Zdravlje Prirodno liječenje 20. srpnja 2018.

Gel voda je najbolji način hidratacije tijela - kako ju dobiti iz prirode?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovija znanstvena saznanja pokazala su kako je voda iz biljaka super hidratizirajuća i pomaže podizanju energije. Saznajemo kako ova vrsta vode utječe na tijelo i zašto je bolja od bilo koje druge za optimalnu hidrataciju.

Poznata i kao strukturirana voda, ova tekućina nalazi se u biljkama, stanicama životinja, ali i ljudskim, kaže liječnica Dana Cohen.

"Zbog toga što je većina vode u našim stanicama u ovom obliku, vjerujemo da ju tijelo poprilično efektivno apsorbira", objašnjava Cohen. To znači da gel voda, koja se može dobiti od biljaka poput aloe vere, lubenice, dinje, zelenog povrća i chia sjemenki, nudi ekstremno učinkovit način dugotrajne hidratacije, energičnosti i zdravstvene zaštite, saznajemo s portala Shape.

Ako dodajemo gel vodu u običnu, tijekom treninga ili općenito kada si jako žedna, to bi mogao biti najbolji način za pravilnu hidrataciju, kaže Stacey Sims, znanstvenica nutricionizma sa Sveučilišta Waikato na Novom Zelandu. "Obična voda ima nisku osmolalnost - koncentraciju svih čestica u tekućini, poput glukoze i natrija, što znači da ne dolazi toliko efektivno u tijelo kroz manje organe, gdje se događa 95% apsorpcije vode", objašnjava Sims. Biljke i drugi izvori vode, s druge strane, sadrže glukozu i natrij pa je tvom tijelu lakše apsorbirati ove nutrijente. 

Gel voda ti također daje i "pomoćne nutrijente", kaže liječnik i autor Howard Murad. "Kada pojedeš krastavac, ne dobivaš samo vodu  iz njega, nego i fitonutrijente i vlakna. U formi gela, voda se ispušta gradualno u tvoje tijelo, kao i brojne dobrobiti iz tih nutrijenata".

Možda te zanima... Ove namirnice su najbolje za jesensku hidrataciju tijela Hrana Koza-Preplanula Možda te zanima... Preplanuloj koži treba hidratacija! Ljepota i relax

Slijede tri načina kako povećati unos super hidratanata, koji će ti poboljšati zdravlje i podići energiju:

Popij zeleni smoothie svaki dan

Počni svoja jutra sa zdravim smoothiejem od zelenog voća i povrća, chia sjemenki, limuna, bobičastog voća, krastavca i jabukom ili kruškom, s malo đumbira, kaže dr. Cohen.

"Chia sjemenke namočene u vodi imaju ekstremno visoku razinu gel vode i pune su zdravih omega-3 masnih kiselina, koje pomažu kretanju vode prema stanicama" ,dodaje. 

Dodaj prstohvat soli

Umiješaj 1/16 žličicu soli u običnu svaki put kada vježbaš. To će povećati osmolalnost vode taman da manji organi mogu apsorbirati. Možeš dodat malo soli i uz voće poput hladne dinje ili rajčice, kaže Cohen. Ova hrana ima visok udio vode u svom sastavu pa će sol pomoći tijelu da ju bolje apsorbira. 

Vježbaj malo više

Rezultati istraživanja su pokazali kako vježbanje pomaže boljoj hidrataciji. Preporučuje se par minuta yoge ili istezanja četiri puta dnevno za najbolji protok vode. 

I trening snage pomaže, jer mišići su 70 posto voda, a njihovom izgradnjom se povećava taj kapacitet. 

"Jedi" svoju vodu

Sljedeće voće i povrće sadrže najmanje 70 posto vode, a veliki broj je pun vlakana i glukoze pa ih je najbolje uvrstiti u prehranu  za najbolju hidrataciju: 

  • jabuke
  • avokado
  • jagode
  • lubenica
  • zelena salata
  • kupus
  • celer
  • špinat
  • kiseli krastavci
  • kuhana tikva
  • mrkve
  • kuhana brokula
  • banane
  • krumpir

Napitci koji te hidratiziraju iznutra

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.