokovane hormonalnom neravnotežom uglavnom se pojavljuju na području brade i čeljusti", objašnjava dermatologica Maura Caufield, no možeš ih zbog toga imati posvuda, od čela do guze. 

Rane od herpesa su pak uzrokovane herpes simplex virusom. "Virus je zarazan i prenosi se direktnim kontaktom. Jednom kada ga dobiješ, herpes se zauvijek 'skrije' u živčanim stanicama i može se aktivirati bilo kada u budućnosti", kaže Caufield. 

'Okidači' herpesa mogu biti stres, vrućica i kozmetički tretmani poput laserskih tretmana i kemijskih pilinga

Možda te zanima... Bjelančevine iz jogurta sužavaju pore, a jabučni ocat "briše" akne Ljepota i relax Možda te zanima... Paziš li kako koristiš šminku dok imaš herpes? Zdravlje

Kako prepoznati koju pojavu?

Budući da su vrlo slični u početku, moraš naučiti razliku između i jedne i druge 'rane'. 

"Rane od herpesa prvo se javljaju kao grozdasta nakupina tekućinom nakupljenih plikova u kutovima usana, koji se zatim pretvore u otvorenu ranu", kaže Caufield. Često je popraćeno osjećajem žarenja ili trncima na tom dijelu, a kad krene prolaziti, pretvorit će se u krasticu

Ovo nije slučaj s prištevima, ako ih ne kopaš i istiskuješ. 

Pojavljuje li se kvržica uvijek na istom mjestu, vjerojatno se radi o herpesu, a ako imaš više sličnih rana na raznim dijelovima lica i tijela, jedu pored druge, mogle bi biti akne. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako ih liječiti?

Za herpes nema lijeka, jedino se mogu ublažiti njegovi simptomi i skratiti vrijeme u kojem se manifestiraju na koži.

Možeš ga pokušati liječiti i prirodnim pripravcima, ali najbolje je posavjetovati se s liječnikom prije svega.

Ako imaš velikih problema s aknama, trebala bi posjetiti dermatologa jer je kod svake osobe individualno, uzrok aknama može dolaziti i iznutra, zbog hormonalne neravnoteže npr. ili ti je oštećen gornji sloj kože ili nešto treće. 

Možeš ih uvijek pokušati prevenirati i prirodnim sastojcima i receptima, ako ne želiš probati kupovne kreme i tonike. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.