Zdravlje 30. rujna 2024.

Gazirani sokovi mogli bi pogoršati menstrualne grčeve - evo zašto

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci kažu da kofein i šećer u gaziranim sokovima mogu pridonijeti menstrualnim grčevima izazivajući vazokonstrikciju i pojačavajući upalu.

Pijenje gaziranih pića bi moglo biti jedan od mnogih okidača za menstrualne grčeve, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, piše Verywell Health.

Studija je analizirala podatke iz upitnika 1809 studentica u Kini. Gotovo polovici njih dijagnosticirana je primarna dismenoreja - medicinski izraz za ponavljajuće menstrualne grčeve, a četvrtina njih prijavila je jaku bol.

Istraživači su otkrili da su osobe koje su pile gazirana pića imale 24 % veću vjerojatnost da će doživjeti menstrualne grčeve u usporedbi s osobama koje nisu pile. Za studente u ruralnim područjima izgledi su porasli na 40,2 %. Kako su konzumirali više gaziranih pića, jačina boli se također pogoršavala.

Možda te zanima... 4 položaja za smirivanje menstrualnih grčeva Fitness

Zašto gazirani sokovi mogu potaknuti menstrualne grčeve?

Studija je samo otkrila vezu između gaziranih bezalkoholnih pića i menstrualnih grčeva, ali nije ispitala zašto postoji veza. Neki stručnjaci kažu da je kofein u ovim sokovima potencijalni krivac.

“Mjesečni grčevi uzrokovani su otpuštanjem prostaglandina, tvari sličnih hormonima koje mogu igrati ulogu u sužavanju i širenju krvnih žila u tijelu,” rekla je Sonya Brar, dr. med., ginekologinja i instruktorica na Icahn School of Medicine na Mount Sinai. “Kofein ima snažan vazokonstrikcijski učinak koji može pojačati bol tijekom menstruacije zbog smanjenog dotoka krvi u maternicu”, dodala je.

Prethodna istraživanja povezivala su kofein s neugodnim mjesečnicama. Jedno je istraživanje pokazalo da su osobe koje su pile kofeinska pića imale veću vjerojatnost da će imati neredovite mjesečnice, izostanak menstruacije i obilne mjesečnice.

Možda te zanima... Trebate li dodatno uzimati željezo tijekom mjesečnice? Zdravlje

Međutim, ova nova studija pokazala je da su ljudi koji su pili kavu imali 55 % manje šanse da će imati umjerene do jake grčeve. Dakle, je li ovaj fenomen ograničen samo na kofein u gaziranim bezalkoholnim pićima?

Sadržaj šećera u gaziranim sokovima također može biti problem, rekla je Sherry Ross, dr. med. , ginekologinja i stručnjakinja za zdravlje žena u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Santa Monici.

“Ispijanje prekomjernih količina slatkih gaziranih pića može negativno utjecati na apsorpciju i funkciju vitamina, minerala i prostaglandina, što dovodi do grčenja mišića i kontrakcija koje pogoršavaju grčeve maternice tijekom menstruacije”, rekla je Ross.

Konzumacija puno šećera također može povećati proizvodnju hormona stresa kortizola, koji je povezan s mjesečnim grčevima, dodala je Ross.

Prema Brar, upala bi također mogla izazvati bolne mjesečnice. “Teoretski, šećer može povećati upalu u tijelu i potencijalno može pogoršati simptome s menstruacijom, ali potrebno je više studija da se to potvrdi”, rekla je.

Iako su sudionice u novoj studiji bile samo žene u Kini, stručnjaci kažu da se rezultati vjerojatno mogu primijeniti i na ostale žene. U konačnici, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila veza.

"Ova je studija dobar poticaj  za razmišljanje o istraživanju kako bi vaše tijelo reagiralo na bilo što", rekla je Christine Greves, dr. med ., ginekologinja u bolnici Winnie Palmer za žene i bebe u Orlandu.

Možda te zanima... Jeste li više nespretni nekoliko dana prije menstruacije? Evo koji bi mogao biti razlog Zdravlje

Kada biste trebali posjetiti liječnika zbog menstrualnih grčeva?

Brar preporučuje uzimanje bezreceptnih lijekova za ublažavanje bolova poput ibuprofena ako imate neugodne ili bolne mjesečnice. "Često ću preporučiti da počnu uzimati ibuprofen dan prije početka menstruacije kako bi spriječili otpuštanje prostaglandina i da nastave prvih nekoliko dana nakon menstruacije", rekla je Brar.

Međutim, ovi lijekovi protiv bolova možda neće biti učinkoviti za sve. "Ako osjećate da vam je kvaliteta života narušena, vrijeme je da posjetite liječnika", rekla je Greves.

Iako su bolne mjesečnice uobičajene, trebali biste posjetiti liječnika, osobito ako vas bol iscrpljuje ili ometa vaše svakodnevne aktivnosti svaki mjesec. Vaš će liječnik vjerojatno htjeti procijeniti vaše temeljno zdravstveno stanje i isključiti bolesti poput endometrioze, fibroida maternice ili sindroma policističnih jajnika (PCOS) .

Ako imate jake menstrualne grčeve, smanjenje unosa gaziranih pića moglo bi pomoći u smanjenju boli. Međutim, posavjetujte se s liječnikom za personalizirani savjet, osobito ako grčevi utječu na vaš svakodnevni život.

Simptomi menstruacije Možda te zanima... 7 simptoma prije i tijekom menstruacije koje ne biste trebali zanemariti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.