Zdravlje Wellness 14. travnja 2020.

Zašto mi je koža toliko suha od kada sam stalno u kući?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što nam je zbog koronavirusa i boravka u kući usahnuo društveni život, mnogima se isto dogodilo i s kožom lica i tijela. Ruke nećemo ni spominjati budući da je jasno da su isušene zbog učestalog pranja.

"Koža postaje suha iz nekoliko razloga. Kada ste zatvoreni cijeli dan, a upaljeno je grijanje vlaga u zraku se smanjuje i koža se isušuje. Izlazak vani i promjena temperature i vlage u zraku potiče lučenje lojnih žlijezda pa je koža hidratiziranija, ali to sada mnogima nije moguće", kaže dr. med. Nava Greenfield, dermatologinja.

Dr. Greenfield predlaže upotrebu krema ili formula na bazi ulja s hidratantnim sastojcima poput jojobinog ulja, ceramida, kakao maslaca i avokada. "Za lice potraži proizvode koji nisu toliko teški, sa sastojcima koji uključuju glicerin, hijaluronsku kiselinu, vitamin C i E i upotrebljavaj ih dva do tri puta češće dnevno nego inače. Ovlaživanje lica spomenutim proizvodima oko podneva pa opet oko 17 ili 18 sati uz redovitu jutarnju i večernju njegu trebalo bi biti dovoljno", kaže dermatologinja.

Možda te zanima... Domaće maske za lice: med protiv akni, a jaja za proširene pore Ljepota i relax

Osim suhoće čest problem je i perutanje kože

Česta popratan pojava suhe kože je i perutanje. Petra Kump, majstorica kozmetike iz istoimenog salona ljepote u Zagrebu objašnjava zašto je dobro upotrijebiti piling. "Upotreba pilinga u kućnoj njezi također će omogućiti da smanjimo ili izbjegnemo perutanje.

Pilinzi lica i tijela skidaju mrtve stanice koje su nakupljene u stratum corneumu (najgornji sloj kože), a nove stanice koje postaju vidljive nakon pilinga daju koži sjajan i blistav izgled", kaže Petra Kump i otkriva od kojih prirodnih sastojaka možeš napraviti dobar piling.

Piling za njegu suhe kože

Sastojci:

1 žličica mljevenih badema

žličica mljevenih zobenih pahuljica

1 žličica meda (i po potrebi malo ulja)

2 kapi eteričnog ulja sandalovine

2 kapi eteričnog ulja geranija

Priprema: Izmiksati u blenderu dok ne nastane pasta te jednu minutu kružnim pokretima trljati lice, vrat i dekolte.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.