Zdravlje Simptomi i pomoć 14. rujna 2017.

Fibromialgija uzrokuje bol u cijelom tijelu, a Lady Gaga bori se s tom bolešću

Foto: ADREES LATIF/REUTERS/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Netflixy će od 22. rujna biti dostupan dokumentarac "Gaga: Five Foot Two" u kojem pjevačica Lady Gaga otkriva pojedinosti iz svog privatnog života kao i kako se nosi s kroničnom bolešću fibromialgijom koju karakterizira kronična bol i umor, ali utječe i na promijene raspoloženja i pamćenje.

Svjetska zdravstvena organizacije je fibromialgiju priznala kao bolest tek 1994. godine, iako je prvi put opisana još 1816. godine, ali su ju tada nazivali kroničnim reumatizmom, mialgijom, fibrozom, a najčešće su ju tretirali kao duševni poremećaj. Tako je bilo zbog niza simptoma koji su jednaki i za druge bolesti. Iako se fibromialgija i dalje teško dijagnosticira Svjetska zdravstvena organizacija ju je Kopenhagenskom deklaracijom definirala kao sindrom kod kojeg su prisutni neobjašnjivi i rasprostranjeni bolovi ili probadanja, neprekidni umor, opća jutarnja ukočenost i prisutnost točaka na tijelu bolnih na dodir. Deklaracijom su navedeni i ostali popratni simptomi bolesti, među kojima su tjeskoba i depresija koje nastaju kao posljedica nepoznavanja uzroka bolesti.

Gaga Možda te zanima... Lady Gaga na strogoj dijeti Dijeta

Točan uzrok bolesti je nepoznat, ali se zna da su fibromialgiji podložnije žene, osobito one u menopauzi te anksiozne i depresivne osobe koje imaju niži prag tolerancije na bol. Nekoliko istraživanja je pokazalo da se određene komponente imunološkog sustava ponašaju abnormalno kod pacijenata s fibromialgijom što ukazuje da se organizam bori s nekom infekcijom te se pacijentima preporučuje jačanje imunološkog sustava.

Vrat | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Da bi se dijagnosticirala fibromialgija osoba mora imati bolove i probadanja na 11 od 18 točaka koje se nalaze na kukovima, člancima, koljenima, gornjem dijelu prsa, vilici, vratu, gornjem i donjem dijelu leđa, laktovima i ručnim zglobovima, a tegobe trebaju biti prisutne nekoliko mjeseci u kontinuitetu s tim da intenzitet bolova može oscilirati. Rendgenski snimci i krvna slika oboljelog su u pravilu uredni.

Ivana_B Možda te zanima... Život s kroničnom boli Zdravlje

Liječenje fibromialgije je multidisciplinarno, a uključuje reumatologa, fiziologa, neurologa, psihijatra. Terapija obuhvaća lijekove, fizikalnu terapiju, akupresuru, akupunkturu, masaže te seanse kod psihoterapeuta. Smatra se da je dugotrajan stres okidač za pojavu ove bolesti. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija priznala fibromialgiju kao bolest, mnogi liječnici ne shvaćaju pacijente ozbiljno budući da krvna slika i snimke pokazuju da bolest ne postoji. Liječnici i društvo trebaju fibromialgiju tretirati ozbiljno čemu bi moglo doprinijeti i priznanje o bolesti popularne pjevačice, a oboljeli trebaju razmišljati pozitivno, paziti na prehranu i redovito se baviti prilagođenim tjelesnim aktivnostima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.