Zdravlje 02. kolovoza 2024.

Dvostruka mastektomija ne pokazuje značajnu korist u preživljavanju većine žena s rakom dojke

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija otkriva da bi mnoge žene s rakom dojke mogle izbjeći podvrgavanje dvostrukoj mastektomiji.

Mnoge žene kojima je dijagnosticiran rak dojke moraju odvagnuti svoje mogućnosti, uključujući i onu hoće li imati dvostruku mastektomiju, kojom se uklanjaju obje dojke, u pokušaju da se  poboljša dugoročno preživljavanje, piše CBS News.

Nova studija objavljena u časopisu JAMA Oncology pratila je više od 650 000 žena s rakom dojke u jednoj dojci do 20 godina i otkrila da su žene koje su bile podvrgnute dvostrukoj mastektomiji imale manju vjerojatnost da će razviti rak u drugoj dojci, ali nisu dulje živjele od žena koje nisu bile podvrgnute dvostrukoj mastektomiji.

Ovi nalazi pokazuju da je kontralateralna mastektomija za unilateralni rak dojke učinkovito sredstvo prevencije raka, ali ne smanjuje rizik od smrti od raka dojke.

Možda te zanima... Od rane dijagnoze do prevencije povratka raka dojke: stalna suradnja s onkološkim timom ključ je za bolje ishode liječenja Zdravlje

Drugim riječima, žene koje su imale lumpektomiju ili mastektomiju na zahvaćenoj strani, ali su zadržale drugu dojku, imale su jednako dobre rezultate u pogledu preživljavanja kao i žene kojima su uklonjene obje dojke. Kažu da se to možda ne odnosi na žene s genima BRCA1 ili BRCA2 što ih izlaže mnogo većem riziku od raka dojke.

Nasljedni rak dojke je rizik za razvoj raka dojke povezan je s čimbenicima okoliša, ali značajan dio pripada i genetskoj komponenti od pet do 20 posto slučajeva obiteljske sklonosti za razvoj raka dojke. Geni visokog rizika BRCA1 (BReast CAncer 1) i BRCA2 (BReast CAncer 2) imaju ključnu ulogu u razvoju obiteljskog raka dojke. Žene s mutacijom u navedenim genima imaju od 45 do 85 posto veću vjerojatnost za razvoj raka dojke, a od 11 do 62 posto njih vjerojatnost za razvoj raka jajnika do navršene 70. godine života. Mutacije se nasljeđuju autosomalno dominantno, tj. vjerojatnost da dijete naslijedi mutaciju od oca ili majke je 50 posto, neovisno o spolu djeteta.

vesna ramljak Možda te zanima... Što ako BRCA testiranje pokaže da postoji rizik od raka dojke ili jajnika? Native sadržaj

U Hrvatskoj će svaka deseta žena oboljeti od raka dojke. Velika je mogućnost izlječenja ako se otkrije u ranom stadiju. Tumor veličine do jednog cm izlječiv je u 98 % slučajeva. Iz tih razloga od vitalnog je značenja da žene redovito pregledavaju grudi zbog bilo kojih promjena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.