Zdravlje 29. studenoga 2021.

Evo zašto bi uvijek prije spavanja trebala isključiti grijanje

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro se naspavati jednako je važno kao i zdravo se hraniti i vježbati. No, upaljeno grijanje tijekom noći može negativno utjecati na kvalitetu sna.

Složit ćete se s nama, dobar je osjećaj probuditi se u zagrijanoj sobi u hladna zimska jutra, no imunološki sustav ne dijeli naše zadovoljstvo. Spavanje s uključenim radijatorom ili grijalicom zaista je loša navika koja može imati štetne posljedice na zdravlje. Naime, stručnjaci upozoravaju da nas upaljeno grijanje može učiniti sklonijim infekcijama i drugim ozbiljnim bolestima, a radijatori i grijalice narušavaju i kvalitetu zraka, piše BrightSide.

Problemi sa spavanjem

Dakle, osim što bi, kako kažu stručnjaci, prostorija u kojoj spavamo trebala biti uredna i bez puno stvari, treba paziti i na temperaturu u njoj. Koliko god nam hladno bilo prije odlaska u krevet, paljenje grijanja nije rješenje. U večernjim satima naša tijela doživljavaju blagi pad temperature, signalizirajući nam da je vrijeme za spavanje.  Ako je soba pretopla, tijelo se ne može umiriti i koliko god bili pospani, vjerojatno nećemo moći dulje utonuti u san.

Također, visoka sobna temperatura može ometati proces termoregulacije tijela, a posljedice su umor, nelagoda i nemir. Dakle,  ne samo da ćeš se sljedeći dan osjećati neispavano i umorno, već navedeno može utjecati i na tjelesni oporavak, pamćenje, učenje i druge kognitivne procese. Zato bi dodavanje još jedne deke umjesto uključivanja grijanja moglo biti bolje rješenje. Manje opasan, ali ne zanemariv problem je i suha koža. Naime, spavanje u grijanoj sobi može uzrokovati različite kožne probleme te pretjerano isušivanje kože zbog nedostatka vlage. 

Možda te zanima... Zašto mi je koža toliko suha od kada sam stalno u kući? Zdravlje

Loša kvaliteta zraka

Ako soba nije pravilno prozračena (što je teško činiti dok spavamo), dugotrajna razdoblja prekomjerne topline mogu negativno utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. To može dugoročno izazvati negativne zdravstvene posljedice i potencijalno dovesti do respiratornih problema poput astme i alergije. Grijanje sobe povećava i razinu ugljičnog monoksida u prostoriji, a što je ono dulje upaljeno to je i razina veća, pa može doći do jake boli u prsima i razvijanja srčanih problema. Također, stručnjaci upozoravaju da bakterije duže preživljavaju na suhom zraku. To je razlog zašto obično češće obolijevamo i dobivamo gripu tijekom zime kada je zrak u našim sobama znatno suši.

Bebe su osjetljivije na grijane prostorije jer se njihova koža znatno brže suši. Također, sluz u nosu koja je odgovorna za "hvatanje" bakterija, lako se suši u prostoriji s vrućim zrakom. Kada se sluz osuši, naš imunološki sustav je oslabljen i skloniji infekcijama. I, iako je naš imunološki sustav dovoljno jak da se nosi s tim, to nije slučaj s bebama, koje postaju još osjetljivije na infekcije.

Možda te zanima... 5 zanimljivih činjenica o imunološkom sustavu koje možda nisi znala Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.