Zdravlje 01. kolovoza 2016.

Dok trepćemo naš mozak je na “pauzi”?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trepnemo u prosjeku, između 15 i 20 puta u minuti, a za to vrijeme naš mozak je “na pauzi”. Kada trepnemo, naš mozak uđe u režim mirovanja, tako da misli mogu slobodno “lutati”.

 

Male mentalne pauze su neophodne

 
Ove neophodne male mentalne pauze mogu trajati djelić sekunde ili nekoliko sekundi, u ovisnosti od situacije, a nakon toga naša pažnja se u potpunosti obnavlja. Kako navode japanski znanstvenici, trepnemo u prosjeku, između 12 i 20 puta u minuti, tako da su nam oči zatvorene oko deset posto vremena koje provedemo u budnom stanju.Trepćemo kako bi površinu oka održali vlažnom, ali i zato što je mozgu neophodno da se povremeno “isključi”.
 

Istraživanje u Osaki

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu u Osaki navode da nam je ta mala mentalna pauza neophodna kako bismo mogli da se koncentriramo na ono što radimo. Skeniranje mozga i praćenje protoka krvi pokazalo je da se u trenutku kad trepnemo regije mozga zadužene za održavanje pažnje momentalno “ugase”, a mozak prelazi u kratkotrajnu fazu mirovanja, da bi se čim otvorimo oči naša pažnja u potpunosti obnovila.
 
Kada čitamo knjigu ili slušamo šta nam netko govori, trepnemo obično na kraju rečenice, a ako gledamo film, trepnućemo u trenutku kad glumac “izađe” iz kadra, ili se promjeni kut kamere. Nakon tog malog “odmora”, spremni smo da s punom pažnjom nastavim opratiti radnju.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.